Milyennek látta a vikingeket egy bizánci császár?

2020.10.12.

A mitikus skandináv dinasztiaalapító, Rurik és testvérei megérkezése Sztaraja Ladogába Viktor Vasznyecov festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)

A birodalom kormányzásáról (De administrando imperio) című „uralkodói kézikönyvet” VII. (Bíborbanszületett) Konsztantinosz bizánci császár készítette fia, a későbbi II. Rómanosz császár számára. Rendkívül fontos forrása a korabeli kelet-európai történelemnek, valamint a magyar őstörténetnek – és egyben az egyik első beszámoló, amely a Bizánci Birodalom és a ma vikingeknek (vagy kelet-európai kontextusban varégoknak) nevezett skandináv hajósok közti kapcsolatról szól.

Amikor turistalátványosságok voltak az atombombatesztek

2020.10.09.

„Atomturisták” szemlélnek egy detonációt a sivatagban

Las Vegas, „a bűn városa” ma is éjszakai csillogásáról, figyelemfelkeltő neonfényes hirdetéseiről és kaszinói, szállodái általános fényűzéséről ismert világszerte. Az 1950-es években azonban egy másfajta fényforrás is idevonzotta az embereket: az 1951-ben megnyílt, a várostól alig több, mint száz kilométerre található Nevadai Nukleáris Tesztövezet atomvillanásai és gombafelhői önmagukban is vonzották a turistákat, azt pedig, hogy a hatalmas robbanások Las Vegasból is jól láthatók voltak, a kaszinóváros maradéktalanul igyekezett kihasználni.

Egyszer egy elítélt ártatlanságát is bebizonyította Sherlock Holmes atyja

2020.10.08.

Arthur Conan Doyle 1893-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Sir Arthur Conan Doyle nevéről mindenkinek a tűpontos logikával rendelkező Sherlock Holmes alakja jut eszébe. Kevesen tudják, hogy a „szuperdetektív” megalkotója, Doyle egy alkalommal valódi nyomozót is játszott, az ügy pedig, amelybe beleásta magát, végül kihatott a brit bírósági szervezetrendszerre is.

Máig sok a rejtély Lord Mountbatten meggyilkolása körül

2020.10.07.

Lord Mountbatten és családja a Shadow V fedélzetén

A Károly walesi herceg mentora, Lord Mountbatten ellen végrehajtott sikeres IRA-merénylet megrázta a brit királyi családot. Az 1979-es gyilkosság mind a mai napig sok kérdést vet fel, egyesek egyenesen megkérdőjelezik azt is, hogy az IRA valóban részt vett-e az akcióban.

Sokszor változott az amerikai Legfelsőbb Bíróság létszáma a történelem folyamán

2020.10.06.

A Legfelsőbb Bíróság 1937-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

A nők egyenjogúságának egyik legnagyobb amerikai élharcosa, Ruth Bader Ginsburg bírónő 87 éves korában bekövetkezett halálával megüresedett széke az Egyesült Államok legfelső igazságszolgáltatási szervében, a kilenctagú Legfelsőbb Bíróságon (Supreme Court). A halálig (avagy visszalépésig) szóló tisztségre az elnök nevez jelölteket, akiket a törvényhozás felsőháza, a száztagú szenátus hagy jóvá háromötödös többséggel, hosszú átvilágítási procedúrát követően. Donald Trump republikánus párti elnök nemrégiben kijelentette, hogy még a november 3-ai elnökválasztás előtt kinevezi Ginsburg utódját, ezáltal minden bizonnyal tovább növelve a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többségét. A felvetésre a demokrata párt köreiben felmerült annak gondolata, hogy e többség ellensúlyozására növelni kellene a testület tagjainak számát, amivel elvennék az élét annak, hogy egy esetlegesen távozó elnök egy fiatal jelölt kinevezésével további évtizedekre egy irányba terelje a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Ilyen kísérletre több mint fél évszázada nem került sor.

A középkori Perzsiában adhattak először krómot az acélhoz

2020.10.05.

A perzsa szablya (samsír) egy jellegzetes példája. E kardforma a középkorban, a 9-10. század folyamán terjedt át a mai Irán területére Közép-Ázsiából (kép forrása: Wikimedia Commons)

A napjainkban szerszámacélként is ismert, króm hozzáadásával keményített acélt legelőször az eddig feltételezett időpontnál mintegy ezer évvel korábban készíthették a mai Irán területén a University College London kutatói szerint.

Egyedül élte túl a sarkvidéki expedíciót az alaszkai őslakos asszony

2020.10.02.

Ada Blackjack

Ada Blackjack fiának szeretett volna jobb jövőt biztosítani, és bár félt a jegesmedvéktől és nem különösebben kedvelte a kalandokat sem, csatlakozott egy, a szibériai Vrangel-szigetre induló expedícióhoz, ahol szakácsként és varrónőként tevékenykedett. Az alkalmi állás azonban hamarosan rémálommá változott.

Skalpolás és lefejezés nyomait is megtalálták a szkíták áldozatain

2020.10.01.

A feltárt sírok egyike két, körülbelül 1700 éves csontvázzal

A kínai, orosz, arab és más civilizációk történetírói rendre erőszakos, kizárólag a háborúnak és a fosztogatásnak élő népekként írták le az ázsiai sztyeppék nomádjait. Kevés régészeti bizonyíték van, amellyel árnyalni lehetne az ilyen állításokat, vagyis az utókorból felmérni a nomád társadalmak erőszakosságát. Egy nemzetközi kutatócsoport által nemrég publikált tanulmány azonban éppen erre tett kísérletet.

A 19. század elején egy német mester elkészítette a zenélő robotot

2020.09.30.

A világ egyik leghíresebb, emberalakot utánozó szerkezete a jelenleg a müncheni Deutsches Museumban kiállított Kaufmann-féle automata trombitás. A 180 centiméter magas alak egy kora újkori spanyol jelmezbe van öltöztetve, „tüdői” pedig valójában fújtatók, amelyek a trombita hangját utánzó nádsípokat szólaltatnak meg testében.

Gyakran tették próbára a középkori szenteket a pókok

2020.09.29.

Tücsök, pók és imádkozósáska ábrázolása egy 14. századi itáliai krónikában

Napjainkban már a kóros félelmek közt is széles körben ismert az arachnofóbia, azaz a pókoktól való irracionális rettegés. Kétségtelen, hogy a legtöbb emberben – ha nem is kóros mértékben – bizonyos fokú riadalmat okoz a nyolclábúak látványa. A középkorban sem volt ez másként, azonban ennek más okai voltak, ráadásul pozitív értelmezései is léteztek a pókoknak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?