Több évtizedes testvérháborúba keveredtek a Puma és az Adidas alapítói

2019.02.27.

Adolf és Rudolf Dassler (kép forrása: forbes.blog.hu)

A 20. század folyamán a sportesemények olyan világméretű tömegjelenségekké váltak, mint még soha a történelem során, és a sportfelszerelés és -ruházat a mindennapok részévé vált az egész világon, korábban nem látott nagyságú piacot kialakítva. A legnagyobb márkákat mindenki ismeri, azonban kevés szó esik legtöbbjük eredetéről, a cégek kezdeteiről. Ezek között az egyik legérdekesebb, egyenesen filmbe illő történet a két nagy német márka, az Adidas és a Puma útja, amely akár egy világsikerű regényhez vagy egy hollywoodi filmhez is alapul szolgálhatna.

A csúnya középkori csecsemőábrázolások rejtélye

2019.02.26.

Kép forrása: Vox

A középkori rajzok és festmények sokszor igen kevéssé törekedtek a realisztikus ábrázolásra, ennek az egyik legszembetűnőbb része talán a gyermek- és csecsemőábrázolások. Mi indokolta, hogy szándékosan igen kevéssé valósághű babákat fessenek?

Idős korában sem menekülhetett a hírnév elől Tolsztoj

2019.02.25.

Lev Tolsztoj feleségével, Szofjával mindössze hat héttel az író halála előtt, 1910. (kép forrása: Atlas Obscura)

Lev Tolsztoj maradandó nyomot hagyott a világirodalmon, és kétségtelenül a leghíresebb orosz írók egyike. Élete végén azonban egyre több feszültség gyötörte, és egyre gyökeresebb változásokat eszközölt magán és környezetén – ezek végül halálát is befolyásolták.

Nem vetett véget a "szeretetnap" a rózsák háborújának

2019.02.22.

Kép forrása: warfarehistorynetwork.com

1458. március végén több száz angol lord és nemes asszony gyűlt össze a westminsteri apátságnál, majd vonult kézen fogva London utcáin – a Temze nyugati partján végig a Szent Pál-székesegyházig. Az eseményt „szeretetnapi menetnek” nevezték – békülési ceremóniának szánták, amely véget vethet az úgynevezett „rózsák háborújának”.

Tudta-e, hogy...?

2019.02.22.

A távbeszélés hajnalán a telefon feltalálója, Graham Bell az általunk megszokott „helló” helyett  köszönésképpen az „ahoy-t” javasolta a vonalas társalgás elindítására.

Napjainkban is aktív az első mobiltelefon kifejlesztője

2019.02.21.

Martin Cooper, kezében az első kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonnal, a Motorola DynaTAC-kel (kép forrása: CNN)

Az elmúlt évtizedek során kétségtelenül egyre nagyobb szerepet játszanak életünkben a mobiltelefonok. Szinte napról napra egyre fejlettebb képességekkel rendelkeznek, innen visszatekintve pedig sokszor nehéz elhinni, hogy egykor még lehetetlen volt vezeték nélküli összeköttetésben lenni egymással a mindennapokban. Napjaink telefonjai kényelmesen kezelhetők, könnyűek és nem csupán kommunikációra, de szórakozásra is kiválóan alkalmasak – valódi mindennapi társainkká váltak.

Két tűz közé került, de fejlődésnek indult a megszállt Izland

2019.02.20.

Amerikai csapatok Izlandon a második világháborúban (kép forrása: ozy.com)

Habár ritkán esik róla szó, még a kietlen, alacsony lakosságszámú Izlandot is elérte a második világháború. Harctérré ugyan nem változott a szigetország, azonban saját történelmében meghatározónak bizonyult a szövetséges megszállás és az ezzel jött változások időszaka.

Miért nem alkalmaznak már szánhúzó ebeket az Antarktiszon?

2019.02.19.

Roald Amundsen szánhúzó kutyáival a Déli-sarkon, 1911. (kép forrása: history.com)

Az eredetileg Szibériából származó szánhúzó kutyák a világ számos kietlen és hideg területén bizonyították már rátermettségüket, köztük a világ leghidegebb helyein is, a legdélebbi kontinensen. Mi az oka annak, hogy ma már nincsenek jelen az Antarktiszon?

Sokszor a sör volt a válás eszköze az újkori Angliában

2019.02.18.

Thomas Rowlandson: Egy feleség eladása, 1812-1814. (kép forrása: Wikimedia Commons)

A jogi rendszerek gyakran nehezen tartanak lépést a lakosság mindennapos igényeivel. Nem volt ez másként az újkori Angliában sem, ahol a szegényebb lakosok számára szinte lehetetlen volt a házasság jogi úton való felbontása, így egy különös népi szokás lépett a hivatalos válás helyébe.

Tudta-e, hogy...?

2019.02.15.

A híres feltaláló Nikola Tesla irtózott a vírusoktól és a baktériumoktól, ezért a megszokottnál gyakrabban mosott kezet és rendszeresen hordott kesztyűt is, hogy elkerülje a bőrkontaktust embertársaival.

Ezeket a cikkeket olvastad már?