Egy botanikus titkos ügynök révén szerezték meg a kínai tea titkát a britek

2019.10.09.

Robert Fortune (kép forrása: Sydney Morning Herald)

Napjainkban a teát csupán a víz előzi meg a világszerte legszélesebb körben fogyasztott innivalók listájában. E népszerűség eredetének története azonban korántsem annyira könnyen emészthető, mint a tealevelekből főzött ital. A saját és a nemzetközi piac teaszomjának kielégítését célul kitűző Nagy-Britannia elszabotálta a császári Kína által élvezett teaértékesítési monopolhelyzetet, amivel gyakorlatilag tönkretette a távol-keleti birodalom korabeli gazdaságát. A kínai teabirodalom vége akkor érkezett el, amikor a britek egy titkos művelet keretében megbíztak egy Robert Fortune nevű skót botanikust azzal, hogy lopjon el 23 000 teacserjét, illetve -magot.

Különleges csészék és kanalak szolgáltak a 19. századi bajszok védelmére

2019.10.08.

19. századi bajuszcsésze és bajuszkanál (kép forrása: theatlantic.com)

A 19. század arcszőrzet-divatja napjainkban is ismert, arról azonban kevés szó esik a történelemkönyvekben, hogy ez a tehetősebb polgárok korabeli étkezőasztalain is meglátszott néhány különleges találmány formájában.

Tudta-e, hogy...?

2019.10.04.

Bár több mint 40 éve halott, Elvis Presley még mindig vagyonokat keres. Rajongói csak a 2017-es évben egymillió Elvis albumot vásároltak világszerte.

Mi állhat a sárkánylegendák elterjedtsége mögött?

2019.09.27.

Hagyományos sárkányábrázolás Kínából (kép forrása: dissolve.com)

Az ősi Kínától a mezoamerikai régióig mindenhol előfordulnak a kultúrában a sárkányok, mind mítoszokban és legendákban, mind ábrázolásokon. Habár élő sárkányt soha senki nem látott – mivel nem léteznek –, az embereknek szinte mindenhol van valamilyen elképzelésük arról, hogyan is kellene kinézniük. A rendszerint a múlt történeteinek homályába vesző lényekkel olyan gyakran találkozni a mindennapokban, hogy akár létezhetnének is – minden bizonnyal gyakrabban találkozni velük különféle formákban, mint a rájuk hasonlító valódi állatokkal.

Lehetséges, hogy a torinói leplet eredetileg Bizáncban őrizték

2019.09.26.

Kép forrása: history.com

Két olasz kutató azt állítja, a torinói lepel régebbi, mint jelenleg tartja a tudományos konszenzus, és hogy a 13. századot megelőzően a Bizánci Birodalomban volt, ahonnan Konstantinápoly kifosztásakor vitték el a keresztesek. Elméletüket a híres textildarabon talált mikroszkopikus aranyrészecskék vizsgálatára alapozzák.

A 19. századi „kondigépeken” a lovaglást lehetett gyakorolni

2019.09.25.

Egy máig jó állapotban megőrződött példány (kép forrása: sportingcollection.com)

Manapság népszerű (vagy legalábbis sokak által vásárolt) slágerterméknek számítanak az otthoni edzőgépek, mint például a szobabiciklik, futópadok és hasonló alkalmatosságok. A legtöbbek számára a pihenést jelentő otthonba egy fizikai erőkifejtésre szánt szerkezetet vinni gyakran ellentétest hatást ér el: ennek velejárója az, hogy többségük végül kihasználatlanul gyűjti a port a lakás valamely zugában, esetleg alternatív felhasználásra talál (például ruhaakasztóként vagy -szárítóként). Kevesen gondolnák, hogy az otthoni testedzésre szánt, összetett eszközök nem a 20. században tűntek fel először: az 1890-es években megjelent a brit piacon „Vigor lómozgású nyerge” (Vigor's Horse-Action Saddle), amely a lovaglás fizikai igénybevételét volt hivatott otthoni körülmények között szimulálni.

Tudta-e, hogy...?

2019.09.20.

A dohányzás egészségügyi kockázatáról, például a tüdőrák és az állandó füstölés közötti szoros kapcsolatról, csak az 1950-es években kezdtek komolyan írni.

Napvilágra került egy középkori angol házi szappanrecept

2019.09.20.

Kép forrása: Pinterest

Napjainkban a háztartás körül számos olyan eszközt és anyagot használunk, melyek beszerzését legfőképpen a modern tömegtermelési módszerek teszik lehetővé, mivel készen kaphatók a boltok polcain elérhető áron. Mivel a középkorban ilyen feltételek nem léteztek, a legtöbb háztartási eszközt és anyagot (például tisztítószereket) házilag kellett előállítani, vagy legalábbis helyben, kézműves körülmények között. Ezek lényegesen idő- és erőigényesebb folyamatok voltak.

Nem teljesíthette be küldetését Julius Caesar és Kleopátra gyermeke

2019.09.17.

VII. Kleopátrát Vénuszként, fiát, Kaiszariónt Cupidóként ábrázoló falfestmény Pompejiből (kép forrása: Reddit)

Az uralkodói dinasztiák ősi hagyománya a hatalom szülőről gyermekre való örökítése. Nem volt ez másként a Nagy Sándor birodalma nyomán létrejött ptolemaioszi Egyiptomban sem, és a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó, a gyakorlatban is uralkodó fáraója, VII. Kleopátra maga is Julius Caesar római hadvezérrel közös gyermekére, Kaiszariónra („kis Caesar”) szándékozta hagyni országát. A gyermeket XV. Ptolemaiosz néven társuralkodójává emelte, azonban Caesar fogadott fia, Octavius meghiúsította tervét.

A férfiasság fontos jelképe volt a szakáll Shakespeare korában

2019.09.13.

William Shakespeare (kép forrása: mentalfloss.com)

A reneszánsz kori férfiak egyik tipikus eszményképe nyakfodrot, zekét, harisnyát, és nagy valószínűséggel szakállat visel. Erre a korban igen jó okuk volt a férfiaknak: a 16-17. századi Európában széles körben örvendett nagy népszerűségnek a szakállviselés. Az orvosok is írtak róluk, a protestáns reformátorok egy része is hordta őket, a költők gúnyolódtak rajtuk, és a drámaírók – köztük Shakespeare is – újra és újra a férfiasság demonstrálására használták őket eszközként darabjaikban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?