Évszázados kifejezések a részegségre

2016.01.05.

A századfordulós Amerikában ugyanolyan nagy szerepet játszott az alkoholfogyasztás, mint a történelem bármelyik korszakában. 1900-ban megfogalmazódott az a vélemény, hogy a szeszkereskedelem csupán halált és szegénységet terjeszt, így az ún. "gyermeki fajok", vagyis az indiánok, majd később a bevándorlók, vasúti munkások részére egy szenátusi határozat szerint be is tiltották az eladását.

Tudta-e, hogy...?

2016.01.04.

Winston Churchill egyik kedvenc itala az örmény konyak volt.

Yoda nagymester egy 14. századi kéziraton bukkant fel

2015.12.22.

A Csillagok háborújából ismert Yoda nagymesterhez hasonlító figurát fedeztek fel idén áprilisban brit kutatók egy hétszáz éves, a pápai dekrétumokat összefoglaló szövegben. Az élénk fantáziájú középkori alkotó a bibliai Sámson-történet egyik szereplőjét ábrázolta zöld lényként.

Tudta-e, hogy...?

2015.12.21.

Az USA tizenhat tagállamában egészen 1967-ig tilos volt a faji szempontból vegyes házasság.

Azonosították Julius Caesar mészárlásának helyszínét

2015.12.16.

Holland kutatók a dél-hollandiai Kessel közelében rátaláltak arra a csatamezőre, ahol Julius Caesar i. e. 55-ben véres csatát vívott két germán törzzsel. Az a legkorábbi csatamező, amelyre Hollandia területén rábukkantak.

Putyin, a "halhatatlan"

2015.12.15.

Egy különös kép kering az interneten, amelyen egy 1920-ból és egy 1941-ből való, Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnökhöz kísértetiesen hasonlító katona látható.

Tudta-e, hogy...?

2015.12.14.

Az antik görög mitológia istengyermeke, Cupido kétféle nyíllal lövöldözött. Az arany nyílhegy szerelemmel, míg az ólom gyűlölettel töltötte el a meglőtt személyeket.

Csodálatos kincseket rejtett az érintetlen etruszk sír

Rendkívül jó állapotban fennmaradt, gazdag mellékletekkel ellátott etruszk sírra bukkantak olasz régészek az Umbria tartománybeli Città delle Pieve mellett. A sírban szarkofágok mellett egy titokzatos márványfejet is találtak. A kutatók szerint ez lehet a közelmúlt egyik legnagyobb régészeti felfedezése.

Címkék: etruszkok, régészet

Tudta-e, hogy...?

2015.12.09.

1945-ig Hitler főművéből, a Mein Kampfból több mint 10 millió példányt adtak el.

Kerti munka közben találtak rá a középkori mongol nemesasszonyra

2015.12.04.

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy a kerti komposztgödréből egy közel ezer éves úri asszony holtteste került elő. Natalia Filina és férje azonban már megteheti: a dél-mongóliai Ulán-Ude lakosai kerti munka közben bukkantak a középkori mongol nemesasszony maradványaira, amely mellett egy igen ritka, kínai bronztükröt is találtak.