Háromszáz év után tárgyalhatják újra a csecsemőgyilkossággal vádolt boszorkány ügyét

Újratárgyalhatják egy több száz évvel ezelőtt kivégzett, többek között az ördöggel való cimborálással és csecsemőgyilkossággal vádolt boszorkány ügyét. Egy dél-tiroli olasz kisváros, Brentonico városi tanácsa keresetet nyújtott be az illetékes bíróságon az 1716-ban a városban boszorkányság vádjával halálra ítélt Maria Bertoletti perében hozott ítélet felülvizsgálata ügyében. Mint a város polgármestere, Christian Perenzoni elmondta, szeretné, ha igazságot szolgáltatnának az ügyben, és kiküszöbölnék a több száz évvel ezelőtt elítélt nő méltóságán esett csorbát.

10 tény a magas sarkú történetéről

2015.10.14.

1. A magas sarkú a lovasok elengedhetetlen kelléke volt a középkori Perzsiában. Amikor a katona felemelkedett a nyeregből, a cipősarok segített "stabilizálni" őt, így íjával pontosabban tudott célozni.

Disznók segítségével bukkantak rá a jégkorszakbeli szerszámokra

2015.10.13.

Régészek egy csoportja mintegy 12 ezer éves, vadászó-gyűjtögetők által használt kőszerszámokat tárt fel a Belső-Hebridákhoz tartozó Islay szigetén. A lelőhelyre egy, a part menti területeken földet túró disznó konda segítségével bukkantak rá. 

Tudta-e, hogy...?

2015.10.12.

A fiatalon elhunyt fáraó, Tutanhamon szerette a vörösbort. Ozirisz birodalmába is vitt magával az ókori Egyiptomban luxuscikknek számító italból.

10 tény a német városok elleni szőnyegbombázásokról

2015.10.09.

1. Az 1942 és 1945 között a brit – és részben amerikai – gépek által a német városok ellen végrehajtott légi támadások következtében mintegy 600 ezer civil vesztette életét. A szövetségesek 21 ezer gépet veszítettek.

Megtalálták a Gilgames-eposz egy korábban ismeretlen részletét

2015.10.08.

Egy csempész és egy múzeum gyümölcsöző együttműködésének köszönhetően eddig nem ismert részletekre derült fény a valaha volt egyik legkorábbi és egyben legismertebb irodalmi alkotásával, a Gilgames-eposszal kapcsolatban. A lelet a világhírű eposz hőseinek belső konfliktusairól is mesél.

Címkék: Gilgames, Irak, Ókor

Hét híres haldokló utolsó mondata a középkorból

2015.10.06.

Az elmúlás előtti pillanatok sokakat megihletnek, és olykor még a gyermek is bölcs szavakkal a száján távozik az élők sorából. Ám nem lehet megjövendölni, mit hoz ki a haldoklóból az utolsó perc, amelyet még a halál árnyékában sem tudhatjuk pontosan, mikor jön el. Vannak, akik zsoltárból idéznek, sokan szentségelnek, mások a körülöttük lévőket szidják, és vannak, akiknek igen bizarr kívánság csúszik ki a szájukon.

Tudta-e, hogy...?

2015.10.05.

A CIA, hogy lerombolja Castro imázsát, azzal próbálkozott, hogy cipőjére olyan anyagot kenjen, melynek hatására a vezér szakálla egyszerűen kihullik.

Akasztott disznók és száműzött egerek - állatperek a középkorban

2015.10.01.

Manapság, ha egy állat megöl vagy súlyosan megsebesít egy embert, nagy valószínűség szerint – függetlenül attól, hogy vadon élő vagy megszelídített állatról van szó – elaltatnák, vagy, más szavakkal, kivégeznék. A középkorban azonban előbb számos alkalommal bíróság elé állították a bűnös teremtményeket, hogy törvényes keretek között szabják ki büntetésüket. 

 

16 piramist rejtett a szudáni sivatag homokja

2015.09.30.

Több mint egy tucat új piramis maradványaira bukkantak angol régészek a szudáni Gematon ősi városának temetőjében. A becslések szerint mintegy kétezer évesek, vagyis a Kusita Birodalom virágkorában épülhettek. Mára azonban a több méteres alkotásokat belepte a sivatag homokja.

Ezeket a cikkeket olvastad már?