Ütések ellen védhetett eredetileg a férfiak szakálla

2020.06.11.

Charles Darwin (kép forrása: wallpaperflare.com)

Napjainkban a szakáll egyre nagyobb népszerűségnek örvend a férfiak körében, és a történelem folyamán is számos kultúrában fontosnak tartották, mint a férfiasság jelképét, egyes közösségekben pedig a ma is vallási jelentőséggel bír. Evolúciós funkciója azonban – ha van – meglehetősen vitatott: egy új elmélet szerint a telt szakáll a fizikai küzdelemben nyújthatott őseinknek némi védelmet, miként az oroszlánok sörénye.

Meghatározta Mumbai fejlődését a századforduló pestisjárványa

2020.06.10.

Hindu hamvasztásos temetési szertartás Bombay utcáin a járvány idején (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az indiai Mumbai tengerparti külvárosa, a hagyományosan nagyszámú katolikus lakossal bíró Bandra tekergő utcáin sétálva az ember számos, a házak falaira meszelt keresztet láthat. E jelek a várost több mint egy évszázada végigpusztító pestis emlékei, abból a korból, amikor a várost még Bombaynek hívták, és brit uralom alatt állt. A mára szinte elfeledett katasztrófa óriási hatással volt a város fejlődésére.

IV. György angol király egy népi szertartáson feleségül is vette szeretőjét

2020.06.09.

Albert Eduárd walesi herceg (a későbbi VII. György brit király) és Dániai Alexandra hercegnő esküvői fotója, 1863. (kép forrása: Wikimedia Commons)

A modern esküvők a legtöbb esetben megszokott kellékeket vonultatnak fel: a menyasszony ruhája fehér, az egybekelő pár gyűrűt húz egymás ujjára, és fogadalmakat tesznek. Mióta létezhetnek e szokások, és mi tette őket nem csupán népszerűvé, de időtállóvá is?

Robert Kennedy meggyilkolása is segítette Scooby-Doo megszületését

2020.06.08.

Robert F. Kennedy utolsó beszéde közben, 1968. június 5. (kép forrása: The Washington Post)

Scooby-Doo, a beszélő, nyomozó dán dog 1969 óta immár 16 különböző rajzfilmsorozatban, két élőszereplős filmben, 35 egész estés rajzfilmben, 20 videojátékban, 13 képregénysorozatban és öt színpadi drámában szerepelt. Idén újabb egész estés alkotásban teszi tiszteletét világszerte, a Scooby! című 3D-s számítógépes animációs film formájában. Az évtizedek óta gyermekek millióit szórakoztató kutya és a vele tartó kamasz társaság létrejötte azonban korántsem volt véletlen: Scooby, Bozont, Vilma, Diána és Fred kalandjait 1968 amerikai közhangulata és politikai légköre szülte – különös tekintettel Robert F. Kennedy elnökjelölt-aspiráns, a hasonló sorsra jutott John F. Kennedy elnök öccsének meggyilkolására.

Saját kórházat kellett emelniük a kínai lakosoknak a San Franciscó-i pestis idején

2020.06.05.

A Tung Wah Beteggondozó (kép forrása: chinesehospital-sf.org)

A Kaliforniába érkező első kínai bevándorlók igen sok nehézséggel néztek szembe. Az 1860-as évektől az 1900-as évek elejéig több járvány is kitört a San Francisco-öböl körül, a himlőtől a koleráig. A megbetegedések gyakori központja volt a város kínai negyede, ami ahhoz vezetett, hogy az egészségügyi hatóságok – napjaink tudományos ismeretei híján – az itteni lakókat és szokásaikat tegyék felelőssé a járványokért. 1877-ben Hugh Toland orvosprofesszor azt állította egy kongresszusi bizottság előtt, hogy a San Franciscó-i szifiliszes megbetegedések 90 százalékát a kínai szexmunkások okozták.

Bizarr életnagyságú másolatot készíttetett volt szerelméről az osztrák festő

2020.06.04.

Kép forrása: Rare Historical Photos

Alma Mahler (1879-1964, később Mahler-Werfel, szül. Schindler) írónő és zeneszerző a századforduló pezsgő bécsi kulturális életének egyik központi alakja volt, sokak által kicsapongónak tartott romantikus élete pedig más művészeket – zeneszerzőket, festőket, és regényírókat egyaránt – megihletett. Az első férje, Gustav Mahler halála és korábbi szeretőjével, Walter Gropiusszal között házassága között a művésznő viszonyt folytatott az expresszionista festő Oskar Kokoschkával (1886-1980), aki meg is örökítette őt A szél menyasszonya című festményén, nem sokkal kapcsolatuk vége előtt – utána pedig egy meglehetősen bizarr formában.

Hogyan tűrte a nép a kötelező maszkviselést a spanyolnátha idején?

2020.06.03.

Az 1918-1920-as influenza-világjárvány volt e kórokozó leghalálosabb ámokfutása a világtörténelemben, a becslések szerint akár 50 millió emberrel is végezhetett. Az Egyesült Államokban, ahol mintegy 675 000 ember halt bele a fertőzésbe, a különféle helyi kormányzatok számos intézkedéssel kíséreltek meg gátat szabni a terjedésének. Ezek régiónként igencsak különbözőek voltak – az iskolabezárásoktól és nyilvános helyek lezárásától az utcai köpködés elleni szigorú határozatokig és a kötelező zsebkendő- és maszkhasználatig terjedtek. Hogyan tűrték mindezt az emberek?

Az emberiség mindig a legjobbat hozta ki végül a járványokból

2020.06.02.

Nicolas Poussin: A pestis Asdódban (1630) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Miközben a koronavírus-járvány új meghatározását hozta el a megszokott hétköznapoknak, az emberiséget némileg megnyugtathatja kilátásaival kapcsolatban a régészet és a történettudomány. Múltja alapján fajunk alkalmazkodóképesebb, mint gondolnánk.

Anyasági tippek a múltból

2020.05.29.

Elin Danielson-Gambogi: Anyaság (1893) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Édesanyává válni súlyosan idegtépő élmény tud lenni. Napjainkban szerencsére mind a professzionális segítség, mind az interneten elérhető számtalan ingyenes információforrás a gyermeket vállalók rendelkezésére áll. Mi volt a helyzet a múltban? Az alábbiakban olvasható öt történelmi tanács az új anyáknak, a gyermek nemének megjóslásától az együtt alvás előnyeiig és hátrányaiig.

Komplex mumifikálóműhely került elő Egyiptomban

2020.05.28.

Idut hercegnő masztabája Szakkaránál (kép forrása: Wikimedia Commons)

2018 júliusában régészek valóságos „ravatalozót” tártak fel a szakkarai nekropoliszban, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb régészeti lelőhelyén. A felfedezés kifejlett temetkezési „iparra” utal, és első alkalommal nyújt lehetőséget a kutatóknak ennek dokumentálására.

Ezeket a cikkeket olvastad már?