Tudta-e, hogy...?

2019.12.06.

A harcmezőn megállíthatatlan halálosztóként ténykedő viking harcosok (berserkerek), az újabb kutatások szerint egy lágyszárú növényfaj a bolondító beléndek elfogyasztása után váltak vérengző farkasokká.

A Che Guevarát kivégző egyik katonatiszt szeme világát kubai orvosok mentették meg évtizedekkel a kubai forradalom ikonikus alakjának halála után.

A Mona Lisa 1911-es elrablását követően a párizsi Louvre-ban üresen hagyták az eltulajdonított kép helyét. Az üres falrész ezreket vonzott a múzeumba. Franz Kafka, az abszurd nagymestere is meglátogatta a remekmű hűlt helyét, hogy megörökítse egy írásában.

A nyugati konyha egyik alaptételét, miszerint a sós ételeket az édes étkek előtt kell felszolgálni, XIV. Lajos (1643-1715) francia uralkodónak köszönhetjük, akinek elege lett abból, hogy a főétkezések alkalmával az édes és a sós fogásokat mindenféle rendszer nélkül, össze-vissza szolgálták fel.

Az oszmán hadsereg az elsők között alkalmazott ostromágyúkat. Konstantinápoly 1453-as ostrománál egy igazi óriást is bevetettek, amely 500 kilogrammos ágyúgolyókkal rombolta a Bizánci Birodalom szellemi és gazdasági központjának falait.

A kubai forradalom győzelmét követően a karibi államban nagyarányú nacionalizálás zajlott le, amelynek a hírneves rumokat előállító Bacardi is áldozatául esett. A vállalat tulajdonosa José Pepin Bosch nem volt képes megemészteni a történteket és bosszúvágytól fűtve egy bombázót vásárolt 1962-ben, hogy támadást intézzen egy kubai olajfinomító ellen.

Az ajkak összeérintésével történő, klasszikus csókra vonatkozó egyik legkorábbi utalás a  hinduizmus szent írásaiban, a Kr .e. 3500 körül megalkotott Védákban található.

 

Tudta-e, hogy...?

2019.11.22.

Thomas Alva Edison halálának hírére egy kis időre világszerte kialudtak a villanylámpák 1931-ben.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.15.

Válaszul a vietnámi háború növekvő emberanyag igényére, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1966-ban elindította a Project 100 000 névre keresztelt programját, amely lehetővé tette, olyan katonaképes férfiak besorozását is, akik korábban nem ütötték meg a hadsereg által megállapított testi és mentális követelmények alsó határát. Az így besorozottak halálozási rátája magasabb volt a fronton.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.08.

Az 1945 tavaszán berlini bunkerjébe szorult Hitler attól félt, hogy holttestét Sztálin közszemlére tenné, így parancsba adta, hogy öngyilkossága után égessék el tetemét.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.25.

Az alkoholtilalom alatt az USA-ban veszélyes adalékanyagokat adtak az ipari alkoholhoz. A hatóságok így próbálták megfékezni az illegális alkoholos italok előállítását és fogyasztását.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.18.

A későbbi szovjet diktátort, Joszif Sztálint egy 1917-es általános orvosi felmérést követően rövidebb bal karja miatt katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítették.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.04.

Bár több mint 40 éve halott, Elvis Presley még mindig vagyonokat keres. Rajongói csak a 2017-es évben egymillió Elvis albumot vásároltak világszerte.

Tudta-e, hogy...?

2019.09.20.

A dohányzás egészségügyi kockázatáról, például a tüdőrák és az állandó füstölés közötti szoros kapcsolatról, csak az 1950-es években kezdtek komolyan írni.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.30.

A waterlooi csatában elesett katonák csontjait ledarálták és műtrágyaként használták fel.

A házinyulat az első európai telepesek hozták be Ausztráliába 1788-ban. A kedves rágcsálók, természetes ellenségük nem révén, pár évtized alatt olyannyira elszaporodtak, hogy gyakorlatilag lelegelték a távoli földrész növényvilágát.

A waterlooi csatában elesett katonák csontjait ledarálták és műtrágyaként használták fel.

Erzsébet, Ausztria császárnéja halála napján szorosra kötött fűzőt viselt, így amikor gyilkosa, Luigi Lucheni 1898-ban egy élesre hegyezett reszelővel szíven szúrta, a halálos seb percekig észrevétlen maradt.

A testi szükségletek kielégítését tekintve a 19. század eleji angol arisztokrácia férfi tagjai nem voltak szégyenlősek. A vacsorapartik alatt, miután a hölgyek egy külön terembe távoztak diskurálni, az urak nem mentek ki a toalettre, hanem kisdolgukat rendszerint egy bili segítségével a helyszínen elintézték.

Az emberiség egyik legrégebbi hangszere a csontból készült fuvola volt, amelyen őseink már jó 40 ezer évvel ezelőtt játszottak.

Az első világháború kirobbantásáért részben felelős II. Vilmos német császár ellen csak 2016-ban indítottak egyfajta posztumusz bírósági pert.  

Bár testét minden reggel lemosták egy nedves törölközővel, és kölnivizet is használt, a Napkirály, XIV. Lajos a korabeli szokásoknak megfelelően nem volt a mosakodás megszállottja. 1665-ben mindössze egy alkalommal fürdött.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.09.

Az Egyesült Államok 37. elnöke, Richard M. Nixon tehetséges zenész volt. Az elnök öt hangszeren: zongorán, szaxofonon, klarinéton, hegedűn és szájharmonikán is játszott.

Ezeket a cikkeket olvastad már?