Tudta-e, hogy...?

2019.12.27.

Az első reguláris rakétás egységet a Maiszúri Királyság (Dél-India) hadereje állította fel. A rakétásokat 1792-ben a britek ellen sikerrel vetették be.

Az Amerikai Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófája a Texas állambeli Galvestonban történt 1900-ban. A kisvárosra lecsapó hurrikán 8000 ezer áldozatot követelt.

Alan Turing matematikus, a britek második világháborús kódfejtő ásza egyben remek hosszútávfutó is volt. Turing eredményei olyan jók voltak, hogy a tervek szerint még az 1948-as nyári olimpián is indulhatott volna, de egy váratlan sérülés miatt végül nem versenyezhetett Londonban.

Az amerikai elnök John F. Kennedy gyilkosának Lee Harvey Oswaldnak temetésén nem sokan tolongtak. A merénylőtől csak az özvegye és felesége vett végső búcsút, így rokonok hiányában pár újságíró kénytelen volt beállni koporsóvivőnek.

A középkori képzelet egészen elképesztő lényekkel töltötte be a világot: Az egyik ilyen fura teremtmény a „formicoleon”, azaz a „hangyaoroszlán” volt, amely tulajdonképpen csak a hangyákra jelentett nagy veszélyt, mivel kis méreténél fogva az ember bármikor eltaposhatta.

John A. Wheeler amerikai elméleti fizikus, a fekete lyuk kifejezés megalkotója, 1953-ban hatalmas baklövést követett el: a Princetonból Washingtonba tartó vonat toalettjében hagyta az első hidrogénbomba tesztjéről szóló, szupertitkos, több oldalas összefoglalót. AZ FBI alaposan átfésülte a vonatot, de nem akadt az eltűnt dokumentumok nyomára.

A felfoghatatlan zenei tehetséggel megáldott Mozart tudott komponálni beszélgetés és étkezés, sőt mások zenéjének hallgatása közben is, kiválóan rögtönzött, a zongorán fejjel lefelé, letakart billentyűzettel és háttal állva is játszott.

Tudta-e, hogy...?

2019.12.20.

A repülés úttörői, Orville és Wilbur Wright életükben csak egyszer emelkedtek közösen a magasba. A fivérek ugyanis megígérték apjuknak, hogy lehetőleg külön-külön szállnak a repülő lélekvesztőkbe, hogy elkerüljék a kettős családi tragédiát.

Tudta-e, hogy...?

2019.12.13.

Hitler 1938-ban egy expedíciót indított a Déli-sarkra, hogy biztosítsa Németország margarin ellátását. A küldetés célja egy bálnavadász bázis létrehozása volt, amelynek feladata az lett volna, hogy nagy mennyiségű, a margarin gyártásához akkoriban elengedhetetlen, bálnaolajjal lássa el a német élelmiszeripart.

Tudta-e, hogy...?

2019.12.06.

A harcmezőn megállíthatatlan halálosztóként ténykedő viking harcosok (berserkerek), az újabb kutatások szerint egy lágyszárú növényfaj a bolondító beléndek elfogyasztása után váltak vérengző farkasokká.

A Che Guevarát kivégző egyik katonatiszt szeme világát kubai orvosok mentették meg évtizedekkel a kubai forradalom ikonikus alakjának halála után.

A Mona Lisa 1911-es elrablását követően a párizsi Louvre-ban üresen hagyták az eltulajdonított kép helyét. Az üres falrész ezreket vonzott a múzeumba. Franz Kafka, az abszurd nagymestere is meglátogatta a remekmű hűlt helyét, hogy megörökítse egy írásában.

A nyugati konyha egyik alaptételét, miszerint a sós ételeket az édes étkek előtt kell felszolgálni, XIV. Lajos (1643-1715) francia uralkodónak köszönhetjük, akinek elege lett abból, hogy a főétkezések alkalmával az édes és a sós fogásokat mindenféle rendszer nélkül, össze-vissza szolgálták fel.

Az oszmán hadsereg az elsők között alkalmazott ostromágyúkat. Konstantinápoly 1453-as ostrománál egy igazi óriást is bevetettek, amely 500 kilogrammos ágyúgolyókkal rombolta a Bizánci Birodalom szellemi és gazdasági központjának falait.

A kubai forradalom győzelmét követően a karibi államban nagyarányú nacionalizálás zajlott le, amelynek a hírneves rumokat előállító Bacardi is áldozatául esett. A vállalat tulajdonosa José Pepin Bosch nem volt képes megemészteni a történteket és bosszúvágytól fűtve egy bombázót vásárolt 1962-ben, hogy támadást intézzen egy kubai olajfinomító ellen.

Az ajkak összeérintésével történő, klasszikus csókra vonatkozó egyik legkorábbi utalás a  hinduizmus szent írásaiban, a Kr .e. 3500 körül megalkotott Védákban található.

 

Tudta-e, hogy...?

2019.11.22.

Thomas Alva Edison halálának hírére egy kis időre világszerte kialudtak a villanylámpák 1931-ben.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.15.

Válaszul a vietnámi háború növekvő emberanyag igényére, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1966-ban elindította a Project 100 000 névre keresztelt programját, amely lehetővé tette, olyan katonaképes férfiak besorozását is, akik korábban nem ütötték meg a hadsereg által megállapított testi és mentális követelmények alsó határát. Az így besorozottak halálozási rátája magasabb volt a fronton.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.08.

Az 1945 tavaszán berlini bunkerjébe szorult Hitler attól félt, hogy holttestét Sztálin közszemlére tenné, így parancsba adta, hogy öngyilkossága után égessék el tetemét.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.25.

Az alkoholtilalom alatt az USA-ban veszélyes adalékanyagokat adtak az ipari alkoholhoz. A hatóságok így próbálták megfékezni az illegális alkoholos italok előállítását és fogyasztását.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.18.

A későbbi szovjet diktátort, Joszif Sztálint egy 1917-es általános orvosi felmérést követően rövidebb bal karja miatt katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítették.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.04.

Bár több mint 40 éve halott, Elvis Presley még mindig vagyonokat keres. Rajongói csak a 2017-es évben egymillió Elvis albumot vásároltak világszerte.

Ezeket a cikkeket olvastad már?