Valójában védik a régi festményeket a rajtuk látható repedések

2020.04.08.

Közeli részlet Petrus Christus 15. századi németalföldi festő Fiatal lány portréja című festményéből, amely 1465-1470 táján készült (kép forrása: Wikimedia Commons)

A több évszázados festményeket, például a neves Mona Lisát közelebbről szemügyre véve feltűnhet, hogy gyakran messzebbről nem látható repedések borítják felületüket. Felmerülhet sokakban a kérdés, hogy ezek nem károsítják-e az alkotásokat, illetve nem lenne-e indokolt valamilyen módon eltüntetni őket. Az igazság azonban az, hogy e repedések biztosítják e felbecsülhetetlen értékű ereklyék fennmaradását az utókor számára.

Miért nevezték el egy afroamerikai hírességről a szovjet paradicsomot?

2020.04.07.

Paul Robeson 1938-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Oroszország ma a 12. legnagyobb paradicsomtermelő a világon. Ez nem tükrözi hűen, valójában mennyire népszerű e gyümölcs az országban: a házi konyhakertek 90%-ában megtalálható, és számos népszerű leves, főzelék és öntet elengedhetetlen eleme az orosz konyhában. Savanyúságként más ételek mellé is előszeretettel fogyasztják.

Akadt példa békés válásra is a középkorban, bár nem volt könnyű

2020.04.06.

Konsztantyin Makovszkij: Bojár lakodalom (1883) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Egy házasság felbontása sohasem könnyű döntés a felek számára, azonban napjainkban jogilag lehetséges a legtöbb pár számára. A középkorban ennél jóval nehezebb dolguk volt azoknak, akik már nem akartak együtt élni.

„Imádkozó sáskaember” sziklarajzára bukkantak Iránban

2020.04.03.

Kép forrása: thehistoryblog.com

Szokatlan, imádkozó sáskát formázó sziklarajzot találtak az Irán északnyugati részén található Tejmarehnél, ahol korábban is számos egyéb sziklaábrázolás került elő. Eső ránézésre egyszerű rovart ábrázoló rajznak tűnhet, azonban figyelemre méltó emberi tulajdonságokkal is felruházták alkotói.

Emberek haltak meg az „ártatlan” rekordkísérlet során 1986-ban

2020.04.02.

Kép forrása: rarehistoricalphotos.com

A United Way nevű amerikai karitatív nonprofit az Ohio állambeli Clevelandben működő helyi szervezete 1986-ban úgy döntött, egyszerre szerez némi médiafigyelmet és idéz elő csodás látványt a város lakói számára azáltal, hogy megpróbálja megdönteni az egyszerre a levegőbe eresztett színes luftballonok világrekordját. Önkéntesek tömege dolgozott napokon át, mire megtöltöttek másfél millió lufit héliummal, és egy óriási háló alá helyezték őket. A Baloonfest '86 névre keresztelt esemény lenyűgözőnek ígérkezett.

A jogegyenlőségért is kiállt a fáradhatatlan kalandornő

2020.04.01.

Harriet Chalmers Adams egy lámával 1912-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Harriet Chalmers Adams nem csupán azzal mondott ellent kora bevett női szerepeinek, hogy lóháton bejárta Latin-Amerikát és Kolumbusz hajdani útját is megtette, de ő volt az egyetlen női újságíró, aki az első világháborúban egyenesen a francia állásokból tudósíthatott.

A megszokottnál durvább háborúkkal hajtotta uralma alá a zulukat Saka

2020.03.31.

Az egyetlen ismert ábrázólás Sakáról, 1824 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)

Sakát, a dél-afrikai zuluk leghíresebb uralkodóját „Afrika Napóleonjának” is nevezik, mivel katonai géniuszával több száz térségbeli törzset konszolidált egyetlen birodalomba. Rövid életű uralkodása mély nyomot hagyott a térség történelmében – részben azért is, mert rendkívül kegyetlen vezető hírében állt.

A vadnyugaton szavazhattak először az amerikai nők

2020.03.30.

1869-es karikatúra a női választójog gondolatáról: miközben a hirdetés arra biztat, „Szavazzanak az ünnepelt férfiidomárra, Élesnyelvű Susanra!”, a seriffi hivatalért „Hóhér kisasszony” indul (kép forrása: Wikimedia Commons)

Több mint fél évszázaddal azelőtt, hogy az Egyesült Államok alkotmányának 19. kiegészítése 1920-ban országszerte megadta a nőknek a választójogot, a Wyomingi Terület törvényhozása olyan rendelkezést fogadott el, amely a 21 év feletti fehér női lakosoknak a férfiakéval egyenlő állampolgári jogokat biztosított. A törvény egy korabeli politikai játszma része volt, azonban maradandó mérföldkőnek bizonyult.

Az 1950-es években megtalálhatták Szent Péter csontjait a Vatikánban

2020.03.27.

A Vatikán alatti járatok és sírhelyek feltárása, 1950.

A Rómán belül elhelyezkedő pápai miniállam, a Vatikán fizikailag csupán mintegy száz holdnyi területet foglal el az olasz főváros központjában, azonban felmérhetetlen fontossággal bír a világ több mint egymilliárd katolikus hitű emberének lelkében. A városállam saját történelmét is folyamatosan kutatja, és volt idő, amikor az épületei alatti földben kereste múltja nyomait.

Akadémiai támogatással élesztik fel a hagyományos azték labdajátékot

2020.03.26.

Mai hagyományőrzők játék közben (kép forrása: Wikimedia Commons)

A letűnt kultúrák iránt érdeklődők közül sokan hallottak már az „ulama” néven ismert, a spanyol hódítás előtt Mexikó és Közép-Amerika őslakosainak körében népszerű labdajátékról, amelynek jellegzetes vonása, hogy a játékosok csípőjükkel érintve mozgatják a labdát. Kevesebben tudják azonban, hogy a játékot ma is játsszák a hagyományőrzők, akik immár a tudományos világ is támogat törekvésükben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?