hirdetés

Tudta-e, hogy...?

2015.11.09.

A japán császári haderő egyik katonája 1972. január 24-én adta meg magát a Csendes-óceáni Guam szigetén. 28 évet töltött a dzsungelben.

Ilyen volt az utolsó nyilvános kivégzés Franciaországban

2015.11.05.

Az 1908-ban Németországban született Eugen Weidmann már fiatalon lopásra adta a fejét, később pedig igazi nehézsúlyú bűnöző vált belőle. Miközben rablásért kiszabott ötéves börtönbüntetését töltötte,  összeismerkedett jövendőbeli bűntársaival, Roger Millionnal és Jean Blanc-nal. Miután kiszabadultak a börtönből, a három férfi Párizs környékét meglátogató turisták elrablásával kezdett el foglalkozni. Miután kirabolták, megölték áldozataikat: egy New York-i táncost, egy sofőrt, egy nővért, egy színházi producert, egy náciellenes aktivistát és egy ingatlanügynököt. 

Amikor egy szellemnő tartotta rettegésben a matrózokat

2015.11.04.

Mozgó tárgyak, furcsa, mélyről jövő hangok, megmagyarázhatatlan fényjelenségek. A 19. századi Nagy-Britannia számtalan szellemtörténetet jegyeztek fel. Az egyik leghátborzongatóbb kísértethistória egy, a HMS Asp nevű hajó legénységét ijesztgető női szellemalakhoz köthető. 

Így nézne ki a történelem Instagramon

2015.11.03.

Mai felgyorsult világunkban, amikor az információk a másodperc törtrésze alatt eljutnak hozzánk és bármikor bárkivel megoszthatjuk gondolatainkat, a fiataloknak igen nehéz elképzelniük, hogy egy-két évtizede ez teljesen másként működött. Ám mi lett volna, ha a történelem nagy alakjai éltek volna ebben a technikailag fejlett világban? Armstrong kiposztolta volna, hogy éppen a Holdon császkál? Vagy Lincoln, hogy este színházba megy? Newton pózolt volna almával?

Tudta-e, hogy...?

2015.11.02.

A náci diktátor unokaöccse, William Patrick Hitler, miután elhagyta Németországot, a második világháborúban az amerikai haditengerészetnél szolgált.

10 tény a mesterlövészekről

2015.10.30.

1. Az amerikai sniper (mesterlövész) szót a snipe (sárszalonka) nevéből képezték. A madarat kiszámíthatatlan röpte miatt nagyon nehéz volt eltalálni, ezért, akinek mégis sikerült, sniperként, vagyis szalonkázóként tekintett magára. A szó 1773-ban, egy vadászati naplóban bukkant fel először.

Öt történelmi híresség, akit kirúgtak az iskolából

2015.10.28.

Bár az oktatás az esetek többségében kétségkívül egy fontos állomása a sikerhez vezető útnak, az iskolából kitessékelt, később híressé vált diákok névsora megmutatja, hogy az életre történő intézményesített felkészítésre szakosodott intézmények által biztosított lépcsőfokok végigjárása korántsem elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki figyelemre méltó karriert fusson be. Az idő előtt kirúgott, később hírnevet szerző tanulók listáján többek között Edgar Allan Poe, Salvador Dalí, valamint Benito Mussolini is feltűnik.

Vérrel etették isteneiket a maják

2015.10.27.

Vér folyt Guatemala földjén mintegy félezer évvel ezelőtt. Zacpetén templomában az ún. maja életerő ünnepély egyik szertartásán obszidiánból készült nyílheggyel vágtak eret egy valószínűleg önkéntes törzstagon, akinek a fülcimpájánál, a nyelvén vagy a nemi szervén vágták meg a bőrét, hogy kifolyjon a vére. A maja hit szerint emberi életerővel kell etetni az isteneket, állítja két illinoisi kutató.

Tudta-e, hogy...?

2015.10.26.

A japán császári ház a legrégebben fennálló örökletes monarchia a világon. Eredete az i. e. 7. századra vezethető vissza.

Találkozás az élőhalottak seregével – ilyen volt a középkori Walking Dead

2015.10.21.

Bár a középkor évszázadai során számos különös történetet vetettek papírra, egy 11-12. században élt bencés szerzetes, Ordericus Vitalis elbeszélése különösen fantáziadúsra sikeredett. Az angol szerzetes Historia Ecclesiastica címen ismert – az anglonormann történelemről (1141-ig bezárólag) tudósító egyik legrészletesebb munkáként számon tartott – műve nyolcadik könyvében beszámol egy Walchelin nevű pap történetéről, aki 1091. január 1-jén találkozott a purgatóriumban ragadt élőhalottak seregével.

Címkék: bizarr, Középkor