A történelem leggazdagabb embere egy ártatlan ajándékkal borította fel Egyiptom gazdaságát

2018.03.30.

A Marvel-képregények óriási fiktív univerzumából merítő legújabb mozifilm, a Fekete Párduc főhőse, T'Challa nem csupán Wakanda királya, hanem a leggazdagabb szuperhős is egyben. Habár a ma élő leggazdagabb ember címéért folyó verseny többnyire dollármilliárdos vállalatvezetők között zajlik, a történelem valaha élt leggazdagabb embere, Musza mansza több mindenben hasonlít Fekete Párducra, mint rájuk. Királyként akkora vagyona volt, amekkora még ma is elképzelhetetlen lenne.

Címkék: Afrika, Középkor

Félezer ezüstpénzzel teli edényt találtak Hollandiában

2018.03.25.

Egy holland vízmű társaság szakemberei éppen új csöveket fektettek a föld alá, amikor nem mindennapi esemény történt: a földmunkák során egy több száz éves pénzérmékkel teli edény került elő. A régészek szerint többségük a 15. századból származik.

Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot a középkorban?

2018.03.13.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a gyilkosságok és különféle bűntények pontos dokumentálás modern eljárás, már a középkori Londonban is vezettek részletes „halottkémi jelentéseket” egy-egy emberölést követően. Így ismerjük például azt a 13. századi esetet, amikor egy helyi kocsmáros igencsak rosszul járt az egyik szolgájával való vitája során.

Címkék: Anglia, bizarr, Középkor

Parkolóház rejtette a középkori tudomány csúcsintézményét Oxfordban

2018.03.12.

Oxford híres egyeteme a tudomány egyik első számú központja a világon a középkor óta. A nemrég egy plázaépítés közben váratlanul megtalált, jelenleg is feltárás alatt lévő ferences rendházból előkerült hihetetlen mennyiségű leletanyag megmutatja, hogyan éltek az egyetem egykor legnagyobb becsben tartott intézményének diákjai és tanárai, mit ettek és ittak, hogyan szórakoztak, mit kutattak és milyen technikával.

Királyi csontok is törhettek a középkori lovagi tornákon

2018.02.09.

Egy középkori lovagi torna kiváló alkalom volt arra, hogy egy harcos bebizonyítsa rátermettségét és győzelmeivel mesés vagyont és hírnevet nyerjen magának. A tornák azonban majdnem annyi veszélyt rejtegettek magukban mint a valódi háborúk, amint azt nem egy uralkodó is megtapasztalhatta a saját bőrén.

Címkék: Középkor, lovagok

Ilyen volt egy fantasy a középkori Izlandon

2018.02.09.

Véres lakoma, hatalomvágyó királynő, magát a szerelméért feláldozó lány – mindezek alapján azt hihetnénk, hogy egy vadonatúj fantasy sorozattal van dolgunk. Pedig az Úlfhams rímur című izlandi elbeszélő költemény mintegy 700 évvel ezelőtt keletkezett.

Címkék: Középkor, vikingek

Így érvelt egy középkori vegán a húsfogyasztás ellen

2018.01.31.

Bár a középkorban nem volt ismeretlen a húsmentes étrend, ezt legtöbb esetben a szegénység, vagy például a keresztény szentek esetében az aszkéta életmód okozta. A neves arab költő és filozófus, Abu l-Alá al-Maarri azonban nagyon is tudatosan döntött a napjainkban leginkább vegánnak nevezett életmód mellett, amikor nem csak a hús, hanem minden állati eredetű étel fogyasztásáról lemondott.

A rágcsálóknak mégsem lehetett akkora szerepe a fekete halál pusztításában

2018.01.24.

A patkányokat régóta tartják felelősnek azért, hogy a Yersinia pestis nevű baktériumot a középkori Európában bolhák útján elterjesztve közvetve sokmillió ember halálához járultak hozzá. Egy nemrég megjelent provokatív tanulmány szerzői azonban azt állítják, a rágcsálóknak nem volt akkora szerepe a fekete halál pusztításában.

Miért lobbant lángra II. Károly navarrai király a középkorban?

2018.01.23.

A gonosz melléknévvel illetett II. Károly navarrai király (1349-1387) egész életét arra tette fel, hogy az édesanyjával szembeni francia igazságtalanságokat megtorolja. A gyilkosságoktól, mérgezésektől és a legkülönfélébb udvari intrikáktól sem riadt vissza. 54 éves volt, amikor rettenetes halált szenvedett: élve elégett. Halálhíre futótűzként terjedt Európában, és sokak véleménye volt az, hogy isteni igazságszolgáltatás történt.

Miért volt olyan nehéz átvenniük a középkori európaiaknak az arab számokat?

2018.01.17.

A hindu-arab számrendszer Kr. u. 500 körül fejlődött ki Indiában, a kora középkor századai során pedig az arab világban is elterjedt. A 10. század végére Nyugat-Európa is megismerkedett vele, a 13. századtól kezdve pedig már egyre szélesebb körben kezdték el használni az öreg kontinensen. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?