Hogyan vált a fegyverhordozó lovaggá?

2017.12.06.

Bár a lovaggá válás folyamata egy rövid szöveg elhadarásával és egy gyors érintéssel is megtörténhetett akár egy csata forgatagában is, a hagyományos felavatási ceremónia ennél sokkal összetettebb és sokkal-sokkal hosszabb volt. Egy 13. századi szerző elbeszélése nyomán bepillantást nyerhetünk azokba az órákba, amelyre minden fegyverhordó vágyakozott.

Címkék: lovagok

Megtalálták a helyet, ahol Julius Caesar partra szállhatott a rómaiakkal Britanniában

2017.12.05.

A Leicesteri Egyetem kutatócsapata a kelet-angliai Kent megye legkeletibb pontjának számító, Isle of Thanet néven emlegetett (ma már nem sziget) félszigetét tárta fel, amikor egy védekező céllal épített, katonai árokra bukkantak közel a tengerparthoz. A csupán néhány méterre a tengerszint felett felhúzott árok egyik korabeli (Kr. e. 1. század) építményre sem hasonlított a környéken.

10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a vérfarkasokról

2017.12.04.

1. A vérfarkasoknak vagy farkasembereknek is nevezett, alakváltó emberek különleges helyet kaptak az európai folklórban. Már Hérodotosz görög történetíró is megemlítette őket a Kr. e. 5. században, miközben beszámolt arról, hogy az általa neurinak nevezett törzs (a szkítáktól északra, a mai Ukrajna és Fehéroroszország területén éltek) tagjai évente egyszer átváltoznak farkassá.

Címkék: 10_tény, bizarr

A 18. századi sztárcsontkovács, Ütődött Sally felemelkedése és dicstelen bukása

2017.12.03.

A modern ortopédia megszületését megelőző időkben a különféle ízületi- és csontproblémákat gyakran puszta fizikai erővel igyekeztek – szó szerint – helyrerakni. Bár a csontkovács mesterséget űzők soraiban a 18. századi Angliában jellemzően férfiakat találunk, az éles nyelvű Mrs. Sarah Mapp a szakma igazi csillagává tudott válni.

10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a II. világháborús német U-bootokról

2017.11.28.

1. Az atlanti csata során Németország több mint ezer tengeralattjárót (U-boot, a tengeralattjáró helyett a búvárhajó talán pontosabb kifejezés) építtetett a Nagy-Britannia köré vont blokád támogatására. Közülük 783 semmisült meg, ami közel 30 ezer tengerész halálával járt.

Címkék: 10_tény, 20. század

Tudta-e, hogy...?

2017.11.27.

Az első kamikaze támadásokat követően, hogy elkerüljék a pánikot, az amerikai hadsereg teljes hírzárlatot rendelt el. A sajtónak megtiltották, hogy ezekről az akciókról hírt adjon.

Unatkozó ügyvédbojtárból minden idők legnagyobb Shakespeare-hamisítója

2017.11.22.

William Shakespeare eredeti kézírását napjainkra már csak néhány eredeti dokumentumon csodálhatjuk meg. Ennek fényében nem csoda, hogy a világhírű drámaíró kézjegyét rengetegen próbálták már hamisítani a történelem során annak rendkívül nagy értéke miatt. Kevesen értek el azonban hamisítványaikkal akkora „sikert”, mint az a fiatal angol fiú, aki eredetileg csak Shakespeare-rajongó édesapját akarta szórakoztatni.

10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a tankokról

2017.11.19.

1. A tankok születése tulajdonképpen az első világháború lövészárkok okozta patthelyzetének köszönhető. Az új harci jármű feladata a támadó gyalogság visszaverése és az ellenség kifinomult árokrendszerének áttörése volt.

Címkék: 10_tény, 20. század

Tudta-e, hogy...?

2017.11.13.

A balettrajongó Napkirály, XIV. Lajos, uralkodása kezdetén a királyi udvarban számos balettelőadásban, többek között Molière darabjaiban is szerepelt.

10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a kínai-amerikaiak múltjáról

2017.11.11.

1. A kínai bevándorlók érkezése Észak-Amerikába 1848-ban, a kaliforniai aranyláz idején gyorsult fel. A gazdagság vágya számos telepest vonzott a Távol-Keletről is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?