Hét pocsék uralkodó a történelemből

2020.08.12.

A történelem lapjain nincs hiány a pocsék munkát végző uralkodókból, és egy ilyen lista könnyen feltölthető akár egyetlen ország vagy korszak teljhatalmú vezetőivel is. A koronás fők számos módon ronthatnak renoméjukon: lehetnek módfelett keménykezűek és erőszakosak alattvalóikkal szemben, hozhatnak az ország számára katasztrofális kimenetelű döntéseket, vagy egyszerűen csak hanyagolhatják kötelességeiket.

Szívrohamban hunyt el a sebtében mumifikált „sikoltó nő”

2020.08.11.

Az eltorzult arckifejezése miatt „sikoltó nő” néven ismert ókori egyiptomi múmiáról CT-vizsgálat alapján megállapították, hirtelen szívrohamban hunyt el, a mumifikálás során pedig megőrizték halálakor viselt arckifejezését és testhelyzetét egyaránt.

Mégsem külső hódítók lehettek az Egyiptom felett uralkodó rejtélyes hükszoszok

2020.08.07.

Külföldi követség ábrázolása II. Hnumhotep fáraó sírjában. A hieroglifákból kiderül, hogy egyikőjük „Abisa, a hükszosz” (kép forrása: Wikimedia Commons)

A történeti források többsége által rejtélyes, idegen hódítókként ábrázolt hükszosz nép köréből kikerült dinasztia Kr. e. 1638 és Kr. e. 1530 között uralta Egyiptomot, egy új tanulmány szerint azonban az egyiptomiaktól külön álló etnikum tagjai már nemzedékek óta jelen lehettek a Nílus völgyében. A következtetésre a kutatók a hükszosz temetkezési helyeken talált fogakból vett minták alapján jutottak.

Sokáig egyetlen személynek tartották a mohawk indiánok két Hendrick nevű „királyát”

2020.08.06.

Mohawk harcosok brit irányítás alatt a hétéves háborúban

1755. szeptember 8-án a világ akkori leghíresebb indiánja életét vesztette. A „Hendrick király” néven ismert mohawk férfival francia csapatok, illetve velük szövetséges indiánok végeztek egy lesből indított támadásban, amely „véres reggeli felderítés” néven vonult be a történelembe. A rajtaütés az Európában hétéves háború néven ismert konfliktus egyik mellékhadszínterén, az amerikai brit gyarmatokon vívott „francia és indián háború” (1754-1763) egyik csatájának előzménye volt. A György-tavi csatát végül Hendrick barátai, a britek nyerték meg, azonban elvesztették egy fontos szövetségesüket.

Súlyos áldozatokkal és kevés eredménnyel járt „Hitler benzinkútjának” bombázása

2020.08.05.

Alacsonyan szálló amerikai B–24-es bombázó a ploiești-i olajfinomítók felett, 1943. augusztus 1. (kép forrása: Wikimedia Commons)

1943. augusztus 1-jén a kora reggeli órákban összesen 177 darab B–24 Liberator típusú bombázórepülő emelkedett a levegőbe a líbiai Bengázi közelében található szövetséges kifutópályákról, és mintegy 1700 főnyi személyzetükkel északkelet felé vették az irányt a Földközi-tenger felett. Kezdetét vette a Tidal Wave (Szökőár) hadművelet, a második világháború egyik legmerészebb – és legdrágább – bombázómissziója.

Nemzetközi botrányt okozott két vérszomjas francia tiszt afrikai ámokfutása

2020.08.04.

Szenegáli lövészek

1898-ban, az európai gyarmatosítás csúcsán Francia Nyugat-Afrikában két katonatiszt több száz négyzetkilométernyi területen hajtott végre hajmeresztően brutális tetteket. Paul Voulet és Julien Chanoine csaknem egy éven át tartó „hadjáratát” a gyarmati korszak legvéresebb eseménysorozatai közt tartják számon.

Az eddigieknél 700 évvel régebbi bizonyítéka került elő a lovaglásnak Kazahsztánban

2020.08.03.

Kép forrása: thehistoryblog.com

Egy Kazahsztánban feltárt bronzkori sírban eltemetett két ló maradványai jelentik immár a lovaglás legkorábbi régészeti bizonyítékát – mintegy 700 évvel előzik meg az eddigi legrégebbi leleteket.

Csigaházakból derülhet fény a híres angol krétaóriás valódi korára

2020.07.31.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Csigaházak segítségével bizonyítják a kutatók, hogy az angliai Dorset egyik krétakő domboldalába vágott, ágaskodó fallosszal ábrázolt 55 méter magas emberalak nem lehet a középkornál régebbi.

Kapcsolatban álltak a középkorban az amerikai őslakosok és a polinézek

2020.07.30.

Polinéz papok, akiket Cook kapitány rajzolója, John Webber örökített meg Hawaiin, 1778. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az amerikai kontinens őslakosai és a polinéz szigetvilág lakói az óriási távolságok dacára keveredtek egymással mintegy 800 évvel ezelőtt, cáfolhatatlan bizonyítékot hagyva a mai populációk DNS-ében, írja egy nemrég megjelent tanulmány.

A hedonistától az erőszakos térítőig: hét kevésbé jámbor szent a történelemből

2020.07.29.

Hippói Szent Ágoston, Egyiptomi Szent Mária és Szent Juniper Serra (képek forrása: Wikimedia Commons)

John Henry Newman angol bíborost (1801-1890) 2019 októberében avatta szentté Rómában Ferenc pápa, a ceremónián Károly brit trónörökös is jelen volt. Az elhivatott tanító egész életében jótékonyságáról volt híres, még a kor – jobbára nem katolikus – brit politikusai is dicsérték „életének szentségéért” és „személyisége rendkívüli tisztaságáért”. Newman esetében igen kevéssé kétséges tehát, hogy méltó volt a megtisztelő címre. Ez azonban nem mindenkiről mondható el, akit szentté avattak az idők során.

Ezeket a cikkeket olvastad már?