Hosszú távú tervezéssel készített hatékony ragasztót a neandervölgyi ember

2019.11.07.

Az 50 000 éves, a tengerből előkerült eszköz (kép forrása: bbc.com)

Egy 50 000 évvel ezelőtt készült pattintott kőeszközön talált ragasztó arra engedi következtetni a szakértőket, hogy a neandervölgyi emberek az eddig feltételezettnél összetettebb gondolkodásra voltak képesek.

Egészen másként tekintettek a középkori elbeszélések a vérfarkasokra

2019.11.06.

Kép forrása: Gizmodo

A középkori szerzők fantáziáját ugyanannyira megmozgatták a vérfarkasokról, illetve farkasemberekről szóló történetek, mint napjaink közönségéét. Mindazonáltal az általuk elképzelt farkasember igen sok mindenben különbözött a mitikus lény ma ismert alakjától.

Lázban tartották Amerikát egy bostoni szélhámos „szellemfotói”

2019.10.31.

Kép forrása: history.com

Az Egyesült Államok történelmében kétségtelenül az egyik legmegrázóbb időszak az ország minden háborújánál több elesettel járó polgárháború volt. A gyász valamilyen formában szinte minden amerikait érintett, ennek pedig fontos szerepe volt a 19. század második felében kibontakozó spiritualista mozgalom felemelkedésében – rengetegen akarták hinni, hogy szeretteik a túlvilágról képesek kapcsolatba lépni velük. Ebben a közegben találta meg szerencséjét egy szélhámos bostoni fényképész, William Mumler is.

Hónapokon át járta Skóciát és Észak-Angliát egy oszladozó bálnatetem

2019.10.30.

A Tay-bálna Stonehavennél (kép forrása: dundeecityarchives.wordpress.com)

1883 telén a skóciai Dundee városa rendkívül alkalmas helynek bizonyult egy kreatív és merész porondmester számára, egyúttal igen frusztráló környezetnek egy szakértőnek az összehasonlító anatómia világából – és rendkívül rossz környéknek egy eltévedt hosszúszárnyú bálna számára. Azon a télen és az azt követő néhány hónapban egy jómódú bálnaolaj-kereskedő egy óriási cet tetemét vonszolta ide-oda az Egyesült Királyságban, és egy jól árazott belépőért cserébe engedte az érdeklődőknek, hogy közelről is megtekintsék azt, miközben egy John Struthers nevű tudós erején felül teljesítve a tömeg és a kísérőzenekar zaja közepette – a korabeli fényképezőgépek kereszttüzében – próbálta tanulmányozni a tengeri emlős maradványait.

A középkorban is létezett az egészségre káros légszennyezés

2019.10.29.

Téglaégetés a késő középkorban (kép forrása: lowtechmagazine.com)

Széles körben elterjedt nézet, hogy az emberiség környezetkárosítása, kiváltképp a levegő szennyezése csak az ipari forradalom óta jellemző. Azonban a szeméttől való megszabadulás, a megfelelő élelmiszer és ivóvíz biztosítása, valamint az energiahordozók elégetéséből származó káros anyagok voltaképpen egyidősek a civilizációval. A légszennyezés, kiváltképp az energiahordozók égetéséből származó füst káros hatásai már hét évszázaddal ezelőtti írott forrásokban is felfedezhetők.

Már az ókorban is küzdött arteriális koleszterinlerakódással az ember

2019.10.28.

Dr. Mohammad Madjid a Houstoni Természettudományi Múzeum egyik múmiájával (kép forrása: tmc.edu)

4000 éves egyiptomi és dél-amerikai múmiák vizsgálata során jelentős arteriális koleszterinlerakódást találtak kutatók. Az általuk kiadott tanulmány szerint ez azt jelenti, a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoribbak lehettek az ókori társadalmakban, mint eddig feltételezte a tudomány.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.25.

Az alkoholtilalom alatt az USA-ban veszélyes adalékanyagokat adtak az ipari alkoholhoz. A hatóságok így próbálták megfékezni az illegális alkoholos italok előállítását és fogyasztását.

Csak nehezen tudtak bármilyen „eretnekséget” bizonyítani Jeanne d'Arcra

2019.10.25.

Jeanne d'Arc máglyahalála (kép forrása: history.com)

Jeanne d'Arc mártírhalála a fiatal lány büntetésének tekinthető az angolok és szövetségeseik részéről, amiért tevékenységével visszahozta Franciaországot a vereség küszöbéről a százéves háborúban. A legnagyobb „eretnekség” azonban, amely miatt vádat tudtak emelni ellene és máglyára küldeni, igen banális volt – több alkalommal férfi ruhát hordott.

Csak a felnőtt lánygyermekek hiányoznak a bronzkori sírokból Németországban

2019.10.24.

A feltárt női sírok egyike. Jól láthatók a díszes bronz, illetve réz sírmellékletek, az emberi maradványok DNS-elemzése szerint az illető távolabbi vidékről érkezett (kép forrása: sciencenews.org / ABK SÜD)

Négyezer évvel ezelőtt a mai Dél-Németország kora bronzkori földművesei közt nem volt egyetlen krónikás sem, aki feljegyezte volna házasságaikat, gondjaikat és családjuk sorsát. Egy új tanulmánynak köszönhetően azonban meglehetősen részletes kép alkotható társadalmuk felépítéséről: a DNS-ből, tárgyi leletekből, és az emberi maradványok fogazatából kinyerhető kémiai nyomok alapján egy interdiszciplináris kutatócsoport az emberi kapcsolatok és öröklési rendek több nemzedékre kivetülő mintáját fedezte fel az itteni birtokaikon eltemetett magas státusú családok körében.

Kolumbusz apró, sebes hajóin alig fért el a legénység

2019.10.22.

Kép forrása: er.jsc.nasa.gov

Habár ő maga még nem tudta, hogy egy új kontinenshez tartozó területeken ért partot, Kolumbusz Kristóf örökre beírta magát a világtörténelembe az Európa és Amerika közötti újkori kapcsolat létrehozójaként. Kevés szó esik arról, hogy az általa használt hajók felépítése mekkora szerepet játszott útja sikerében – az előremutató fejlesztések ellenére azonban könnyen érthető, az út során miért járt közel legénységük a zendüléshez.

Ezeket a cikkeket olvastad már?