Évtizedeken át ködösítettek Al Capone halálának okát illetően

2020.05.27.

Al Capone 1935 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)

Jó okkal ismert ma világszerte Al Capone neve: a köpcös, folyvást szivart rágcsáló gengszter számtalan filmet, irodalmi művet és zenei darabot ihletett páratlan pályafutásával, és számos imitátora is akadt a törvényt semmibe vevők közt. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mire 1947-ben, 48 évesen meghalt, az agyát pusztító szifilisz miatt állapota már olyannyira leromlott, hogy egy 12 éves gyermekének megfelelő mentális készségekkel rendelkezett.

A „valódi Mulan” sírjára bukkantak Mongóliában

2020.05.26.

Egy nő (b) és férje csontvázai az Ajragín Gozgor nevű lelőhelyről (kép forrása: allthatsinteresting.com / Christine Lee)

A mongóliai Orhon tartományban korábban feltárt ókori emberi maradványok újbóli vizsgálata különleges felfedezéssel szolgált: a női csontvázak közül legalább kettő olyan asszonyé volt, aki életében képzett harcos lehetett. A vizsgálatot végző szakértők szerint ők és a hozzájuk hasonló harcosnők lehettek a ma már világszerte ismert, évezredes gyökerű kínai Mulan-legenda ihletői.

Amikor egy akváriumi cápa egy emberi kart öklendezett fel Ausztráliában

2020.05.25.

A tigriscápa az akváriumban (kép forrása: heraldsun.com.au)

1935. április 25-én az ausztráliai Sydneyben található Coogee Aquarium Baths nevű akváriumban fogvatartott tigriscápa a látogatók szeme láttára előbb a rosszullét jeleit mutatta, majd kihányt egy emberi kart, nem kis pánikot keltve a közönségben. Elsőre úgy tűnt, a nemrégiben befogott állat embert ölhetett, azonban a valóság ennél jóval összetettebbnek bizonyult – az ügy részletei máig megoldatlanok.

Fejét vették a térdelő emberáldozatnak az ókori Kínában

2020.05.22.

Kép forrása: Northfoto

Körülbelül háromezer éve egy rituális lefejezést követően egy gödör alján maradt egy ember térdeplő holtteste Kínában. A térdelő csontvázat nemrég találták meg régészek a közép-kínai Honan tartományban, becsléseik szerint a Sang-dinasztia (Kr. e. 1600 – Kr. e. 1046) korának kései szakaszában végezhették ki. A holttest észak felé nézett, kezei maga előtt egykor keresztben össze voltak kötözve.

Sokáig titkolta a tudomány a pingvinek „aljas” szexuális szokásait

2020.05.21.

Adélie-pingvinek a vízparton George Murray Levick eredeti felvételén (kép forrása: Wikimedia Commons)

1910-ben a tragikus sorsú, Robert Falcon Scott által vezetett brit Terra Nova expedícióval tartott az Antarktiszra George Murray Levick sebész-zoológus is. Orvosi teendői mellett az ő feladata volt az első látásra kietlennek tűnő földrész élővilágának dokumentálása. Naplóiban leírta, miként éltek túl az expedíció tagjai a kegyetlen időjárási körülmények közepette, de természeti megfigyeléseit is ezekben rögzítette. A legnagyobb fennakadást a táboruk körül lakó Adélie-pingvinek kolóniája okozta a zoológusban, különösen szexuális viselkedésük, amelyet az „elfajult”, „aljas” és „romlott” jelzőkkel illetett – és még így is sokszor rejtjelezéssel élt leírásaiban.

Rombolással próbálták megfékezni a britek az 1894-es hongkongi pestist

2020.05.20.

A brit katonai kontingens a Tai Ping Shan „megtisztítása” közben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Mialatt a világ számos nagyvárosához hasonlóan Hongkongban is szinte megállt az élet, a különleges státuszú metropolisz Sheung Wan kerületében igen sötét emlékek is előtörtek. Csaknem 130 évvel ezelőtt itt volt a város történelmében előfordult egyik legsúlyosabb járvány epicentruma, és napjainkban is rávetül ennek árnyéka.

A pestis is a selyemúton jött Európába a középkorban

2020.05.19.

Marco Polo karavánja egy 1375-ben készült illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az összefoglaló néven selyemútként ismert, szárazföldi és vízi útvonalakból álló hálózat volt az, ami összekötötte a Távol-Keletet Európával körülbelül Kr. e. 130 és Kr. u. 1453 között. Ezen keresztül jutott el nem csupán a nevét adó textil, de finoman megmunkált bőrtermékek, egzotikus fűszerek, a papírkészítés és a nyomtatás technikája Európába, és zajlott nyelvek, vallások és eszmék terjedése is. Volt azonban egy sötét oldala is: az egyik első nagy világjárvány, a 14. századi fekete halál is a selyemúton haladva érte el Európa keleti szélét, ahonnan tovaterjedve mintegy 50 millió emberrel végzett a kontinensen 1346 és 1352 között.

A világ szinte minden táján van hagyománya az emberáldozatoknak

2020.05.18.

A Csehországban feltárt különös sír (kép forrása: livescience.com / Bohuslav Klim)

Az őskortól a 21. századig a világ minden táján előfordultak az emberiség történelmében az emberáldozatok. Az alábbiakban 15 olyan kultúra következik, amely egykor gyakorolta (vagy ma is gyakorolja) e hátborzongató szokást.

Védőoltásokat is bevetett Amerika függetlenségéért George Washington

2020.05.15.

John Trumbull: A hesseniek elfogása Trentonnál, 1776. december 26. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Amikor Nagy-Britannia amerikai gyarmatainak lakói fellázadtak az anyaország ellen, hamar egy másik, láthatatlan ellenségbe ütköztek, amely a teljes Kontinentális Hadseregük megsemmisítésével fenyegetett: a rendkívül ragályos fekete himlőbe.

Az antoninusi járvány után már nem nyerte vissza régi erejét a Római Birodalom

2020.05.14.

A halál angyala kopogtat egy római ház ajtaján a járvány idején egy kora újkori allegorikus rajzon (kép forrása: Wikimedia Commons)

A Marcus Aurelius császár idején kitört, antoninusi járvány néven ismert ragályos betegség dúlása olyannyira megtépázta a Római Birodalmat, hogy számos történész szerint közvetlenül hozzájárult annak leromlásához, majd végül megszűnéséhez. A pusztítás csúcsán naponta 3000-en haltak meg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?