A történelem leggazdagabb embere egy ártatlan ajándékkal borította fel Egyiptom gazdaságát

2018.03.30.

A Marvel-képregények óriási fiktív univerzumából merítő legújabb mozifilm, a Fekete Párduc főhőse, T'Challa nem csupán Wakanda királya, hanem a leggazdagabb szuperhős is egyben. Habár a ma élő leggazdagabb ember címéért folyó verseny többnyire dollármilliárdos vállalatvezetők között zajlik, a történelem valaha élt leggazdagabb embere, Musza mansza több mindenben hasonlít Fekete Párducra, mint rájuk. Királyként akkora vagyona volt, amekkora még ma is elképzelhetetlen lenne.

Címkék: Afrika, Középkor

Egy fekete férfi és egy fehér nő házassága az apartheid árnyékában

2016.02.04.

A 20. század közepén egy botswanai (becsuánföldi) fekete férfi, Seretse Khama és egy angol középosztálybeli nő, Ruth Williams házassága amellett, hogy felháborodást váltott ki mind családjukból, mind tágabb környezetükből, komoly diplomáciai bonyodalomhoz is vezetett.

A „mennydörgő füst” felfedezése

2015.11.17.

„Európai szemek eddig még sohasem látták, de az angyalok repülés közben már biztosan gyönyörködtek ilyen csodás tájakban” – emlékezett vissza azokra a pillanatokra David Livingstone, amikor 1855. november 17-én meglátta a mai Zimbabwe és Zambia határán álló, az akkori brit uralkodóról Viktóriának elnevezett vízesést.