Talizmánnal védekeztek a rontás ellen az amerikai polgárháború katonái

2020.02.03.

Kép forrása: livescience.com / Robert Hunter

Egy rozsdás szögeket tartalmazó üvegpalack első ránézésre nem tűnik túlságosan jelentős régészeti felfedezésnek, még akkor sem, ha az amerikai polgárháború egyik csatateréről kerül elő. A kor kultúrájának behatóbb ismeretével azonban felismerhető, hogy egy ilyen tárgy milyen fontos szerepet játszhatott elkészítői életében: nagy valószínűséggel ugyanis egyfajta talizmánról, úgynevezett „boszorkányüvegről” van szó.

Lávába lépő előemberek hagyták „az ördög lábnyomait” Olaszországban

2020.01.30.

Kép forrása: Mauro Fermariello / Science Photo Library

A dél-olaszországi Campaniában található, mintegy 50 000 éve kialudt Roccamonfina vulkán egyik nevezetessége az oldalában található lábnyomok, amelyeket két lábon közlekedő élőlények hagytak több százezer évvel ezelőtt. A nyomok, melyeket nápolyi nyelven a „Ciampate del Diavolo”, azaz „az ördög lábnyomai” névvel illetnek, azáltal keletkeztek, hogy a rejtélyes élőlények – minden bizonnyal emberelődök – a még meg nem szilárdult vulkáni láván jártak, néhány órával vagy nappal a vulkán kitörése után.

Mi igaz a hírhedt sorozatgyilkos, H.H. Holmes „Gyilkos Kastélyának” legendájából?

2020.01.29.

H.H. Holmes (kép forrása: Wikimedia Commons)

Henry Howard Holmes az Egyesült Államok történetének egyik legelső sorozatgyilkosaként ismert, története már a folklór részévé vált: széles körben tudni vélik, hogy az 1893-as chicagói Világkiállítás idején Holmes szállodának álcázott „Gyilkos Kastélyába” csalogatott több tucat gyanútlan áldozatot, akiket csapóajtók mögé rejtett csapdák, többek között egy gázkamra várt, és akiknek holttesteit az alagsorban berendezett krematóriumban semmisítette meg. Holmes sokak szerint akár 200 emberrel is végezhetett pályafutása során. Mennyi igazságtartalma lehet a szinte hihetetlen beszámolóknak?

Nyugtalanítja a közönséget a genti oltárkép bárányának új arca

2020.01.28.

Kép forrása: livescience.com / St Bavo’s Cathedral / Lukasweb / KIK-IRPA

A belgiumi Gent városában található Szent Bávó-székesegyház a középkor egyik leghíresebb szárnyas oltárának, az úgynevezett genti oltárképnek ad otthont. A Van Eyck-fivérek, Jan és Hubert által az 1420-as évek közepén megkezdett és 1432-ig befejezett alkotás három év óvatos és precíz restaurációs munkáját követően ismét eredeti formájában látható – ennek eredménye pedig sokakat meglepett. Az oltárkép központjában ábrázolt, Jézust jelképező bárány az elmúlt évszázadokban megszokott, biológiailag valósághű arca ugyanis egészen emberi szempárt kapott, ami sokakra nyugtalanító hatásúnak bizonyult.

Üveggé vált egy herculaneumi lakos agya a Vezúv hőjétől

2020.01.24.

A férfi koponyájából eltávolított üvegszerű massza (kép forrása: bbc.com / The New England Journal of Medicine / Dr. Pierpaolo Pedrone)

A mai Nápoly városa mellett található Vezúv vulkán Kr. u. 79-ben történt kitörése, amely elpusztította Pompeji és Herculaneum római városait, olyan extrém hőmérsékletekkel járt, hogy egy áldozat agyát üveggé változtatta – állítja egy friss tanulmány.

A gyermekkirály hűséges kutyáján múlhatott Anglia jövője 1549-ben

2020.01.23.

VI. Eduárd angol király (kép forrása: Wikimedia Commons)

VIII. Henrik halálát követően korántsem volt nyugodt a helyzet Angliában: ugyan egyetlen fiú örököse annak rendje szerint átvette a trónt, a gyermek VI. Eduárd körül azonnal hatalmi harcok indultak a családon belül. Egy ritkán emlegetett eset az 1549. januári emberrablási kísérlet, amelynek sikere esetén egészen másként is alakulhatott volna a szigetország történelme.

Milyen edzésformákat ajánlottak a Tudor-kori Angliában?

2020.01.22.

Kora újkori teniszmeccs (kép forrása: thefreelancehistorywriter.wordpress.com)

A rendszeres testmozgás, mint az egészséges életmód egyik alappillére régóta ismert az emberiség számára, és a hiányából fakadó gondok korántsem csak a jelenkorban jelentkeztek széles körben. Onnantól, hogy az államigazgatás adminisztratív tevékenységi körének bővülésével egyre többek életéből hiányzott, rögtön jelentkeztek a tunyaság tünetei, és születtek is művek az emberek felvilágosítására. Jó példa erre az Angliában 1537-ben kiadott Az egészség vára (The Castell of Helth) című mű, amely Thomas Elyot diplomata tollából származik. Milyen mozgásformákat javasolt a Tudor-kori „szakember”?

Lepra vakíthatott meg egy fél évezrede élt skót nőt

2020.01.21.

Kép forrása: livescience.com / Karen Fleming / The City of Edinburgh Council

Habár mintegy 500 éve eltorzította arcát a lepra, egy skót asszony ábrázata nem veszett el örökre: a digitális arcrekonstrukciós technológia segítségével ma is láthatjuk, hogyan nézett ki egy, a 15.-16. század környékén élt edinburghi asszony ábrázata halálakor, körülbelül 40 éves korában.

„Dobozos lányokkal” akarta benépesíteni amerikai gyarmatait XIV. Lajos

2020.01.20.

A „dobozos lányok” az Újvilágban (kép forrása: culturacolectiva.com)

Franciaország a 18. század elején aggódott újvilágbeli gyarmataiért: lakói „vademberek” voltak, és félő volt, hogy megfelelő, szaporodóképes lakosság híján az európai királyság nem tudja megtartani területeit az őslakosokkal, illetve a szomszédos brit területekkel való konfliktus esetén. A tengerentúli gyarmat azonban nem vonzotta a nőket.

Harcos szkíta nők sírjára bukkantak Oroszországban

2020.01.17.

A legidősebb nő koponyája a különleges fejdísszel (kép forrása. allthatsinteresting.com / Institute of Archaeology RAS)

Orosz régészek négy különböző életkorú, egyazon sírba temetett szkíta harcosnő maradványait tárták fel a Voronyezsi és a Lipecki területek határánál található, Gyevica V. jelzéssel ellátott temetkezési helyen. A legfiatalabb nő 12-13 éves lehetett halálakor, míg a többit 20-29, 25-35, illetve 45-50 éves korában érhette a vég.

Ezeket a cikkeket olvastad már?