Nem amerikai, hanem francia volt a valódi „utolsó szamuráj”

2020.09.04.

Jules Brunet 1890-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az évszázadok óta a világtól elzárkózó Japánra egyszerre köszöntött rá az újkor a 19. század közepén. Ez nem ment zökkenőmentesen, és egy szimbolikusnak is tekinthető belháborúval is járt az 1860-as évek végén a modern állam és a szamurájok hagyományait őrző hajdani rend képviselői között. A japán haderő korszerűsítésével megbízott francia katonai tanácsadók egyike végül az utóbbiak oldalán szállt harcba.

Méltatlan körülmények között tartották a feláldozni és mumifikálni szánt állatokat az ókori Egyiptomban

2020.09.03.

A kismacskát valószínűleg megfojtották mumifikálása előtt

Az ókori Egyiptomban az évszázadok során több tízmillió állatot is mumifikálhattak hasonló módon az elhunyt emberekhez. A legkülönfélébb teremtmények – a kígyóktól a különféle madarakon át a macskákig – tetemei hasonló eljáráson mentek keresztül, mint a leghíresebb fáraók holttestei is. Egy fontos különbség azonban szembeötlő: eme állatok többsége nem természetes okból pusztult el.

Az indiánokkal élhették le életüket Roanoke „eltűnt” angol telepesei

2020.09.02.

Virginia Dare megkeresztelése (kép forrása: Wikimedia Commons)

Lehetséges, hogy megoldódott az Újvilág újkori történelmének egyik legrégebbi rejtélye: írásos bizonyíték került elő a híres roanoke-i „eltűnt kolónia” lakóinak sorsát illetően. Eszerint a nehéz időket átélt angol telepesek beleolvadtak a környező őslakos populációba.

Hová lett az ókori világ hét csodája?

2020.09.01.

A nyugati civilizáció a reneszánsz óta változatlan csodálattal tekint az ókorra, a rómaiak, a görögök, az egyiptomiak és a mezopotámiai államok által elért, az újkoréit meglepően sok szempontból tükröző vívmányokra. Az ókori fejlettség talán legismertebb szimbólumai a világ hét csodájaként ismert építmények: a gízai nagy piramis (az egyetlen, napjainkban is létező csoda), a halikarnasszoszi mauzóleum, az olümpiai Zeusz-szobor, Szemiramisz függőkertje, a pharoszi világítótorony, az epheszoszi Artemisz-templom és a rodoszi kolosszus. A lista, bár meglehetősen rövid életű volt – a legkésőbb épült tagja, a rodoszi kolosszus mindössze 60 éven át állt –, a korabeli és a mai emberek fantáziáját is megragadta, és arra emlékeztet ma is, hogy az emberiség a lehetetlen elérésére is képes. Kevesebb szó esik azonban arról, mi is történt e csodák nagy részével.

Sörreceptet kísért a világ legrégebbi „aláírása”

2020.08.31.

Egy 5000 éves ékírásos agyagtábla, amelyen egy sörféle hozzávalóit és elkészítését rögzítették, továbbá „a világ első autogramját” is tartalmazza, 172 000 fontért (mintegy 67 millió forintért) kelt el nemrég egy árverésen.

Az emberrel még együtt tudott élni a gyapjas orrszarvú, a klímaváltozással azonban már nem

2020.08.28.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Nem az őskori vadászok, hanem a klímaváltozás a felelős a gyapjas orrszarvú kihalásáért – állítják a Stockholmi Egyetem kutatói újonnan megjelent tanulmányukban. A szakértők 14 állat maradványaiból vettek DNS-mintát, amelyekből aztán a nagy testű ősállat populációinak különféle tulajdonságaira vonatkozóan nyertek ki információkat a közvetlenül a faj kihalása előtti időszakból.

Kiderült, hogy Boleyn Anna nővérét ábrázolja az ismeretlennek tartott portré

2020.08.27.

A világ legnagyobb magántulajdonú műkincsgyűjteményében, a brit királyi család gyűjteményében (Royal Collection) egy korábban Női portré címen jegyzett festmény által ábrázolt személyt Boleyn Máriaként, a későbbi királyné Boleyn Anna nővéreként azonosították. Mária húgához hasonlóan jelen volt VIII. Henrik király udvarában, és ő maga is az uralkodó szeretői közé tartozott.

Évtizedeken át bujkált sikeresen a nyugati hatóságok elől Carlos, a sakál

2020.08.26.

Az 1970-es és 1980-as években a nyugati világot egy venezuelai születésű férfi, Ilich Ramírez Sánchez, ismertebb nevén Carlos, a sakál tartotta rettegésben. Carlos terrorkampányát egyszerre viselte a palesztin felszabadítás és a kommunizmus nevében, a Szovjetunió és a keleti blokk titkosszolgálatainak hathatós támogatásával. Izrael, Franciaország, az Egyesült Államok és számos másik ország körözte párhuzamosan, mígnem végül két évtizednyi ámokfutás után 1994-ben Szudánban elfogták. Az évek során mintegy 80 gyilkosságot vállalt magára, és látszólag ma is élvezi véráztatta hírnevét.

Félmillió éve teljesen elfogyasztottak egy vadlovat Angliában

2020.08.25.

Régészeti munkálatok Boxgrove-nál

480 000 évvel ezelőtt, a mai Nagy-Britanniában élt emberelődök egy csoportja feldolgozott és elfogyasztott egy teljes lótetemet – fedezte fel egy kutatócsoport. A Sussex megyei Boxgrove-nál folytatott ásatáson – ahol korábban a szigetország eddigi legrégebbi emberi maradványai is előkerültek – egy kanca maradványaira bukkantak, amelynek a jelek alapján minden részét megették.

Az öröklési rend változásai hozhatták létre az első vagyoni különbségeket

2020.08.24.

A feltárt sírok egyike

Egy svéd, amerikai, lengyel és brit kutatókból álló csoport nemrégiben az Antiquity című szaklapban publikált tanulmányában arról ír, az emberi közösségeken belüli vagyoni különbségek szélesedése az őskorig visszavezethető jelenség. Állításaikat egy körülbelül 6600 éves lengyelországi temetkezési hely vizsgálatára alapozzák.

Ezeket a cikkeket olvastad már?