Egy letűnt gyarmati világ mementója: Kolmanskop, Namíbia

2019.04.03.

Kép forrása: vagrantsoftheworld.com

Az élénk színű tapéta pereg le a falakról, az elhanyagolt házakban pedig valóságos homokbuckákat hoz létre a szél. A délnyugat-afrikai Namíbia gyémántlelőhelyeiről híres „tiltott övezetében” fekvő Kolmanskop az 1950-es évek közepe óta lakatlan, létrejöttének története pedig legalább olyan különös, mint a látvány, melyet napjainkban nyújt.

A becsült értéke sokszorosáért kelt el a "golyóálló" aprópénz

2019.04.02.

Kép forrása: ITV News

Gyakran hallani történeteket mindennapi tárgyakról, amelyek valamilyen szerencsés véletlen folytán emberi életet mentenek. Ritkán találkozni azonban olyan jó állapotban megőrződött és részletes történettel alátámasztott tárggyal, mint az a nemrég árverésre bocsátott brit egypennys érme, amely egy katona életét mentette meg az első világháborúban.

Moralizáló istenek nélkül is fejlődött a vikingek társadalma

2019.04.01.

Odin nyolclábú lován, Sleipniren ábrázolva a svédországi Tjängvidében talált rúnakövön (kép forrása: apelasyon.com)

Napjainkban a „Thor” név hallatán az emberek többségének Chris Hemsworth ausztrál színész izmos alakja jut eszébe, amint a skandináv ihletésű képregényhőst játssza a mozivásznon. A viking kori skandinávok számára a leggyakrabban a viharokkal kapcsolatba hozott isten hasonlóan csodálatra méltó lehetett tetteiért – erős erkölcsi tartásáért azonban korántsem.

Bebizonyosodott, hogy valódi hajóról írt Hérodotosz

2019.03.29.

Kép forrása: Science Alert

Egy vízalatti régészettel foglalkozó nemzetközi csoport pompás felfedezést tett a hajdani Thonisz-Hérakleión ókori kikötőváros mára a tengerfenéken nyugvó romjai közt: egy korábban nem látott egyiptomi hajótípusra bukkantak, amelyet eddig kizárólag Hérodotosz leírásából ismertünk.

Mennyire vált be a kora újkori "pestisdoktorok" védőruhája?

2019.03.28.

„Der Doctor Schnabel von Rom”, azaz a római Doktor Csőr, egy 17. századi rézkarcon (kép forrása: mentalfloss.com)

A fekete halál a világtörténelem legpusztítóbb pestisjárványa volt, amely néhány év leforgása alatt mintegy 25 millió európai lakossal végzett a 14. század közepén, a kór pedig még évszázadokon át okozott járványokat. A korban kezelhetetlen és gyógyíthatatlan betegséggel szemben elkeseredett küzdelmet folytató európai városokban megjelent egy újfajta „orvos”: a pestisdoktor. E tisztség betöltői vagy másodrendű, illetve fiatal, tapasztalatlan orvosok voltak, vagy olyan emberek, akik egyáltalán nem rendelkeztek orvosi képzettséggel.

Három katona emlékei az első világháború végéről

2019.03.27.

Balról jobbra: Harold J. Higginbottom őrmester, Amos A. Fries dandártábornok, és Thomas Jabine alhadnagy (kép forrása: Smithsonian Magazine)

1918. november 11-én délelőtt 11 órakor véget ért az első világháború. Németország aláírta a fegyverszüneti egyezményt, és a nyugati front lövészárkaiban elhallgatott a lövegek tüze és a géppuskák kelepelése. Erről a napról számos katona írta meg emlékeit mindkét oldalon, az alábbiakban egy igen különleges forrásból származó emlékek olvashatók: az Egyesült Államok hadseregének Vegyi Hadviselés Szolgálata – a mai Vegyi Hadtest (Chemical Corps) elődje – három katonája, Harold J. Higginbottom őrmester, Thomas Jabine alhadnagy, és az egység parancsnoka, Amos A. Fries dandártábornok aznapi tapasztalataiból. A három férfi ugyanabban az egységben szolgált, azonban igen különböző módon élte meg a háború végét.

A Vörös Hadsereg öngyilkos kutyákkal próbálta megállítani Hitler tankjait

2019.03.26.

Kiképzett kutya halad egy T-34/85 típusú szovjet harckocsi felé (kép forrása: Gizmodo)

Az első világháborúban kifejlesztett harckocsit a két világháború között átvette a világ minden nagyobb hadserege. A gyalogság által az új fegyverre a harctéren adható válaszok kifejlesztése a legkülönbözőbb irányokat vette, a Szovjetunió pedig egy egészen bizarr fegyverrel is előrukkolt.

Hogyan és miért semmisült meg a templomos lovagrend?

2019.03.25.

Jacques de Molay nagymester egy 18. századi illusztráción (kép forrása: Time Magazine)

Hogyan történhetett, hogy a történelem egyik leggazdagabb és legerősebb lovagrendjének tagjai beismerték egy sor kitalált bűn elkövetését, és hogyan tudta a francia uralkodó bámulatos sebességgel felszámolni a rendet?

Tudta-e, hogy...?

2019.03.22.

Az ősi források szerint a jógát már 2500 évvel ezelőtt gyakorolták Indiában. Igaz, ekkor még nem a néptömegekhez szólt, csupán csekély számú, spirituális életet élő férfi aszkéta jógázott.

Hogyan kellett élnie egy úri hölgynek a középkorban?

2019.03.22.

Kép forrása: bustle.com

Bizonyára sokan hinnénk, hogy a középkorban az arisztokrácia tagjaként könnyebb volt az élet, mint közemberként. Ez az élet egyes vonatkozásaiban igaz lehetett, azonban ha valaki nőnek született, számtalan szabálynak kellett megfelelnie, melyek élete szinte minden részére kiterjedtek.

Ezeket a cikkeket olvastad már?