Kiderülhet-e Edgar Allan Poe írásaiból halálának rejtélyes oka?

2020.03.10.

Kép forrása: Wikimedia Commons

1849. október 3-án az amerikai romantika és gótika egyik leghíresebb íróját és költőjét, Edgar Allan Poe-t a marylandi Baltimore városának utcáin a teljes delírium állapotában találta egy Joseph W. Walker nevű nyomdász. Poe beszéde összefüggéstelen volt, megjelenése rongyos, és nem a saját ruháit viselte. Négy nappal később egy helyi kórházban halt meg, mindössze 40 évesen. Utolsó szavai állítólag ezek voltak: „Uram, segíts szegény lelkemen!”

Egy eddig ismeretlen ókori állam nyomaira bukkantak Törökországban

2020.03.09.

Az öntözőcsatornából előkerült, hieroglif felirattal ellátott sztélé (kép forrása: vice.com / James Osborne)

Eddig ismeretlen, 800 éven át létezett ókori civilizáció nyomaira bukkantak Törökország déli részén. A régészeket egy helyi földműves egy öntözőcsatornához vezette, ahol egy nagyméretű kövön a mára kihalt luvi nyelv hieroglif írása szerepelt. A felirat tanúsága szerint az itt élő, korábban ismeretlen nép felett egy Hartapu nevű király uralkodott, aki meghódította Phrügiát is – a legendás Midász király országát.

Az emberiség iparosodása sodort a kihalás szélére számos bálnafajt

2020.03.05.

Holland bálnavadászok a Spitzbergáknál Abraham Storck 1690-es festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)

Manapság az emberiség nagy része egyre felelősségtudatosabban igyekszik az állatokkal bánni, nem csupán a gazdasági fenntarthatóság, de az emberiesség jegyében is. Napjainkban szinte elképzelhetetlen, hogy mindennapjaink egyik fontos fogyasztási cikkét eleve aránylag ritka állatok rendkívül kegyetlen és pazarló vadászata révén állítsák elő, azonban a bálnavadászat fénykorában éppen ez volt a helyzet – az így kinyert anyagok nélkül lehetséges, hogy teljesen más irányt, illetve ütemet vett volna az emberiség technikai fejlődése.

A világháborús rohamsisak ihlette napjaink munkavédelmi fejvédőit

2020.03.04.

Postagalambbal üzenetet küldeni készülő amerikai katonák Franciaországban, 1918. (kép forrása: usar.army.mil)

Az első világháború csataterein minden korábbinál nagyobb számban vesztették életüket a katonák: a nagy robbanóerejű lövedékekkel mindent elborító tüzérség (amely a becslések szerint a háború haláleseteinek 80 százalékát okozta) és a gyalogság tűzerejét hatványozó géppuska az ellenséges élőerő soha nem látott gyorsaságú pusztítását tette lehetővé. Sokszor felszerelésük egyetlen darabján múlt a katonák élete.

Több mint egy évszázad után derült fény a múmia koporsójának titkára

2020.03.03.

A szarkofág fedelének eltávolítása (kép forrása: thehistoryblog.com / Kris Snibbe / Harvard Staff Photographer)

A Harvard Egyetem Sémi Múzeumának munkatársai állagmegóvási munkálatok közben fedeztek fel egy eddig rejtett Ré-ábrázolást a XXII. dinasztia idején (Kr. e. 945 – Kr. e. 712) élt pap, Anh-honszu szarkofágjának belsejében.

75 éve eltűnt harci repülőgépekre bukkantak egy festői lagúnában

2020.03.02.

Az amerikai haditengerészet két SBD Dauntless zuhanóbombázója a Wake-atollnál 1943-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Több mint 75 év után egy búvárok körében kedvelt lagúnában találták meg a kutatók három, a második világháború során elveszett amerikai repülőgép roncsait. A repülőket a japánok lőtték le a Chuuk-lagúnánál, az itt található fontos japán támaszpont ellen indított 1944. február 17-ei amerikai támadás során.

Méltósággal temették el pestises halottaikat a középkori angolok

2020.02.28.

A tömegsírban talált egyik csontváz (kép forrása: livescience.com / University of Sheffield / Antiquity Publications Ltd.)

Új részletek derültek ki egy ritka, a 14. századi pestisjárvány áldozatainak maradványait tartalmazó tömegsírról Angliában. A Lincolnshire megyei Thornton Curtis falu közelében lévő Thornton apátság területén 2012-ben megtalált temetkezési hely 48 nő, férfi és gyermek csontvázát tartalmazta, több mint felük 17 éves vagy annál fiatalabb volt.

Újraindult a vita Tutanhamon sírjának esetleges rejtett kamrái körül

2020.02.27.

Tutanhamon aranyszarkofágja (kép forrása: needpix.com)

Ismét fellángolt a vita az ókori Egyiptom régészetének egyik legnépszerűbb és legizgalmasabb rejtélye körül: lehetnek-e rejtett kamrák Tutanhamon fáraó 1922-ben feltárt sírjában? A közelmúltban több alkalommal, számos régészcsoport által vizsgált kérdésre eddig igen biztosan nemlegesnek tűnt a válasz, azonban most egy, a volt régiségügyi miniszter, Mamduh Eldamati által vezetett kutatás alapján úgy tűnik, mégis lehetnek további járatok a híres fáraósír mellett.

Milyen szerelmi praktikák léteztek a középkori Franciaországban?

2020.02.26.

Rokkával fonó középkori nők (kép forrása: 15thcenturyspinning.wordpress.com)

Ahogy napjainkban, úgy a történelem minden korszakában fontos volt az emberek számára a szerencse a szerelmi életben. Sokan hajlandók szinte bármit megpróbálni, hogy növeljék esélyeiket, és ez nem volt másként a középkorban sem. A Rokkaevangélimok (Les Évangiles des Quenouilles) egy 15. századi francia mű, amely a nők által gyakran igaznak tartott és hangoztatott félkomoly tanácsokat tartalmaz az élet szinte minden területére vonatkozóan, beleértve a szerelmet és a vágyat.

Szovjet kémrádiót találtak a római romokat kereső német régészek

2020.02.25.

 

A készülék és kiegészítői a fém dobozzal együtt a bonni LVR Landesmuseum kiállításán (kép forrása: bild.de / Uli Engers)

A németországi Köln mellett egy egykori római villa feltételezett helyszínén folyó ásatás során a régészek egy igen szofisztikált szovjet rádióba botlottak, amelyet nem sokkal a vasfüggöny lehullása előtt áshattak el.

Ezeket a cikkeket olvastad már?