19 amforányi római kincset találtak Spanyolországban

2016.05.03.

Spanyol munkások különleges kincsre bukkantak egy Sevilla melletti kisvárosban csatornamunkálatok közben. A rendhagyó leletet április 27-én, szerdán találták meg tizenkilenc amforában egy Sevilla melletti kisvárosban, Tomaresben.

Tudta-e, hogy...?

2016.05.02.

1947-ben állítólag maga Salvador Dalí is átesett ördögűzésen egy olasz szerzetes jóvoltából.

Gyermektemetővé változtatták az ősi maja barlangot

2016.04.28.

A maják által gyakorolt gyermekáldozatokról mesélnek a találóan „Éjféli rettegés barlangja” névre hallgató barlangban feltárt emberi maradványok. A gyermekeket feltehetően a maja esőisten jóindulatának elnyerése érdekében áldozták fel.

Címkék: maják, Ókor, régészet

Tudta-e, hogy...?

2016.04.25.

Az első, háztartásokban használható mikrohullámú sütőket 1967-ben hozták kereskedelmi forgalomba az USA-ban.

Botcsinálta hegedűs lyukas cipőben – az ismeretlen Einstein

2016.04.22.

A relativitáselmélet megalkotója lerakta a modern fizika alapjait, és neki köszönhető, hogy másképpen gondolkodunk az időről, a tömegről és az energiáról. Kevesen tudják azonban, hogy Einstein a tükörtojás megszállottja volt. Ez csak egyike azon 10 dolognak, amelyeket a The Telegraph gyűjtött össze a nemsokára megjelenő Einstein at Home című könyvből. A munka öt Herta Waldow-val (születési nevén: Schiefelbein) készített interjút tartalmaz. Waldow hat éven át vezette a tudós háztartását.

Tudta-e, hogy...?

2016.04.18.

A Tarzant alakító színész-úszófenomén Johnny Weismüller hűséges társa, Csita matuzsálemi kort ért meg: 80 éves korában múlt ki.

A norvég hadseregben az 1670-es évek óta rendeznek síversenyeket.

A pajzsot a 17. századig használták az európai harcászatban.

A szarin gázt egy növényvédő szer kifejlesztése közben fedezték fel a németek 1938-ban.

A II. világháború alatt a japán császári hadsereg az általa megszállt területeken legalább 200 ezer nőt – főleg koreaiakat – kényszerített prostitúcióra.

A marihuánát már az ókori görögök is használták − elsősorban étvágytalanság és fejfájás ellen.

1943-tól a német autópályákon olyan csekély volt a forgalom, hogy engedélyezték a biciklis közlekedést.

 

 

Töménykúrával tette magát túl a balesetén Churchill

2016.04.15.

Churchill italfogyasztási szokásai olykor komoly adósságba sodorták a politikust, amelyből esetenként csak hitelezői türelmének köszönhetően tudott kikecmeregni. A brit Metro portál most egy régi dokumentumra bukkant rá, amelyben orvosa nagy mennyiségű alkoholt írt fel orvosságkánt Churchillnek.

Így szólt be Einstein a nácikkal szemben impotens amerikai kormánynak

2016.04.13.

Albert Einstein magánlevélben kritizálta az amerikai kormányt 1942-ben, mivel szerinte nem tettek meg mindent a náci Németország legyőzése érdekében. A dokumentumban kifejtette: ha Hitler nem lenne elmebeteg, elkerülhette volna a nyugati hatalmakkal való összetűzést. 

Tudta-e, hogy...?

2016.04.11.

Ruth Ellis volt az utolsó nő, akit Nagy-Britanniában kivégeztek. Az akasztást 1955-ben hajtották végre.

A második világháború előtt Európán kívül Brazíliában működött a legnagyobb náci párt, amelynek taglétszáma elérte a 40 ezer főt.

A világon először a New York-i Shea Stadionban tartottak könnyűzenei koncertet 1965 nyarán. A fellépő a Beatles volt.

A telefon feltalálója, Alexander Graham Bell 1877-ben vezette be a telefont a Fehér Házba.

Az egyik legkorábbról ismert bőrcipő 5500 éves.

A spanyol konkvisztádorok által a 16. század folyamán az Újvilágba hozott lovak voltak Északnyugat-Amerika híres vadlovainak, a musztángoknak az ősei.

A bevásárlókocsit a világon elsőként az amerikai Oklahoma városában használták 1937-ben.

 

Ősi urnák vagy óriások kupái?

2016.04.08.

Évtizedek óta tartják lázban a régészeket a délkelet-ázsiai Laosz síkságán található, több mint kétezer éves kőalkotások. A helyi mitológia szerint a mezőn egykor óriások laktak, akik egy nagy győzelem megünneplésére, vagyis bor fogyasztására használták a méretes kőkupákat. A kutatók már számos elméletet kidolgoztak a rejtélyes kőmonstrumok létére, a legújabb hipotézis szerint nem ősi urnákról vagy óriások ivóedényéről van szó. Mintegy két-háromezer évvel ezelőtt a helyiek elhunyt szeretteik maradványait helyezték a faragványokba, ahol megvárták, amíg lebomlanak, mielőtt eltemették őket.

Címkék: Laosz, Ókor, régészet