40 000 éven át őrizte a fagy egy óriásfarkas fejét Szibériában

2019.06.18.

Kép forrása: LiveScience

Tavaly nyáron egy orosz férfi a jakutföldi Tyirektih folyó partján sétált, amikor ijesztő látványban volt része: egy ősi farkas levágott fejére bukkant. Az állati maradványt kiváló állapotban őrizte meg a permafroszt, és mind szőre, mind hegyes fogai a helyükön voltak.

Drakula ostromának nyomait találták meg egy bolgár erődnél

2019.06.17.

III. Vlad (kép forrása: Wikimedia Commons)

A bulgáriai Szvistovban lévő erődnél ásatásokat végző régészek ágyúgolyókat hoztak a felszínre, melyeket minden bizonnyal III. Vlad havasalföldi fejedelem, ismertebb nevén Țepeș (Cepes, „karóbahúzó”) Vlad katonái lőttek ki az erődítményre annak 1461-es ostromakor. A rendkívül brutális és kegyetlen uralkodó hírében álló fejedelem adta a történelmi hátterét Bram Stoker ír regényíró 1897-es gótikus horrorremekművének, amely a halhatatlan vámpír Drakula grófként ábrázolja őt.

Az FBI is foglalkozott az 1970-es években a rejtélyes Nagylábbal

2019.06.14.

A híres Patterson-Gimlin filmtekercs egy kockája. A felvétel 1967-ben készült egy észak-kaliforniai erdőben, és készítői szerint egy Nagyláb látható rajta. (kép forrása: history.com)

2019. június 5-én az amerikai szövetségi kormányzat nyilvánosságra hozta az állítólagos ismeretlen emberszabású állatfajról, a köznyelv által „Nagyláb” (Bigfoot) névvel illetett lényről szóló FBI-aktát. Az akta néhány kivágott újságcikk mellett tartalmazza a nyomozóhatóság egy önjelölt „szörnyvadásszal” folytatott levelezését, amely végül 15 darab, állítólag a lénytől származó szőrszál laboratóriumi vizsgálatához vezetett.

Tudta-e, hogy...?

2019.06.13.

Az Angol Futball Szövetség 1921-ben betiltotta a női futballt, arra hivatkozva, hogy a labdajáték olyan súlyosan megterheli a női testet, hogy az meddőséget okozhat.

Saját fia sem hiszi, hogy magányos merénylő végzett Robert Kennedyvel

2019.06.13.

Szirhánt a tárgyalására vezetik (kép forrása: metro.us)

Szirhán Szirhánt a történelem úgy ismeri, mint a fiatalembert, aki lelőtte az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázni készülő Robert Fitzgerald Kennedyt, korábbi igazságügy-minisztert, az 1963-ban meggyilkolt elnök, John Fitzgerald Kennedy öccsét. Azzal a meggyőződéssel ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, hogy a hazájáért, Palesztináért érzett düh és bosszúvágy által fűtve követte el tettét, azonban könnyen lehet, hogy ennél több is volt a halálos merénylet hátterében.

A nyugatosodás jelképéből száműzött lett az iráni császárné, Farah Pahlavi

2019.06.12.

Mohammed Reza Pahlavi sah és Farah Diba esküvőjükön, 1959. december 20. (kép forrása: thetimes.co.uk)

A híres uralkodók önálló gondolataikkal a nyilvánosság előtt is szerepet vállaló feleségei mindig érdeklődést váltanak ki, és gyakorta ellentmondásosak a róluk alkotott vélemények. Nincs ez másként Farah Pahlavi iráni császárné esetében sem, aki egyesek számára a perzsa állam utolsó esélyét jelentette a demokratikus berendezkedésre, míg másoknak ő jelképezi az 1979-ben megbuktatott sah rendszerének legrosszabb tulajdonságait.

Délkelet-Ázsia történelmét egy katasztrofális középkori szökőár írta át

2019.06.11.

Kép forrása: phys.org

Újonnan felfedezett nyomok arra utalnak, hogy egy, a 2004-es indai-óceáni cunamihoz hasonló pusztító szökőár csapott le évszázadokkal ezelőtt ugyanabban a régióban, és egy erős iszlám királyság felemelkedésében is szerepe lehetett.

Egy bűvésznek köszönhető az első, napfogyatkozásról szóló filmfelvétel

2019.06.07.

Kép forrása: abc.net.au

A bűvészek legtöbb mutatványa arról szól, hogy eltüntetnek különféle tárgyakat, 1900. május 28-án azonban természeti folyamatok álltak a Nap eltűnése mögött – az eset mégis összekapcsolódik egy bűvész tevékenységével.

A középkor legfurább divatja volt a röhejesen hosszú orrú cipő

2019.06.06.

Kép forrása: jesshurlbut.net

1463-ban Londonban betiltották a legdivatosabb férficipőket. A városban széles körben elterjedtek eddigre a komikusan hosszú orrú cipők, amelyek viselőjük státuszát és gazdagságát voltak hivatottak jelképezni – némelyikük tíz centiméternél is többel túlnyúlt a lábujjon. A cipőket a „crakow” vagy „poulaine” névvel illették, IV. Eduárd udvarában pedig olyan mértékű megbotránkozást keltettek, hogy törvény született a cipőorrok hosszáról: nem nyúlhattak két hüvelyknél (5,08 cm) többel túl az ember lábujján.

Az ókori Egyiptomban is ettek görögdinnyét

2019.06.05.

Dinnye egy ókori egyiptomi ábrázoláson (kép forrása: dailymail.co.uk)

Új vizsgálatok szerint már mintegy 3500 évvel ezelőtt is fogyasztottak Egyiptomban a nyári hónapokban egy, a mai görögdinnyéhez egészen hasonló gyümölcsfajtát.

Ezeket a cikkeket olvastad már?