Elfeledkeztek a szökőkútban nyugvó szívről a belga város lakói

2020.09.14.

A szívet tartalmazó láda és az azt fedő kőlap

A belgiumi Verviers város első polgármesterének szívét tartalmazó cinkládára bukkantak a város számos szökőkútja egyikének restaurálása közben a munkások.

Girokopterrel repül a legendás pilótanő, Amelia Earhart egy újonnan előkerült felvételen

2020.09.10.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Amelia Earhart már életében legendává vált, azonban utolsó repülőútja tette valóban halhatatlanná: szinte semmit sem tudni arról, mi történt vele és navigátorával, Fred Noonannal 1937. július 2-án a világ körberepülésére tett kísérletük leghosszabb és legveszélyesebb szakaszán, a Csendes-óceán felett.

Jó állapotú fegyvereket találtak az egyik legnagyobb középkori csata helyszínén

2020.09.09.

A nyitott (balra) és a zárt fejű (jobbra) bárdok

Két 15. századi csatabárd került elő Lengyelország északi részén, a középkor egyik legnagyobb fegyveres összecsapása, az 1410. július 15-én vívott grünwaldi csata helyszínéről.

A modern világ térnyerése miatt kellett evakuálni a világ végén élőket

2020.09.08.

St. Kilda lakói 1886-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

A skót Külső-Hebridáktól több, mint 60 kilométerre nyugatra, az Atlanti-óceánban fekvő St. Kilda egy vulkanikus eredetű, apró szigetcsoport, amely a Brit-szigetek legmagasabb (csaknem 400 méteres) sziklafalaival büszkélkedhet. A külvilágtól rendkívül elzárt szigetek közül mindössze egy volt állandóan lakott, azonban 1930-ra a kevés itt élő ember élete oly mértékben felbolydult, hogy a hatóságok az evakuálásuk mellett döntöttek.

Középkori tanácsok a házi kedvencek tartásához

2020.09.07.

Kép forrása: Wikimedia Commons

A középkori ember gyakran vette magát körül állatokkal. A kutya és a macska a család része volt, de ezeket az állatokat általában nem kedvtelésből, hanem egy meghatározott célból tartották. A kutyáknak a vadászatokon és a házőrzésben volt fontos szerepük, a macskák dolga pedig elsősorban a ház körül ólálkodó egerek és egyéb rágcsálók levadászása volt. Azonban gyakran megesett, hogy, a gazda és a háziállat között kialakult kapcsolatok túlnőttek a rideg pragmatizmuson, és az állat házi kedvenccé is változhatott.

Nem amerikai, hanem francia volt a valódi „utolsó szamuráj”

2020.09.04.

Jules Brunet 1890-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az évszázadok óta a világtól elzárkózó Japánra egyszerre köszöntött rá az újkor a 19. század közepén. Ez nem ment zökkenőmentesen, és egy szimbolikusnak is tekinthető belháborúval is járt az 1860-as évek végén a modern állam és a szamurájok hagyományait őrző hajdani rend képviselői között. A japán haderő korszerűsítésével megbízott francia katonai tanácsadók egyike végül az utóbbiak oldalán szállt harcba.

Méltatlan körülmények között tartották a feláldozni és mumifikálni szánt állatokat az ókori Egyiptomban

2020.09.03.

A kismacskát valószínűleg megfojtották mumifikálása előtt

Az ókori Egyiptomban az évszázadok során több tízmillió állatot is mumifikálhattak hasonló módon az elhunyt emberekhez. A legkülönfélébb teremtmények – a kígyóktól a különféle madarakon át a macskákig – tetemei hasonló eljáráson mentek keresztül, mint a leghíresebb fáraók holttestei is. Egy fontos különbség azonban szembeötlő: eme állatok többsége nem természetes okból pusztult el.

Az indiánokkal élhették le életüket Roanoke „eltűnt” angol telepesei

2020.09.02.

Virginia Dare megkeresztelése (kép forrása: Wikimedia Commons)

Lehetséges, hogy megoldódott az Újvilág újkori történelmének egyik legrégebbi rejtélye: írásos bizonyíték került elő a híres roanoke-i „eltűnt kolónia” lakóinak sorsát illetően. Eszerint a nehéz időket átélt angol telepesek beleolvadtak a környező őslakos populációba.

Hová lett az ókori világ hét csodája?

2020.09.01.

A nyugati civilizáció a reneszánsz óta változatlan csodálattal tekint az ókorra, a rómaiak, a görögök, az egyiptomiak és a mezopotámiai államok által elért, az újkoréit meglepően sok szempontból tükröző vívmányokra. Az ókori fejlettség talán legismertebb szimbólumai a világ hét csodájaként ismert építmények: a gízai nagy piramis (az egyetlen, napjainkban is létező csoda), a halikarnasszoszi mauzóleum, az olümpiai Zeusz-szobor, Szemiramisz függőkertje, a pharoszi világítótorony, az epheszoszi Artemisz-templom és a rodoszi kolosszus. A lista, bár meglehetősen rövid életű volt – a legkésőbb épült tagja, a rodoszi kolosszus mindössze 60 éven át állt –, a korabeli és a mai emberek fantáziáját is megragadta, és arra emlékeztet ma is, hogy az emberiség a lehetetlen elérésére is képes. Kevesebb szó esik azonban arról, mi is történt e csodák nagy részével.

Sörreceptet kísért a világ legrégebbi „aláírása”

2020.08.31.

Egy 5000 éves ékírásos agyagtábla, amelyen egy sörféle hozzávalóit és elkészítését rögzítették, továbbá „a világ első autogramját” is tartalmazza, 172 000 fontért (mintegy 67 millió forintért) kelt el nemrég egy árverésen.

Ezeket a cikkeket olvastad már?