Tudta-e, hogy...?

2016.06.06.

Az 1950-es futball világbajnokság döntőjében az Uruguay ellen elszenvedett vereség miatt a Rio de Janeiro-i Maracana stadionban több brazil szurkoló öngyilkosságot követett el.

Megszólalásig hasonlít van Goghra a Spanyolországban talált múmia

2016.06.03.

Többek között egy Vincent van Goghra emlékeztető külsejű múmiára bukkantak egy spanyolországi templomban. A kutatók egyelőre nem tudták beazonosítani a múmiát, amely egyike azon harmincnégy emberi maradványnak, amelyet a Zaragoza közelében lévő Quintóban található Miasszonyunk mennybemenetele templomban találtak restaurációs munkálatok közben.

Mit akartak a neandervölgyiek a 175 ezer évvel ezelőtt épített bizarr szerkezetekkel?

2016.06.01.

Az 1990-es években barlangászok különös szerkezetekre bukkantak egy francia barlangban. Továbbra is rejtély, mi volt a szándékuk a modern ember unokatestvéreként is emlegetett neandervölgyieknek a bizarr tákolmányokkal, az azonban kiderült, jóval korábban építették azokat, mint ahogy a kutatók korábban gondolták: a világ egyik első ismert építkezési projektjének részei lehettek.

Tudta-e, hogy...?

Az olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini napi 1500 levelet kapott rajongóitól.

Kormányzó nemesasszony múmiáját fedezték fel Egyiptomban

2016.05.27.

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium illetékesei kedden bejelentették, hogy egy 3800 éves múmiát fedeztek fel Elephantiné szigetén. A nemesasszony, Szattjeni a Középbirodalom meghatározó alakjai közé tartozott. 

Címkék: Egyiptom, múmia, Ókor

Cromwell foglyai feküdtek az egyetemi kampuszon talált rejtélyes tömegsírban

2016.05.26.

A Durhami Egyetem régészei három évvel ezelőtt kezdtek ásatásba a felsőoktatási intézmény kampuszán. A tervek szerint az iskolai könyvtárhoz szerettek volna hozzácsatolni egy épületrészt, a munkálatokat azonban leállították, amikor a kutatók két tömegsírra bukkantak. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a tömegsíroknak köze lehet az angol polgárháború egyik legrövidebb, egyben legvéresebb csatájához. 

Tudta-e, hogy...?

2016.05.23.

Az első audio kazetták lejátszására alkalmas sétálómagnót, ismertebb nevén walkmant 1979-ben dobták piacra Japánban.

Szobájából fedezhetett fel egy maja várost a kanadai tinédzser

2016.05.20.

Egy kanadai tindézser a szobájából fedezhetett fel egy ősi maja várost a Yucatán-félszigeten, amihez mindössze a Google térképét, egy csillagtérképet, valamint az agyát használta. Felfedezését műholdképek is igazolhatják.

20 hétig sem élt a valaha talált legfiatalabb egyiptomi magzat

2016.05.19.

Brit kutatóknak modern technikai eljárások segítségével sikerült azonosítani a valaha felfedezett legfiatalabb egyiptomi magzatmúmiát. Tutanhamon sírjában két mumifikálódott magzatot is találtak, amelyek a terhesség 25. és 37. hete között haltak meg, a gízai magzat azonban még ezeknél is fiatalabb volt.

Címkék: Egyiptom, múmia, Ókor

Tudta-e, hogy...?

2016.05.17.

Viktória angol királynő marihuánával enyhítette menstruációs panaszait.