Sorozatgyilkosok áldozatait jelképezhetik a rejtélyes skót babák

2020.05.13.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Néhány évvel azután, hogy az „anatómiagyilkosságok” néven elhíresült 1828-as gyilkosságsorozat elkövetőit elfogták, a skóciai Edinburgh-ban két fiú különös tárgyakra bukkant egy helyi parkban elrejtve: apró babákra, amelyek mind kicsiny koporsókban voltak elhelyezve. A figurák sokak szerint a gyilkosok áldozatait jelképezik, akiknek azért kellett meghalniuk, hogy egy helyi orvosprofesszor boncolható holttestekhez jusson.

Egy apró szigetre temeti New York városa a járványok halottait

2020.05.12.

Védőruhás munkások temetnek koronavírusos halottakat a Hart Islanden ásott árkokba 2020 áprilisában (kép forrása: internewscast.com / Hart Island Project)

A kicsiny Hart Islanden mintegy egymillió ember maradványai nyugszanak, többek között a 19. századi tuberkulózis, az 1980-as évek AIDS-járványa, és immár az új típusú koronavírus áldozatai is.

Római-barbár folyami csata maradványaira bukkanhattak Szerbiában

2020.05.11.

Kép forrása: curiosmos.com / nova.rs

A szerbiai Kostolacnál, egy Belgrádtól délkeletre fekvő, Duna-menti felszíni szénbányában érdekes leletekbe botlottak a bányászok: három hajóroncsot találtak, amelyek 1300 éve a földben nyugodtak, és a Római Birodalom késői korszakának római, illetve barbár hajóépítési technikáit őrzik.

Társai szabadságáért is harcolt a híres fotón szereplő rabszolga

2020.05.08.

Kép forrása: Wikimedia Commons

1863-ban egy Gordon néven ismert rabszolga mintegy 130 kilométert gyalogolt a louisianai mocsarakon át szabadságáért, miután elszökött arról az ültetvényről, ahol csaknem halálra korbácsolták. A polgárháború hevében az északi hírlapok hamar közölték történetét – a borzalmas sérüléseiről készült, mára ikonikussá vált fényképpel együtt.

Kerülendő volt az „üres csevegés” a telefonban a spanyolnátha idején

2020.05.07.

Alice Gentle amerikai operaénekesnő és színésznő telefonál, 1918. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Miközben a koronavírus-járvány továbbra is meghatározza a világ lakosságának mindennapjait, a legtöbben igyekeznek ilyen vagy olyan módon kapcsolatban maradni munkahelyükkel, ismerőseikkel, és családjukkal a karantén és távolságtartási rendelkezések kereteit betartva. A Világgazdasági Fórum (WEF) közlése szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 80 százaléka egyaránt úgy nyilatkozott, több időt tölt telefonja, illetve egyéb kommunikációra alkalmas elektronikai eszköz képernyője előtt – e képernyők váltak a közösségek összetartóivá, a megszokott élet apró szeleteivé. Ez azonban nem volt mindig így, még a telefon feltalálása után bekövetkezett járványok idején sem.

Földcsuszamlás fedett fel egy középkori barlangszentélyt Angliában

2020.05.06.

A szentély a gótikus fülkékkel és egyéb díszítésekkel (kép forrása: thehistoryblog.com / Archaeology South East)

A délkelet-angliai Surrey megyében, Guildford városánál egy sekély homokkő barlangra bukkantak a St. Catherine’s Hill nevű dombon a Network Rail vasúttársaság munkásai, akik egy decemberi földcsuszamlás miatt bekövetkezett károkat javították a vasútvonalon.

Mi mindennel magyarázták hajdanán a járványokat?

2020.05.05.

Nicolas Poussin: Az asdódi pestis (1630-1631) (kép forrása: Wikimedia Commons)

A betegségek az élet velejárói, a járványok pedig az emberiség egész történelmét végigkísérték. A ma rendelkezésre álló tudományos ismeretek előtt a legtöbb kór magyarázata rejtély maradt az emberek számára, így egyéb magyarázattal kellett előállniuk a jelenségekre. Némely elképzelés – például a Kr. u. 3. századi, úgynevezett cipriáni járvány idején az, hogy elég volt egy fertőzött szemébe nézni ahhoz, hogy az ember maga is megfertőződjön – egészen nevetségesnek hat, azonban valamilyen magyarázatra szüksége volt a korabeli embereknek a körülöttük folyó katasztrófákra.

Miként alakultak az évszázadok során a lánykérési szokások?

2020.05.04.

Evert-Jan Boks: A lánykérés (1882)

Honnan származik a jegygyűrű? Mikor kezdték el a férfiak leendő apósuktól megkérni kedvesük kezét? Miért szokás féltérdre ereszkedni a leánykéréshez? Az emberek többsége számára a legtöbb lánykérési szokás szinte időtlennek tűnik, valójában azonban hosszas fejlődésen mentek keresztül a történelem során.

Az indiánoktól átvett módszerekkel öntöttek új ágyúkat a spanyol konkvisztádorok

2020.04.30.

Kép forrása: Wikimedia Commons

A 16. század elején a mai Mexikó és Közép-Amerika területére érkező spanyol seregek ugyan jóval modernebb fegyverzettel rendelkeztek, mint az őslakosok, arzenáljuk fogyó eszközeinek pótlását azonban nem tudták megoldani.

II. Henrik angol király egyszer azzal fenyegetőzött, áttér az iszlámra

2020.04.29.

II. Henrik (kép forrása: Wikimedia Commons)

A 12. századi uralkodó a canterburyi érsekkel rendkívül heves ellentétbe keveredve azt is kilátásba helyezte, hogy elhagyja a kereszténységet az iszlámért. Mennyire beszélhetett komolyan, és hogyan alakultak volna az események, ha valóban áttér?

Ezeket a cikkeket olvastad már?