Tudta-e, hogy...?

2019.10.18.

A későbbi szovjet diktátort, Joszif Sztálint egy 1917-es általános orvosi felmérést követően rövidebb bal karja miatt katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítették.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.04.

Bár több mint 40 éve halott, Elvis Presley még mindig vagyonokat keres. Rajongói csak a 2017-es évben egymillió Elvis albumot vásároltak világszerte.

Tudta-e, hogy...?

2019.09.20.

A dohányzás egészségügyi kockázatáról, például a tüdőrák és az állandó füstölés közötti szoros kapcsolatról, csak az 1950-es években kezdtek komolyan írni.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.30.

A waterlooi csatában elesett katonák csontjait ledarálták és műtrágyaként használták fel.

A házinyulat az első európai telepesek hozták be Ausztráliába 1788-ban. A kedves rágcsálók, természetes ellenségük nem révén, pár évtized alatt olyannyira elszaporodtak, hogy gyakorlatilag lelegelték a távoli földrész növényvilágát.

A waterlooi csatában elesett katonák csontjait ledarálták és műtrágyaként használták fel.

Erzsébet, Ausztria császárnéja halála napján szorosra kötött fűzőt viselt, így amikor gyilkosa, Luigi Lucheni 1898-ban egy élesre hegyezett reszelővel szíven szúrta, a halálos seb percekig észrevétlen maradt.

A testi szükségletek kielégítését tekintve a 19. század eleji angol arisztokrácia férfi tagjai nem voltak szégyenlősek. A vacsorapartik alatt, miután a hölgyek egy külön terembe távoztak diskurálni, az urak nem mentek ki a toalettre, hanem kisdolgukat rendszerint egy bili segítségével a helyszínen elintézték.

Az emberiség egyik legrégebbi hangszere a csontból készült fuvola volt, amelyen őseink már jó 40 ezer évvel ezelőtt játszottak.

Az első világháború kirobbantásáért részben felelős II. Vilmos német császár ellen csak 2016-ban indítottak egyfajta posztumusz bírósági pert.  

Bár testét minden reggel lemosták egy nedves törölközővel, és kölnivizet is használt, a Napkirály, XIV. Lajos a korabeli szokásoknak megfelelően nem volt a mosakodás megszállottja. 1665-ben mindössze egy alkalommal fürdött.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.09.

Az Egyesült Államok 37. elnöke, Richard M. Nixon tehetséges zenész volt. Az elnök öt hangszeren: zongorán, szaxofonon, klarinéton, hegedűn és szájharmonikán is játszott.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.01.

A 17-ik századi Európában az orvosok egészségtelennek tartották a gyakori fürdőzést, mondván, hogy az kioldja a bőr pórusaiban lévő koszt, így az egyén sokkal fogékonyabb lesz a bőrön keresztül terjedő fertőzésekre.

Tudta-e, hogy...?

2019.07.18.

A 19-ik század végétől a 20-ik század elejéig tartó pár évtizedben a svéd népesség mintegy negyede, megközelítőleg 1,3 millió ember, vándorolt ki Svédországból az Egyesült Államokba.

Tudta-e, hogy...?

2019.07.12.

Diana, mielőtt Károly walesi herceg felesége lett, óvónőként dolgozott.

Tudta-e, hogy...?

2019.06.21.

Az ókori Rómában művészetnek tartották a szakácsmesterséget, a szakácsok pedig megpróbáltak megfelelni a magas elvárásoknak. A konyhában mindenféle műremek készült, így például egy olyan szósszal töltött tál is, amelyben a konyha művészei úgy rendezték el az elkészített halakat, hogy azok olyan hatást keltettek, mintha még mindig vígan élnék életüket a tengerben.

Tudta-e, hogy...?

2019.06.13.

Az Angol Futball Szövetség 1921-ben betiltotta a női futballt, arra hivatkozva, hogy a labdajáték olyan súlyosan megterheli a női testet, hogy az meddőséget okozhat.

Ezeket a cikkeket olvastad már?