Tudta-e, hogy...?

2016.02.02.

Olcsó ára miatt a hamburger a nagy gazdasági világválság idején, 1929-33 között vált igazán népszerű étellé az USA-ban.

Bátran harcolt az igazi Forrest Gump

2016.01.29.

„Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle” – szól Forrest Gump édesanyjának örök érvényű mondata. Minden bizonnyal sokakban csalódást kelt, hogy nem létezett olyan személy, aki elmondhatja magáról, hogy alabamai futballsztár volt, vietnami szerepvállalása miatt kitüntették Becsület érdeméremmel, Kínában mindenkit lealázott pingpongban, hogy aztán híres rákhalász-kapitány legyen. Az azonban elmondható: létezett az „igazi Forrest Gump”. Sammy L. Davist 1968-ban valóban kitüntették Vietnamban (no nem Dan hadnagy vagy BB megmentéséért), a kitüntetésről készült képek pedig visszaköszöntek az 1994-es filmben is.

Gyorshajtás és cserbenhagyásos gázolás – veszélyes utcák a középkori Angliában

2016.01.27.

Bár a középkori utcák feltehetően nem voltak annyira zsúfoltak, mint a maiak, a nagy számban előforduló lovak, szekerek és bóklászó emberek azonban ezekben a századokban is számos közlekedési nehézséget okoztak. A középkori Angliában a hatóságoknak sokszor kellett hasonló problémákkal foglalkozniuk.

Tudta-e, hogy...?

2016.01.25.

Az olasz diktátor, Benito Mussolini kiváló hegedűművész hírében állt.

A londoni mulatóhelyek is bezártak Viktória halálhírére

2016.01.22.

Az első brit uralkodó volt, aki vonaton utazott, az elsők között volt, aki kloroform használatával szült, túlélt nyolc merényletkísérletet, utódai pedig a német, spanyol, svéd, norvég, orosz, görög, román és román uralkodóházban is képviseltették magukat. Halálhírére Londonban a színházak és a mulatóhelyek is bezártak, az utcákon pedig hatalmas tömeg gyászolt. 1901. január 22-én halt meg Viktória királynő, akinek uralkodása egybeesett a brit birodalom aranykorával.

Megfejtették Marie Antoinette szeretőjével folytatott levelezését

2016.01.20.

Francia szakértőknek a legmodernebb technikai eszközök segítségével sikerült megfejteni Marie Antoinette és a svéd Axel de Fersen gróf titkosított levelezését. A dekódolt üzenetekből kiderült, hogy a feltételezések beigazolódtak, és a királyné valóban szerelmi viszonyt folytatott kegyencével. Eközben egy brit történész hamarosan megjelenő könyvében azt állítja, hogy a titkos kapcsolatból két gyermek is született. 

Tudta-e, hogy...?

2016.01.18.

A londoni rendőröket, a fővárosi rendőrszolgálatot 1829-ben létrehozó belügyminiszter, Robert Peel beceneve után nevezték el bobbyknak.

Bizarr művégtaggal élt 2200 évvel ezelőtt egy kínai férfi

2016.01.14.

2200 éves műlábat találtak egy deformált térdű férfi maradványai mellett Turpan közelében. A művégtag végére egy lópatát erősítettek. A sírban a férfi mellett egy fiatal nő csontjait is megtalálták, akiről nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e a mellé temetett férfivel. 

Címkék: Kína, Ókor, régészet

Alapító atya keveredett bele az Egyesült Államok első szexbotrányába

2016.01.13.

1791 nyarán egy nő kereste fel az Egyesült Államok alapító atyáinak egyikét, Alexander Hamiltont, hogy elmesélje szomorú történetét. Elpanaszolta, hogy férje elhagyta, és most szegénységben kell élnie. Azt kérte, hogy adjon neki és lányának annyi pénzt, ami elegendő arra, hogy Philadelphiából New Yorkba, a családjukhoz utazzanak. A politikus megígérte, hogy kisegíti a szerencsétlen asszonyt, és még aznap este, személyesen vitte el neki a szükséges összeget. Mint azonban Hamilton később leírta: miután megérkezett a hölgy házába, kis beszélgetés után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy anyagi segítség mellett más típusú vigaszra is szüksége van. Kezdetét vette az USA történetének első szexbotránya.

Tudta-e, hogy...?

2016.01.11.

A Szovjetunió atyjaként emlegetett Lenin agyából halála után megközelítően 30 ezer mintát vettek.