Istennőábrázolást rejtett egy 3000 éves egyiptomi koporsó

2020.04.28.

A csapat egyik tagja dolgozik Ta-Kr-Hb szarkofágján (Forrás: Northfoto.com)

A skóciai Perth-i Múzeum és Művészeti Galéria állagmegóvó csapata egy csaknem 3000 éve elhunyt egyiptomi nő, Ta-Kr-Hb múmiáján végzett munkálatokat, amikor – több mint 100 év után először – a folyamat során eltávolították szarkofágjából, és megpillantották annak belső, valamint hátsó díszítését. Mindkettő Imentet istennőt, a Nyugat Asszonyát ábrázolja, akinek feladata az alvilágba, a Duatba érkezők köszöntése volt.

Miként érte el a kora újkori Ferrara városa, hogy elkerülje a pestis?

2020.04.27.

Szűz Mária megjelenése a pestis által sújtott velenceiek előtt Antonio Zanchi 1666-os festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)

A fekete halál néven ismert hírhedt 14. századi pestisjárványt követően időről időre előfordultak a betegség kisebb-nagyobb hullámai Európa számos térségében az elkövetkező évszázadok során. Így volt ez 1629 és 1631 között Közép- és Észak-Itáliában: egyedül Velencében 45 000-en haltak meg, Parma és Verona lakossága pedig egyaránt a felére csökkent. Meglepő módon egyes településeket mintha „kihagyott” volna a járvány: ezek közül a legszembetűnőbb Ferrara városa, ahol utoljára 1576-ban halt meg ember a pestisben – a szóban forgó epidémia során már egy sem, annak ellenére, hogy a környező városokban gátlástalanul pusztított a kór. Hogyan volt lehetséges ez?

A 19. század végére egyre gyakrabban mosolyogtak a fotókon az emberek

2020.04.24.

Kép forrása: historyextra.com

A 19. századi emberekről alkotott mai képet nagyban befolyásolja a fényképészet akkoriban új technikája, amely először tette lehetővé a hétköznapi emberek ábrázolását teljes valójukban. A manapság készült fotókhoz képest a legfeltűnőbb különbség az, hogy e képek alanyai szigorú, érzelemmentes arckifejezéssel néznek a kamerába. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a való életben is így viselkedtek volna, és fényképek is akadnak, amelyeken előtűnik játékosabb oldaluk.

Mely nyelveket beszélhette Jézus?

2020.04.23.

Carl Bloch: A hegyi beszéd (1877) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Habár a történészek többnyire egyetértenek abban, hogy Názáreti Jézus létező történelmi személy volt, régóta zajlanak viták életének pontos menetéről, illetve arról, ez mennyire felelhet meg a Bibliában leírtaknak. E viták egyik aspektusa annak kérdése is, hogy az 1. századi Júdea római provincia lakosaként milyen nyelvet beszélhetett.

A náci koncentrációs tábor, amely brit földön működött

2020.04.22.

Német tisztek szemlélik a kikötőt a Fort Albert erődítményből Alderney szigetén (kép forrása: timesofisrael.com / Bundesarchiv)

Hosszú évtizedek passzív feledése és szándékos titkolózása után végre fény derül a második világháború egyik rejtve maradt borzalmára: a koncentrációs táborra, amelyet brit földön hozott létre a Harmadik Birodalom.

A hírnevet és a szégyent is átélte férje mellett Anne Morrow Lindbergh

2020.04.21.

Anne Morrow Lindbergh a Tingmissartoq névre keresztelt Lockheed Model 8 Sirius típusú repülőgép pilótafülkéjében Svédország felett, 1933. (kép forrása: Flickr)

Anne Morrow Lindbergh – az Atlanti-óceánt elsőként átrepülő Charles Lindbergh felesége – férje mellett maga is a repülés szerelmese lett, képzett pilótává és rádiókezelővé vált, mindemellett pedig környezetvédő aktivista és rendkívül népszerű író is volt.

Számos 20. századi járványt segített legyőzni a vérplazmás kezelés

2020.04.20.

Amerikai tábori kórház a Naktong folyó közelében a koreai háború idején, 1950. augusztus (kép forrása: Flickr)

A 20. század folyamán a diftéria, a spanyolnátha, a kanyaró és a hantavírus ellen is a legkorábbi sikeresen bevetett eljárás az úgynevezett vérplazmás kezelés volt, amely ugyan hatékonyságban nem érhet fel egy vakcinával, azonban jelentősen képes növelni a túlélés esélyét a fertőzöttekben.

Miként alakultak az évszázadok során az udvarlási szokások?

2020.04.17.

Középkori pár búcsúja Edmund Blair Leighton „Isten óvjon!” cím festményén (1900) (kép forrása: Wikimedia Commons)

A nyugati kultúrában, ahol sokáig kizárólag a közösség törvényei által elismert házasságból származhattak öröklésre jogosult utódok, a kiszemelt pár meghódítása az emberi lét egyik legfontosabb részévé vált. A házassági célzatú udvarlás gyakorlatára minden korban számos szabály vonatkozott, a „szerelem művészetére” vonatkozó tanácsok az ókori Róma idejéből, a középkorból és későbbről is maradtak fenn, és napjainkban is töretlen népszerűségnek örvendenek. Ahogy azonban az idők során a házassággal kapcsolatos elvek és elvárások, úgy az udvarlás rítusai is változtak.

Hogyan alakították a járványok a brit uralkodócsalád sorsát?

2020.04.16.

Károly herceg (kép forrása: Wikimedia Commons)

Károly walesi hercegről, a brit trón várományosáról nemrég jelentette be hivatala, hogy pozitív lett koronavírus-tesztjének eredménye, és enyhe tünetekkel önkéntes karanténba vonult a skóciai Balmoral királyi birtokon feleségével, Kamilla cornwalli hercegnével, akinek azonban negatív lett a tesztje. Habár Károly az első brit királyi családtag, aki a jelenlegi világjárványban megfertőződött, korántsem ő az első a történelemben, akit közvetlenül is érint egy ilyen betegséghullám. A 14. századi fekete haláltól a 20. századi spanyolnátháig, a betegségek nem válogatnak. A család tagjai közül többeket elvittek, másokat életben hagytak a nagy járványok, gyakran közvetlen hatást gyakorolva a történelem menetére.

Milyen járványügyi intézkedések kísérték a spanyolnáthát?

2020.04.15.

Az Amerikai Vöröskereszt nővérei szállítanak el egy influenzás beteget St. Louisban, 1918. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Egyre gyakrabban merül fel a jelenlegi járványhelyzet összehasonlítása az éppen egy évszázada tombolt, emberek tízmillióinak életét követelő spanyolnátha-világjárvánnyal. A mindennapi intézkedések tekintetében ennek jó oka van: a járvány megfékezésének számos eszköze aligha változott száz év alatt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?