Sosem hordott fegyvert Frank Costello, „a maffia miniszterelnöke”

2019.11.25.

Frank Costello a bíróságon (kép forrása: All That's Interesting)

Az általa ihletett Don Corleonéhoz hasonlóan Frank Costello politikusokat tartott a markában, nem volt hajlandó a drogkereskedelemben részt venni, és túlélt egy merényletkísérletet, amely kis híján sikerrel járt.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.22.

Thomas Alva Edison halálának hírére egy kis időre világszerte kialudtak a villanylámpák 1931-ben.

Jóváhagytak-e egy király elleni merényletet 1936-ban a brit hatóságok?

2019.11.22.

A rendőrök őrizetbe veszik George McMahont, a „barna öltönyös férfit” (kép forrása: telegraph.co.uk / Print Collector / Hulton Archive)

1936. július 16-án a fél évvel korábban trónra lépett VIII. Eduárd brit király a londoni Hyde Parkban egy hivatalos ünnepség keretében új zászlókat adott át hat gárdazászlóaljnak. A szertartás végeztével a katonai alakzatok és zenekarok élén haladva visszaindult lóháton a Constitution Hill nevű úton a Buckingham-palota felé. Az út mellett összegyűlt tömegen ekkor keresztültolakodott egy ócska barna öltönyt viselő férfi, és zakója zsebéből elővett egy apró amerikai gyártmányú revolvert.

Otthonról elmenekülve vált a legnagyobb szamurájjá Mijamoto Muszasi

2019.11.21.

Muszasi harca Cukahara Bokudennel, egy másik legendás harcművésszel (a történetnek semmiféle valóságalapja nincs, mivel Cukahara mintegy 13 évvel Muszasi születése előtt elhunyt) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Mijamoto Muszasi kétségtelenül Japán legismertebb és legszélesebb körben tisztelt kardforgató művésze, aki mára kulturális ikonná is vált. 30 éves korára mintegy 60 párbajban győzedelmeskedett, az utolsó – amelyet az országos hírnévnek örvendő Szaszaki Kódzsiró ellen vívott – tette azonban halhatatlanná nevét. Az általa alkotott, az életvezetéssel és filozófiával kapcsolatos szabályok, valamint önéletrajza a mai napig népszerű olvasmányok Japánban és külföldön egyaránt.

Róma szolgálatában juthattak különleges ékszerekhez a kaukázusi alánok

2019.11.20.

Kép forrása: thehistoryblog.com / Joint North Caucasian Archaeological Expedition

Nagyszámú római készítésű ékszerrel eltemetett alán nő maradványaira bukkantak régészek Oroszország észak-kaukázusi régiójában, Kabard- és Balkárföldön. A körülbelül 2000 évvel ezelőtt élt asszony mellett mások is nyugodtak a sírban, vélhetően egyazon család tagjai voltak.

Nem ehették meg, de szentként tisztelték a mangót a kínaiak Mao alatt

2019.11.19.

Jellegzetes kínai propagandaplakát, középpontban egy tál mangóval (kép forrása: chineseposters.net)

1968 augusztusában valóságos mangóláz kerítette hatalmába Kína lakosságát: a gyümölcsöt versekben magasztalták, oltárokon imádták, és valóságos ereklyeként hordozták körbe az országban. Az emberek mangókkal fényképezkedtek, mangó alakú csészékből itták a teát, és „Mangguo” márkájú cigarettát szívtak. Mi vezetett ehhez a különös kultuszhoz?

Illegálisan boncolt emberi maradványokat találhattak Skóciában

2019.11.18.

Kép forrása: historic-uk.com

Az orvostudomány fejlődése rögös utat járt be az elmúlt évszázadokban. Az egyik legellentmondásosabb kérdés sokáig az emberi testeken végrehajtott boncolások etikusságát lengte körül: Európa-szerte számos helyen tiltották e tevékenységet, ami az orvosi képzésben résztvevőket sokszor a törvény megszegésére sarkallta. A tudománytörténet e sötét fejezeteinek nyomait fedezhették fel nemrég Skóciában.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.15.

Válaszul a vietnámi háború növekvő emberanyag igényére, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1966-ban elindította a Project 100 000 névre keresztelt programját, amely lehetővé tette, olyan katonaképes férfiak besorozását is, akik korábban nem ütötték meg a hadsereg által megállapított testi és mentális követelmények alsó határát. Az így besorozottak halálozási rátája magasabb volt a fronton.

Bram Stoker nem hitte, hogy a vámpírok csupán a képzelet szüleményei

2019.11.15.

Rettegő falusiak egy vámpírnak tartott, előásott holttestbe lőnek egy 18. századi illusztráción (kép forrása: Pinterest)

Bram Stoker klasszikus horrorregénye, az 1897-ben megjelent Drakula eredeti kézirata tartalmazott egy előszót, amely végül nem jelent meg a kiadott műben. A kivágott szövegben az író hitet tesz amellett, hogy műve nem pusztán a képzelet szüleménye: „Igen szilárd meggyőződésem, hogy nem fér semmiféle kétség ahhoz, hogy az itt leírt események valóban megtörténtek, bármennyire hihetetlenek és felfoghatatlanok első látásra. Meggyőződésem továbbá, hogy bizonyos mértékig mindörökre felfoghatatlanok is maradnak.” Miért gondolhatta így az író?

Újonnan felfedezett alagutak rejthetik a templomosok kincsét Izraelben

2019.11.14.

Kép forrása: independent.co.uk / National Geographic

Krisztus és a Jeruzsálemi Salamon-templom Szegény Lovagjai, avagy a templomos lovagok már saját korukban is legendák tárgyává váltak, így esetükben kiváltképp nehéz elválasztani a mítoszt a valóságtól. A templomosok történetének kutatásában a legújabb fejlemény az izraeli Akkó városában történt, ahol kutatók egy egész föld alatti labirintust fedeztek fel, melyet a lovagrend tagjai használtak a keresztes háborúk idején.

Ezeket a cikkeket olvastad már?