Egy túszdráma ihlette a "Stockholm-szindróma" elnevezést

2019.04.18.

Rendőrségi mesterlövész a helyszínen (kép forrása: aftonbladet.se)

A 21. századi mindennapokban nem éppen ritka kifejezés a Stockholm-szindróma. Habár sok esetben helytelenül használja a közbeszéd, nagy vonalakban mindenki egyetért abban, mit jelent: amikor valaki az ellene cselekvők, a vele rosszat tevők oldalán állva védelmezi őket, látszólag mindenféle racionalitás nélkül. Miért éppen a svéd fővárosról kapta ez a különös pszichológiai jelenség a nevét, és pontosan honnan származik?

A nő, aki Róma uralkodója akart lenni

2019.04.17.

Pavel Szvedomszkij: Fulvia Cicero fejével, 19. század (kép forrása: History Today)

Fulvia Antoniára a római történelem kedvelői többnyire Marcus Antonius feleségeként emlékeznek, e címke azonban messze nem fedi le személye jelentőségét. Antonius már a harmadik férje volt, és mire Kr. e. 47-ben vagy 46-ban összeházasodtak, Fulvia már ismert személyiség volt a római közéletben, szerepe pedig a későbbiekben csak még meghatározóbbá vált.

Tudta-e, hogy...?

2019.04.17.

Az antikommunista hírében álló Walt Disney 1941-től az FBI informátoraként dolgozott és segített megtisztítani Hollywoodot a vélt és valós kommunista szimpatizánsoktól.

Öt meglepően ínycsiklandó középkori fogás

2019.04.16.

Kép forrása: the-toast.net

A nyárson sült egész disznó és a nagy boros kupák talán az első dolgok között vannak, amelyek eszünkbe jutnak, amikor egy középkori lakomára gondolunk. A kortárs források szerint azonban őseink nem csupán igen változatosan étkeztek, de meglehetősen kísérletező kedvűek is voltak a fogásokat illetően. Az alábbiakban olvasható öt olyan étel, amelyet fogyasztottak a középkori Európában, és korántsem lennének elképzelhetetlenek a modern ember asztalán sem.

Egér-, macska- és sólyommúmiákat is találtak egy egyiptomi sírban

2019.04.15.

Falfestmény és hieroglifák a sír egyik falán (kép forrása: The Guardian)

Több tucat mumifikált egér is szerepelt egy ókori egyiptomi sírban talált leletek között, amelyeket pénteken mutattak be a nyilvánosságnak. Az általában véve is igen jó állapotban megmaradt, meglehetősen színes sírt Szohág városának közelében találták, Kairótól körülbelül 390 kilométerre délre.

60 múmiát tartalmazó tömegsírra bukkantak Egyiptomban

2019.04.12.

Egy pár leszakadt mumifikálódott láb a tömegsírban (kép forrása: LiveScience)

Több mint 4000 éve történt, hogy több tucat, borzasztó sérülésekbe belehalt férfit együtt mumifikáltak, és temettek el az egyiptomi Luxor közelében lévő kőfalba. A tömegsírba való temetkezés rendkívül ritka jelenség volt az ókori Egyiptomban, így felmerül a kérdés: hogyan került ez a rengeteg múmia egyetlen helyre?

A 19. századi ír-kanadai háborúk története

2019.04.11.

O'Neill és csapatai rohama Ridgeway-nél (kép forrása: canadianencyclopedia.ca)

1866 tavaszán egy csoport ír–amerikai – akik az előző évben véget ért polgárháború mindkét oldalán harcoltak – egyesült a hadtörténelem egyik legfantazmagórikusabb vállalkozásában: le akarták rohanni a brit gyarmat Kanadát, és területét elfoglalva „túszul ejteni” Írország függetlenségéért cserébe. Bármennyire földtől elrugaszkodottnak is hangzik, a hadművelet valóban meg is indult, nem csak egyszer, de ötször 1866 és 1871 között, ezeket összefoglaló néven a Fenian-portyáknak nevezi a történetírás.

I. Eduárd angol király lányai különleges jogokkal bírtak

2019.04.10.

Kép forrása: bl.co.uk

Sok tündérmesében előfordul, hogy a hercegnők éveket töltenek tornyokba zárva, várva, hogy egy lovag megmentse őket – nem többek, mint dekoratív sakkfigurák, akikkel édesapjuk rendelkezik. Néhány történelmi hercegnő számára azonban egész másként alakult az élet. I. Eduárd angol király (uralkodott 1272-1307) öt felnőttkort megélt lánya a megszokotthoz képest rendkívüli jogokkal rendelkezett élete során.

A középkori macskairtások egyházi háttere

2019.04.09.

Lanton játszó szomorú macska egy középkori ábrázoláson (kép forrása: Bored Panda)

A középkori és kora újkor Európában igencsak rájárt a rúd a macskákra: mind az egyház, mind a népi hiedelmek számos alkalommal tették az ártatlan állatokat felelőssé különféle tragikus eseményekért, de teljességgel valótlan gonoszságokért is. Napjainkban a macskák népszerű ábrázolásai gyakran tartalmaznak a boszorkányságra való utalást, azonban meglehetősen sok kegyetlenkedés és állatkínzás vezetett idáig.

Légzőkészüléket és különféle automatákat is feltaláltak a középkori Bagdad tudósai

2019.04.08.

Al-Mamún kalifa udvara (kép forrása: Atlas Obscura)

Az iszlám vallás kialakulását és elterjedését követően a Közel-Kelet vált a kor tudományos központjává. Az iszlám aranykornak nevezett időszakban e civilizáció őrizte meg az utókor számára az ókori tudósok műveit, azonban maga is tevékenyen hozzátett a tudomány fejlődéséhez. Mi sem példázza ezt jobban, mint egy három testvér által írt könyv a 9. századi Bagdadból.

Ezeket a cikkeket olvastad már?