Anglia leginkább kísértetjárta helye lehet egy „boszorkánybörtön”

2019.06.20.

Boszorkányságért elítélt nők akasztása Angliában a kora újkorban (kép forrása: historic-uk.com)

Egy apró angliai épület, amelyben egykor boszorkánysággal gyanúsított személyeket tartottak fogva, ma már egy takaros lakóház, amely új tulajdonosára vár. Az érdeklődőknek azonban figyelembe kell venniük azt, hogy „a Ketrec” néven ismert épület rémisztő története miatt sokan állítják, hogy a házban kísértetek járnak – egyesek szerint ez a leginkább kísértetjárta hely egész Angliában.

Sötét titkokat rejthet egy középkori angol templom alatti csontkamra

2019.06.19.

Kép forrása: dailymail.co.uk

Meglehetősen erőszakos halált halhatott egy férfi, akinek 700 éves koponyáját egy, a 13. század óta használatos osszáriumban találták meg brit kutatók. A „csontcsarnok” egy templom alatt helyezkedik el, az itt található maradványokat egészen eddig nem vizsgálták meg.

40 000 éven át őrizte a fagy egy óriásfarkas fejét Szibériában

2019.06.18.

Kép forrása: LiveScience

Tavaly nyáron egy orosz férfi a jakutföldi Tyirektih folyó partján sétált, amikor ijesztő látványban volt része: egy ősi farkas levágott fejére bukkant. Az állati maradványt kiváló állapotban őrizte meg a permafroszt, és mind szőre, mind hegyes fogai a helyükön voltak.

Drakula ostromának nyomait találták meg egy bolgár erődnél

2019.06.17.

III. Vlad (kép forrása: Wikimedia Commons)

A bulgáriai Szvistovban lévő erődnél ásatásokat végző régészek ágyúgolyókat hoztak a felszínre, melyeket minden bizonnyal III. Vlad havasalföldi fejedelem, ismertebb nevén Țepeș (Cepes, „karóbahúzó”) Vlad katonái lőttek ki az erődítményre annak 1461-es ostromakor. A rendkívül brutális és kegyetlen uralkodó hírében álló fejedelem adta a történelmi hátterét Bram Stoker ír regényíró 1897-es gótikus horrorremekművének, amely a halhatatlan vámpír Drakula grófként ábrázolja őt.

Az FBI is foglalkozott az 1970-es években a rejtélyes Nagylábbal

2019.06.14.

A híres Patterson-Gimlin filmtekercs egy kockája. A felvétel 1967-ben készült egy észak-kaliforniai erdőben, és készítői szerint egy Nagyláb látható rajta. (kép forrása: history.com)

2019. június 5-én az amerikai szövetségi kormányzat nyilvánosságra hozta az állítólagos ismeretlen emberszabású állatfajról, a köznyelv által „Nagyláb” (Bigfoot) névvel illetett lényről szóló FBI-aktát. Az akta néhány kivágott újságcikk mellett tartalmazza a nyomozóhatóság egy önjelölt „szörnyvadásszal” folytatott levelezését, amely végül 15 darab, állítólag a lénytől származó szőrszál laboratóriumi vizsgálatához vezetett.

Tudta-e, hogy...?

2019.06.13.

Az Angol Futball Szövetség 1921-ben betiltotta a női futballt, arra hivatkozva, hogy a labdajáték olyan súlyosan megterheli a női testet, hogy az meddőséget okozhat.

Saját fia sem hiszi, hogy magányos merénylő végzett Robert Kennedyvel

2019.06.13.

Szirhánt a tárgyalására vezetik (kép forrása: metro.us)

Szirhán Szirhánt a történelem úgy ismeri, mint a fiatalembert, aki lelőtte az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázni készülő Robert Fitzgerald Kennedyt, korábbi igazságügy-minisztert, az 1963-ban meggyilkolt elnök, John Fitzgerald Kennedy öccsét. Azzal a meggyőződéssel ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, hogy a hazájáért, Palesztináért érzett düh és bosszúvágy által fűtve követte el tettét, azonban könnyen lehet, hogy ennél több is volt a halálos merénylet hátterében.

A nyugatosodás jelképéből száműzött lett az iráni császárné, Farah Pahlavi

2019.06.12.

Mohammed Reza Pahlavi sah és Farah Diba esküvőjükön, 1959. december 20. (kép forrása: thetimes.co.uk)

A híres uralkodók önálló gondolataikkal a nyilvánosság előtt is szerepet vállaló feleségei mindig érdeklődést váltanak ki, és gyakorta ellentmondásosak a róluk alkotott vélemények. Nincs ez másként Farah Pahlavi iráni császárné esetében sem, aki egyesek számára a perzsa állam utolsó esélyét jelentette a demokratikus berendezkedésre, míg másoknak ő jelképezi az 1979-ben megbuktatott sah rendszerének legrosszabb tulajdonságait.

Délkelet-Ázsia történelmét egy katasztrofális középkori szökőár írta át

2019.06.11.

Kép forrása: phys.org

Újonnan felfedezett nyomok arra utalnak, hogy egy, a 2004-es indai-óceáni cunamihoz hasonló pusztító szökőár csapott le évszázadokkal ezelőtt ugyanabban a régióban, és egy erős iszlám királyság felemelkedésében is szerepe lehetett.

Egy bűvésznek köszönhető az első, napfogyatkozásról szóló filmfelvétel

2019.06.07.

Kép forrása: abc.net.au

A bűvészek legtöbb mutatványa arról szól, hogy eltüntetnek különféle tárgyakat, 1900. május 28-án azonban természeti folyamatok álltak a Nap eltűnése mögött – az eset mégis összekapcsolódik egy bűvész tevékenységével.