Az ókori Egyiptomban is ettek görögdinnyét

2019.06.05.

Dinnye egy ókori egyiptomi ábrázoláson (kép forrása: dailymail.co.uk)

Új vizsgálatok szerint már mintegy 3500 évvel ezelőtt is fogyasztottak Egyiptomban a nyári hónapokban egy, a mai görögdinnyéhez egészen hasonló gyümölcsfajtát.

Szigorú rend szerint dolgoztak a viktoriánus háziszolgák

2019.06.04.

Szolgák egy 19. századi háztartásban (kép forrása: Flickr)

Az elmúlt években számos televíziós sorozat, mint például a Ház az Eaton Place-en vagy a Downton Abbey meglehetősen nagy érdeklődést ébresztett a közönségben a viktoriánus kori hagyományokat követő úri háztartásokban alkalmazott szolgák, cselédek élete iránt. Milyen volt valójában a társadalom legfelsőbb rétegét szolgálni annak palotáiban és birtokain?

A szultántól kapott étel volt a janicsárok hűségének jelképe

2019.06.03.

Janicsárok konyhafelszereléssel (kép forrása: Atlas Obscura)

1806 tavaszán az Oszmán Birodalom központja, Isztambul forrongott. III. Szelim szultán modernizálni akarta hadseregét, korszerű európai egyenruhákat és harceljárásokat bevezetni, ahogyan előtte számos korábbi szultán is – próbálkozásaik mind elbuktak. A haderőreformhoz a sok évszázados múltra visszatekintő és nagy politikai súllyal bíró, ám idejétmúlt janicsárhadtest megszüntetésére lett volna szükség, ez azonban nem volt könnyű feladat: ahogy korábban, a janicsárok III. Szelim tervei hallatán is felborították főzőüstjeiket. A janicsárok számára az étel központi helyet foglalt el hagyományaikban, az üstök felborítása egyet jelentett a lázadás kimondásával.

Értelmetlen módszerekkel kezelte betegeit két 17. századi angol sarlatán

2019.05.28.

Simon Forman (kép forrása: BBC)

Simon Formant és tanítványát, Richard Napiert már saját korukban is sarlatánoknak tartották, azonban mintegy 80 000 kezelt betegükről készítettek feljegyzést „orvosi” karrierjük során. Egyvalamiben mindenképpen hasonlítottak sok mai orvosra: kézírásuk szinte olvashatatlan.

A középkori jobbágynak több szabadideje volt, mint napjaink emberének

2019.05.27.

Kép forrása: lostkingdom.net

Elterjedt nézet, hogy a középkorban az emberek szinte kényszermunkát végeztek egész életükben, és a modern embernek sokkal több szabadideje van – ez azonban nem állja meg a helyét a valóságban.

Miért támadt borotvával férje nemi szervére egy amerikai nő 1907-ben?

2019.05.24.

Kép forrása: Vintage Everyday

Bertha Borondát 1908-ban öt év börtönre ítélték csonkítás vádjával. Az ügy egyes részletei igen homályosak, azonban a róla készült hatósági fényképeken Bertha nem mutatja jelét a megbánásnak.

Franciaország utolsó párbaját két politikus vívta 1967-ben

2019.05.23.

René Ribière (b) és Gaston Defferre (j) párbaja (kép forrása: Rare Historical Photos)

Napjaink átlagembere biztosan úgy gondolná, hogy a párbaj a 20. században nem számított törvényes vitamegoldási módnak sehol Európában. Ebben azonban igencsak tévedne: nem csupán a század elején fordultak még elő párbajok a 19. századi úri becsület szellemében, de még 1967-ben is vívtak ilyet Franciaországban, ráadásul nem is akárkik: két politikus, akik a parlamentben szólalkoztak össze.

Egy apró érme írhatja át Ausztrália történelmét

2019.05.22.

Egy eredeti kilwai érme (b) a rejtélyes ausztráliai lelet mellett (kép forrása: The Guardian)

Ausztrál szakértők arra gyanakodnak, hogy egy 1400 előtti, a mai Tanzániában található Kilwai Szultanátusból származó pénzérmét találhattak az ország északi partjainál. Ha feltételezésük beigazolódik, az alapjaiban írná át azt, amit a történelemtudomány a középkori globális kereskedelemről eddig tudni vélt.

19 elterjedt tanács férjes asszonyoknak a 19. századból

2019.05.21.

John Forrest: Az esküvő (1855) (kép forrása: merchantshouse.org)

A házasság sosem egyszerű helyzet. Két ember önkéntes frigyét a mindennapok megpróbáltatásai számtalan ponton gyengíthetik, ha a pár figyelme lankad. Ezt számos különféle módon próbálták az emberek megelőzni a történelem során, ezek közül a leggyakoribbak közé tartoznak a különféle bölcsességek és tanácsok. Az 1830-as években számos amerikai lapban, almanachban és hasonló kiadványban megjelentek az alábbi tanácsok, amelyek a nőket voltak hivatottak elkalauzolni a házas élet megfelelő vezetésébe. Némelyik kiadvány sorszámokat is rendelt hozzájuk, míg mások egyetlen összefüggő szövegként közölték.

Az egész angol sajtót átverte a titokzatos Karabu hercegnő

2019.05.20.

Kép forrása: Wikimedia Commons

1817 áprilisában az angliai Gloucestershire-ben található álmos faluban, Almondsburyben egy suszter éppen a napi teendőit végezve sétált, amikor egy meglehetősen különös látvány fogadta: egy furcsa ruhákba öltözött nő egyedül sétált az úton. Fekete turbánt viselt, és egy piros-fekete sálat, amikor pedig a férfi megszólította, érthetetlen nyelven válaszolt. A kedves szívű falubéliek egy helyi szállóban adtak neki helyet az éjszakára.

Ezeket a cikkeket olvastad már?