Délkelet-Ázsia történelmét egy katasztrofális középkori szökőár írta át

2019.06.11.

Kép forrása: phys.org

Újonnan felfedezett nyomok arra utalnak, hogy egy, a 2004-es indai-óceáni cunamihoz hasonló pusztító szökőár csapott le évszázadokkal ezelőtt ugyanabban a régióban, és egy erős iszlám királyság felemelkedésében is szerepe lehetett.

Egy bűvésznek köszönhető az első, napfogyatkozásról szóló filmfelvétel

2019.06.07.

Kép forrása: abc.net.au

A bűvészek legtöbb mutatványa arról szól, hogy eltüntetnek különféle tárgyakat, 1900. május 28-án azonban természeti folyamatok álltak a Nap eltűnése mögött – az eset mégis összekapcsolódik egy bűvész tevékenységével.

A középkor legfurább divatja volt a röhejesen hosszú orrú cipő

2019.06.06.

Kép forrása: jesshurlbut.net

1463-ban Londonban betiltották a legdivatosabb férficipőket. A városban széles körben elterjedtek eddigre a komikusan hosszú orrú cipők, amelyek viselőjük státuszát és gazdagságát voltak hivatottak jelképezni – némelyikük tíz centiméternél is többel túlnyúlt a lábujjon. A cipőket a „crakow” vagy „poulaine” névvel illették, IV. Eduárd udvarában pedig olyan mértékű megbotránkozást keltettek, hogy törvény született a cipőorrok hosszáról: nem nyúlhattak két hüvelyknél (5,08 cm) többel túl az ember lábujján.

Az ókori Egyiptomban is ettek görögdinnyét

2019.06.05.

Dinnye egy ókori egyiptomi ábrázoláson (kép forrása: dailymail.co.uk)

Új vizsgálatok szerint már mintegy 3500 évvel ezelőtt is fogyasztottak Egyiptomban a nyári hónapokban egy, a mai görögdinnyéhez egészen hasonló gyümölcsfajtát.

Szigorú rend szerint dolgoztak a viktoriánus háziszolgák

2019.06.04.

Szolgák egy 19. századi háztartásban (kép forrása: Flickr)

Az elmúlt években számos televíziós sorozat, mint például a Ház az Eaton Place-en vagy a Downton Abbey meglehetősen nagy érdeklődést ébresztett a közönségben a viktoriánus kori hagyományokat követő úri háztartásokban alkalmazott szolgák, cselédek élete iránt. Milyen volt valójában a társadalom legfelsőbb rétegét szolgálni annak palotáiban és birtokain?

A szultántól kapott étel volt a janicsárok hűségének jelképe

2019.06.03.

Janicsárok konyhafelszereléssel (kép forrása: Atlas Obscura)

1806 tavaszán az Oszmán Birodalom központja, Isztambul forrongott. III. Szelim szultán modernizálni akarta hadseregét, korszerű európai egyenruhákat és harceljárásokat bevezetni, ahogyan előtte számos korábbi szultán is – próbálkozásaik mind elbuktak. A haderőreformhoz a sok évszázados múltra visszatekintő és nagy politikai súllyal bíró, ám idejétmúlt janicsárhadtest megszüntetésére lett volna szükség, ez azonban nem volt könnyű feladat: ahogy korábban, a janicsárok III. Szelim tervei hallatán is felborították főzőüstjeiket. A janicsárok számára az étel központi helyet foglalt el hagyományaikban, az üstök felborítása egyet jelentett a lázadás kimondásával.

Értelmetlen módszerekkel kezelte betegeit két 17. századi angol sarlatán

2019.05.28.

Simon Forman (kép forrása: BBC)

Simon Formant és tanítványát, Richard Napiert már saját korukban is sarlatánoknak tartották, azonban mintegy 80 000 kezelt betegükről készítettek feljegyzést „orvosi” karrierjük során. Egyvalamiben mindenképpen hasonlítottak sok mai orvosra: kézírásuk szinte olvashatatlan.

A középkori jobbágynak több szabadideje volt, mint napjaink emberének

2019.05.27.

Kép forrása: lostkingdom.net

Elterjedt nézet, hogy a középkorban az emberek szinte kényszermunkát végeztek egész életükben, és a modern embernek sokkal több szabadideje van – ez azonban nem állja meg a helyét a valóságban.

Miért támadt borotvával férje nemi szervére egy amerikai nő 1907-ben?

2019.05.24.

Kép forrása: Vintage Everyday

Bertha Borondát 1908-ban öt év börtönre ítélték csonkítás vádjával. Az ügy egyes részletei igen homályosak, azonban a róla készült hatósági fényképeken Bertha nem mutatja jelét a megbánásnak.

Franciaország utolsó párbaját két politikus vívta 1967-ben

2019.05.23.

René Ribière (b) és Gaston Defferre (j) párbaja (kép forrása: Rare Historical Photos)

Napjaink átlagembere biztosan úgy gondolná, hogy a párbaj a 20. században nem számított törvényes vitamegoldási módnak sehol Európában. Ebben azonban igencsak tévedne: nem csupán a század elején fordultak még elő párbajok a 19. századi úri becsület szellemében, de még 1967-ben is vívtak ilyet Franciaországban, ráadásul nem is akárkik: két politikus, akik a parlamentben szólalkoztak össze.

Ezeket a cikkeket olvastad már?