Újonnan felfedezett alagutak rejthetik a templomosok kincsét Izraelben

2019.11.14.

Kép forrása: independent.co.uk / National Geographic

Krisztus és a Jeruzsálemi Salamon-templom Szegény Lovagjai, avagy a templomos lovagok már saját korukban is legendák tárgyává váltak, így esetükben kiváltképp nehéz elválasztani a mítoszt a valóságtól. A templomosok történetének kutatásában a legújabb fejlemény az izraeli Akkó városában történt, ahol kutatók egy egész föld alatti labirintust fedeztek fel, melyet a lovagrend tagjai használtak a keresztes háborúk idején.

Valóban démoni erők lenghetik körül a gyilkos Annabelle-babát?

2019.11.13.

A filmekben használt baba (b) és a „valódi” Annabelle, mellette Ed és Lorraine Warren (b) (kép forrása: theoccultmuseum.com)

A horrortörténetek és -filmek gyakori toposza valamilyen ártatlanságot sugárzó lény vagy tárgy (például kisgyermekek, illetve játékaik) álcája mögé bújó rosszindulatú, természetfeletti erő. Nincs ez másként az elsőként a 2013-ban bemutatott Démonok között című filmben feltűnő, azóta pedig három további filmben központi szerepet játszó Annabelle nevű játékbaba esetében sem. E filmeket, és az Annabelle-baba történetét azonban hátborzongató megtörtént események ihlették, amelyek halálesetekkel is összefüggésbe hozhatók.

A vámpírokat okolták a tuberkulózisért a 19. századi Új-Angliában

2019.11.12.

19. századi tuberkulózisos beteg szenvedése (kép forrása: history.com / Getty Images)

Több mint 200 évvel a hírhedt salemi boszorkányperek után az Egyesült Államok északkeleti, együttesen Új-Anglia néven ismert államait egy újfajta természetfeletti rémmel kapcsolatos pánik kerítette hatalmába: a vámpíroktól való rettegés. Ennek oka a tuberkulózis volt, amely – a korban számos más helyhez hasonlóan – egész családokat vitt a sírba Rhode Island, Connecticut, Vermont és más környező államok területén.

Széleskörű alkalmazásra lelhetnek a keresőkutyák a régészek oldalán

2019.11.11.

Sírkereső kutya munka közben (kép forrása: theguardian.com / Zlatko Bala / Department of Archaeology / University of Zadar)

A megfelelően kiképzett kutyák páratlan szaglása már számtalanszor segített az embereknek megtalálni olyan dolgokat, amelyek elkerülték volna figyelmüket – összedőlt házak alatt ragadt túlélőktől kezdve gyilkosságok elrejtett áldozatain át mindennemű csempészáruig. Horvátországban jelenleg afelé mutatnak a fejlemények, hogy a régészet is nagy hasznukat veheti a továbbiakban.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.08.

Az 1945 tavaszán berlini bunkerjébe szorult Hitler attól félt, hogy holttestét Sztálin közszemlére tenné, így parancsba adta, hogy öngyilkossága után égessék el tetemét.

Csaknem fél évszázados számítógépek vezérelték eddig az Egyesült Államok atomfegyvereit

2019.11.08.

Amerikai ballisztikus rakéta silójában (kép forrása: Forbes / Universal Images Group / Getty Images)

Mivel a fegyver- és védelmi ipar a különféle technológiai innovációk egyik legfőbb motorja, az ember azt gondolná, hogy a fegyverkezés élvonalát képviselő amerikai légierő működése minden területén a legújabb fejlesztéseket alkalmazza. Mint kiderült, ez korántsem igaz: belső kommunikációjának fontos részeit egészen napjainkig a legkorábbi, nyolc hüvelyk (200 milliméter) átmérőjű floppylemezeken bonyolította.

Hosszú távú tervezéssel készített hatékony ragasztót a neandervölgyi ember

2019.11.07.

Az 50 000 éves, a tengerből előkerült eszköz (kép forrása: bbc.com)

Egy 50 000 évvel ezelőtt készült pattintott kőeszközön talált ragasztó arra engedi következtetni a szakértőket, hogy a neandervölgyi emberek az eddig feltételezettnél összetettebb gondolkodásra voltak képesek.

Egészen másként tekintettek a középkori elbeszélések a vérfarkasokra

2019.11.06.

Kép forrása: Gizmodo

A középkori szerzők fantáziáját ugyanannyira megmozgatták a vérfarkasokról, illetve farkasemberekről szóló történetek, mint napjaink közönségéét. Mindazonáltal az általuk elképzelt farkasember igen sok mindenben különbözött a mitikus lény ma ismert alakjától.

Lázban tartották Amerikát egy bostoni szélhámos „szellemfotói”

2019.10.31.

Kép forrása: history.com

Az Egyesült Államok történelmében kétségtelenül az egyik legmegrázóbb időszak az ország minden háborújánál több elesettel járó polgárháború volt. A gyász valamilyen formában szinte minden amerikait érintett, ennek pedig fontos szerepe volt a 19. század második felében kibontakozó spiritualista mozgalom felemelkedésében – rengetegen akarták hinni, hogy szeretteik a túlvilágról képesek kapcsolatba lépni velük. Ebben a közegben találta meg szerencséjét egy szélhámos bostoni fényképész, William Mumler is.

Hónapokon át járta Skóciát és Észak-Angliát egy oszladozó bálnatetem

2019.10.30.

A Tay-bálna Stonehavennél (kép forrása: dundeecityarchives.wordpress.com)

1883 telén a skóciai Dundee városa rendkívül alkalmas helynek bizonyult egy kreatív és merész porondmester számára, egyúttal igen frusztráló környezetnek egy szakértőnek az összehasonlító anatómia világából – és rendkívül rossz környéknek egy eltévedt hosszúszárnyú bálna számára. Azon a télen és az azt követő néhány hónapban egy jómódú bálnaolaj-kereskedő egy óriási cet tetemét vonszolta ide-oda az Egyesült Királyságban, és egy jól árazott belépőért cserébe engedte az érdeklődőknek, hogy közelről is megtekintsék azt, miközben egy John Struthers nevű tudós erején felül teljesítve a tömeg és a kísérőzenekar zaja közepette – a korabeli fényképezőgépek kereszttüzében – próbálta tanulmányozni a tengeri emlős maradványait.

Ezeket a cikkeket olvastad már?