Tudta-e, hogy...?

2016.03.29.

A papírból készült szívószálat 1888-ban szabadalmaztatták az USA-ban.

Kiderült, hogyan gyilkolták meg III. Ramszeszt

2016.03.23.

Kiderült, hogyan gyilkolták meg III. Ramszeszt, az egyiptomi XX. dinasztia második fáraóját. Emellett fény derült arra is, hogy az uralkodó múmiáján plasztikai műtétet hajtottak végre, hogy ennek segítségével javítsanak megjelenésén – tudhatjuk meg Záhi Havvász világhírű egyiptológus, valamint a Kairói Egyetem radiológusa, Sahar Salim közösen írt, Scanning the Pharaohs: CT Imaging of the New Kingdom Royal Mummies című új könyvéből.

Címkék: Egyiptom, fáraók, Ókor

Tudta-e, hogy...?

2016.03.21.

A szövetséges hatalmak közül a Vörös Hadsereg volt a legsikeresebb szárazföldi hadsereg, amely a második világháború európai hadszínterén bevetett német haderő 75-80 százalékát elpusztította.

Nyomtalanul eltűnt törzs sírját fedezték fel Kínában

2016.03.18.

Szarvasmarhák és juhok csontjait, valamint szekereket, bronzedényeket fedeztek fel amerikai régészek egy 2500 éves sírban, amelyre a kelet-kínai Honan tartománybeli Lojang város melletti faluban bukkantak. A számos ősi dinasztia központjául szolgáló város melletti sírhely a szakértők szerint az alig ismert luhung zsung nevű népcsoporthoz köthető.

Tudta-e, hogy...?

2016.03.16.

VIII. Edward volt az első brit uralkodó, aki önként mondott le a trónról.

Régi festmények új arcokkal

2016.03.11.

Az Art Discovery oldalon egy igen érdekes összeállítás jelent meg: több évszázados festmények alakjainak mai, ismert sztárok kölcsönöztek arcot. Ki ismeri fel őket?

Tudta-e, hogy...?

2016.03.07.

Az ókori Egyiptomban a nők és a férfiak is viseltek sminket, mivel úgy tartották, ennek köszönhetően Hórusz és Ré isten megvédi őket.

Az amerikai hadseregben harcolt Hitler unokaöccse

2016.03.04.

Bridget Dowling még tizenéves korában, 1909-ben egy dublini lovasbemutatón ismerkedett meg ifj. Alois Hitlerrel, Adolf Hitler féltestvérével. Alois a lánynak és édesapjának azt füllentette, hogy gazdag szállodatulajdonosként utazgat Írországban, holott valójában a dublini Shelbourne Hotel konyhai kisegítőjeként kezdett el dolgozni, miután megszökött erőszakoskodó apjától. 

Teknősök társaságában temették el a bronzkorban élt kisgyermeket

2016.03.02.

Kutatók egy csoportja lemészárolt teknősökkel eltemetett nő és egy gyermek több mint 2500 éves maradványaira bukkant rá egy délkelet-törökországi lelőhelyen. A hüllők többsége egy agressziójáról ismert lágyhéjú teknősféléhez tartozott.

Címkék: bronzkor, Ókor, teknős

Hogyan vélekedett egy amerikai professzor a második világháború alatt Hitlerről?

2016.03.01.

Henry Murray amerikai pszichológus, a Harvard professzorának 1943-ben készített jelentése szerint Adolf Hitler skizofrén volt, és arra törekedett, hogy elégtételt vegyen gyermekkori sérelmeiből fakadó dühének elfojtásáért.