Élete árán mentett meg holland civileket egy brit katona 1944-ben

2019.08.28.

Albert Willingham közlegény máltai szolgálata idején (kép forrása: dailymail.co.uk)

75 évvel az események után megemlékezésre kerül sor egy életébe kerülő hőstettet végrehajtó brit katonáról. Albert Willingham közlegény 1944. szeptember 21-én a hollandiai Oosterbeekben egy pincében rejtőzött el két sebesült brit tiszttel és mintegy 20 holland civillel, amikor egy német kézigránát hullott a helyiségbe. Willingham a gránát elé ugrott, megmentve ezzel többek között egy holland anya és gyermeke életét – írja a Daily Mail.

Súlyos tévedésekhez vezetett az "arcfelismerés" a kriminalisztika hajnalán

2019.08.27.

Viasz arclenyomatok és koponyák a torinói Lombroso Múzeumban (kép forrása: wheninturin.com)

Meg lehet-e mondani valakiről csupán az arca alapján, hogy bűnöző? Természetesen nem, ez azonban nem akadályozta meg e nézet széleskörű elterjedését a 19. század végén. Európában és az Egyesült Államokban a kriminalisztika hajnalán komoly viták zajlottak arról, hogy vajon a bűnözők megkülönböztethetők-e egyes arcvonásaik alapján a törvénytisztelő állampolgároktól. Annak ellenére, hogy továbbra sem támasztható alá tudományosan a „született bűnözők” létezése, e fogalom nagy szerepet játszott a kriminalisztika tudományának kialakulásában és fejlődésében.

Mirha, fahéj és olívaolaj alkothatta Kleopátra híres parfümjét

2019.08.21.

Sir Lawrence Alma-Tadema: Antonius és Kleopátra (kép forrása: paintinghere.com)

Az évszázadok során számtalan festmény és szobrászati alkotás kísérelte meg rekonstruálni Kleopátra egyiptomi uralkodónő legendás szépségét kevés egykorú forrás alapján. Habár pontos képet talán sosem fogunk tudni alkotni arcáról, híres vonzerejének egy másik elemét lehetséges, hogy megfejtették: az általa használt illat titkát.

Korabeli ház nyomait találták meg Skócia leghírhedtebb mészárlásának helyszínén

2019.08.16.

Régészeti munkák a Glencoe-völgyben (kép forrása: obantimes.co.uk)

A skót történelem leghírhedtebb családirtásának helyszínén dolgozó régészek egy „elveszett falu” nyomaira bukkantak a Skót-felföldön található Glencoe-völgyben. Az e völgyben elhelyezkedő településeken zajlott a glencoe-i MacDonald-klán tagjai ellen elkövetett mészárlás, amelyet azzal az ürüggyel hajtottak végre 1692-ben, hogy a család nem fogadott hűséget III. Vilmos angol királynak.

Hitler megtiltotta húgának, hogy vezető náci orvoshoz menjen feleségül

2019.08.15.

Paula Hitler az 1959-es interjú idején (kép forrása: kienyke.com)

Adolf Hitler húga, Paula különösen visszahúzódó életet élt mind fiatalon, mind idősebb korában. Hét évvel idősebb bátyja az évek során többször volt támasza, azonban nincs arra utaló jel, hogy a politikában is egyetértett volna Adolf nézeteivel, vagy hogy azok érdekelték volna egyáltalán.

Sokkal régebbi a középkori német erotikus szatíra, mint gondolták

2019.08.14.

A kódex 204. oldalának egy részlete (kép forrása: The History Blog)

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Középkorkutató Intézetének tudósai egy középkori német nyelvű vers minden eddig ismert változatánál 200 évvel régebbi töredékére bukkantak a melki apátság könyvtárában. A vers egy szűzlány és emberi tulajdonságokkal felruházott vaginájának kalandjait mutatja be szatirikus módon, emiatt is meglepő a kutatók számára a korai változat léte.

Különleges páros sírra bukkantak Kazahsztánban

2019.08.13.

Kép forrása: dailymail.co.uk

Két, 4000 évvel ezelőtt élt kamasz – egy lány és egy fiú – maradványaira bukkantak egy egészen kivételesnek mondható sírban Kazahsztánban. Az arccal egymás felé nézve temetett pár életkora 16-17 év körül lehetett halálukkor, a régészek szerint kultúrájuk nemességéhez tartozhattak.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.09.

Az Egyesült Államok 37. elnöke, Richard M. Nixon tehetséges zenész volt. Az elnök öt hangszeren: zongorán, szaxofonon, klarinéton, hegedűn és szájharmonikán is játszott.

Tudta-e, hogy...?

2019.08.01.

A 17-ik századi Európában az orvosok egészségtelennek tartották a gyakori fürdőzést, mondván, hogy az kioldja a bőr pórusaiban lévő koszt, így az egyén sokkal fogékonyabb lesz a bőrön keresztül terjedő fertőzésekre.

New Yorkban egykor valódi életveszélyt jelentettek a banánhéjak

2019.08.01.

Szemétszedés és utcaseprés New Yorkban a 20. század elején (kép forrása: collectorsweekly.com)

Habár napjainkban már szinte csak a klasszikus komikusi látványelemek egyikeként látjuk viszont, a banánhéjak által okozott balesetek a 19. század második felében és a 20. század elején meglehetősen gyakoriak voltak az Egyesült Államok nagyvárosaiban, főként New Yorkban. Hogyan lehetséges, hogy az egykor mindennapos veszély mára megszűnt?

Ezeket a cikkeket olvastad már?