Ilyen volt egy fantasy a középkori Izlandon

2018.02.09.

Véres lakoma, hatalomvágyó királynő, magát a szerelméért feláldozó lány – mindezek alapján azt hihetnénk, hogy egy vadonatúj fantasy sorozattal van dolgunk. Pedig az Úlfhams rímur című izlandi elbeszélő költemény mintegy 700 évvel ezelőtt keletkezett.

Címkék: Középkor, vikingek

Hatalmas viking fejszét találtak Dániában

2016.07.27.

Hatalmas viking fejszét találtak a régészek a dániai Haarup város közeli autópálya-építkezések során. A 10. századi, egy párt rejtő sírban lévő fegyver a szakemberek szerint sokkal nagyobb és nehezebb volt, mint egy átlagos méretű fejsze. A viking kor egyik legfélelmetesebb fegyverének nevezték.

Címkék: Középkor, vikingek

Kettévágott kutyák és játékdarab a szájban – mit tudunk a viking kor előtti vikingekről?

2016.04.06.

Az ún. viking kor kezdetét a közmegegyezés szerint 793. június 8-ához, az észak-angliai Lindisfarne kolostorának kifosztásához és felgyújtásához szokás kötni. Arról, hogy mi történt ezen időpont előtt, két, Észtország legnagyobb szigetén, Saaremaán felfedezett hajóroncs segítségével szerezhetünk bővebb információkat.

Amikor csak tehették, gúnyt űztek egymásból a vikingek

2016.01.07.

„Nem kell nézegetni, olyan amilyen, egy lábbal rövidebb” - mondta a legismertebb izlandi sagában egy viking az ellenfelének, miután levágta a lábát. Habár a középkorban a fekete humor a hétköznapi élet része volt, a vicc fogalma nem létezett, a gúnyos és sértő tréfálkozás ugyanakkor mindennapos volt. A politikában a vicces megjegyzéseket az ellenfél feltüzelésére és a konfliktusos helyzetek megteremtésére használták fel - a nevetés, illetve a csendben maradás egyfajta politikai állásfoglalásként is értelmezhető volt, sokszor azonban csupán sportot űztek a másik megszégyenítéséből.