Tudta-e, hogy...?

2019.05.17.

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdető, hírhedt szervezet a Ku-Klux-Klan 1974 mindössze 1500 tagot számlált. A KKK népszerűsége azonban újra növekszik, 2018-ban tagjainak száma már 8 és 12 ezer körül mozgott.

Kiderült, hová temették a viktoriánus "Elefántembert", Joseph Merricket

2019.05.17.

Kép forrása: thisdayinhistorypodcast.com

Az „elefántember” néven ismert Joseph Merrick a 19. századi Angliában élt, és egész életét egy súlyos rendellenesség határozta meg, az idő előrehaladtával teste – mind bőre, mind csontozata – egyre deformáltabb lett, pontos diagnózist napjaink tudósai sem tudnak biztosan felállítani. Merricket többen kihasználták, és karneváli attrakcióként mutogatták a megvetéssel és gúnnyal teli közönségnek. Halála után csontvázát megőrizték a Royal London Hospital nevű kórház munkatársai, további maradványait pedig ismeretlen helyen helyezték örök nyugalomra. Egy Merrick életét kutató írónő azonban lehetséges, hogy rátalált az „Elefántember” sírjára.

A király szeretője védte legjobban az uralkodó érdekeit az udvarban

2019.05.16.

Jeanne Antoinette Poisson, azaz Madame de Pompadour

A 18. század közepén XV. Lajos francia uralkodónál audienciát kívánó diplomatáknak korántsem szokványos úton kellett azt kérvényezniük: a király hivatalos szeretőjén, Madame de Pompadouron keresztül járhattak csak sikerrel. Pompadour hivatalos pozíciója ugyan királyi szeretőként nevezte meg, 20 évig tartó kapcsolatukból azonban valójában csak az első néhány szólt a szexről – a továbbiakban ő volt XV. Lajos legközelebbi bizalmasa és politikai tanácsadója.

Régi német egyetemi hagyomány a koponya alakú söröskorsó

2019.05.15.

Kép forrása: beerstein.net

A 19. század végi Németországban a végzős orvostanhallgatók kötelező kellékei közé tartozott talárjuk, jegyzeteik és minden más mellett egy koponya alakú söröskorsó is. A csontot mintázó füllel ellátott, anatómiailag precízen megmunkált edényeket leggyakrabban akkor emelték a magasba, amikor a napjainkban is népszerű „Gaudeamus igitur” kezdetű diákénekbe fogtak bele, amely a mulandó ifjúság ünnepléséről szól. A halált jelképező korsóknál mi sem illett jobban ehhez a dalhoz.

A maják utolsó, elkeseredett harcának helyszínére bukkanhattak

2019.05.14.

Kép forrása: LiveScience

Több száz maja tárgyra bukkant egy lengyel régészcsapat egy guatemalai tóban. A leletek között vannak fegyverek – mint például egy kőből készült buzogányfej és egy obszidiánpenge is, ezek nagy száma alapján a kutatók arra következtetnek, ez lehetett az őslakos harcosok és a spanyol konkvisztádorok közötti utolsó csata helyszíne.

Ellentmondásos írások szólnak Vörös Erik lányáról

2019.05.13.

Egy 10. századi svédországi női harcos sírja alapján készült rajz (kép forrása: 0news.net)

A középkori irodalomban kevés olyan nőábrázolás maradt fenn, amely a sztereotipikus szerepektől eltérne, azonban a skandináv legendáriumban annál több harcias asszonnyal találkozhatunk. Közülük az egyik legérdekesebb, többféle ábrázolásban is megénekelt személy Vörös Erik lánya, Freydis.

Ki volt az igazi Captain Morgan?

2019.05.10.

Henry Morgan (kép forrása: All That's Interesting)

Henry Morgan kapitány napjainkban leginkább egy népszerű fűszerezett rummárka arcaként ismert. E legendás kalóz azonban valódi történelmi személy, aki már saját korában is tengeri kalandjairól volt ismert, és sikeres emberként vonult vissza.

Egészben evett meg egy kígyót egy őskori amerikai indián

2019.05.09.

Texasi csörgőkígyó és rezesfejű mokaszinkígyó (kép forrása: Wikimedia Commons)

Sokszor elképesztő felfedezések várnak a kutatókra a legváratlanabb helyeken. Ilyen történt nemrég, amikor a texasi Alsó-Pecos kanyonvidéken az 1960-as években gyűjtött őskori székletmintákat kezdték átvizsgálni – a 12 000 évvel ezelőtt itt élt őslakosok igen különös rituális szokására derült fény.

Egy dartsjátékból kerekedett mészárlás nyomait találhatták meg Alaszkában

2019.05.08.

Az ásatás helyszíne (kép forrása: All That's Interesting)

A délnyugat-alaszkai őslakosok, azaz a jupik népcsoport körében egy több évszázados történet szól arról, hogy egy ártatlan, darts-szerű játékban játszott mérkőzés véres mészárlásba torkollott. A most előkerült 350 évvel ezelőtti nyomok alapján a történet legalábbis részben igaz lehet.

Porral és démonokkal altatták a gyermekeket az ókori Mezopotámiában

2019.05.07.

A káosz és a napisten harca az ókori Mezopotámiában (kép forrása: Wikimedia Commons)

A csecsemők egyik legfőbb tevékenysége a sírás, amin a történelem során semmilyen szülőnek sem sikerült változtatnia, azonban mindig is igyekeztek mindent megtenni elcsitításukra. A módszerek azonban meglehetősen változatosaknak bizonyultak időben és térben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?