Gyógyulatlan sebek: a japán megszállás máig kísértő szelleme Koreában

2018.03.19.

Hiába ért véget 1945-ben, a japán megszállás vége óta sem talált békére és egységre Korea népe. Az 1910-ben kezdődött rémálom alatt gyakorlatilag minden szinten hadat viselt a Japán Birodalom a koreai néppel és kultúrával szemben. Milyen volt Korea a japán uralom alatt, és milyen máig tartó hatásai vannak a teljes koreai öntudat eltörlésére tett kísérletnek?

Címkék: 20. század, Japán, Korea

Tudta-e, hogy...?

2018.03.15.

A kamikazék legfőbb célpontjai az amerikai repülőgép hordozók voltak. A könnyen áttörhető faborítású repfedélzetet, vagy a repülőgépek mozgatására szolgáló központi liftet célozták meg.

10 tény, amit (vélhetően) nem tudott) Las Vegas múltjáról

2018.03.14.

1. A sivatagi metropolisz, amely manapság évente mintegy 40 millió látogatót vonz és a szerencsejátékok Mekkájának számít, az 1850-es években még a mormon vallásúak területeihez tartozott, amelyek tagjai be akarták népesíteni a kietlen vidéket, sikertelenül.

Címkék: 10_tény

Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot a középkorban?

2018.03.13.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a gyilkosságok és különféle bűntények pontos dokumentálás modern eljárás, már a középkori Londonban is vezettek részletes „halottkémi jelentéseket” egy-egy emberölést követően. Így ismerjük például azt a 13. századi esetet, amikor egy helyi kocsmáros igencsak rosszul járt az egyik szolgájával való vitája során.

Címkék: Anglia, bizarr, Középkor

Parkolóház rejtette a középkori tudomány csúcsintézményét Oxfordban

2018.03.12.

Oxford híres egyeteme a tudomány egyik első számú központja a világon a középkor óta. A nemrég egy plázaépítés közben váratlanul megtalált, jelenleg is feltárás alatt lévő ferences rendházból előkerült hihetetlen mennyiségű leletanyag megmutatja, hogyan éltek az egyetem egykor legnagyobb becsben tartott intézményének diákjai és tanárai, mit ettek és ittak, hogyan szórakoztak, mit kutattak és milyen technikával.

Tudta-e, hogy...?

2018.03.07.

Sigmund Freud nagyban hozzájárult, hogy Európában is felfedezték a kokain gyógyászati hatásait. Maga is a szer fogyasztói közé tartozott, és sokak szerint számos sikerkönyvét is a kábítószer hatása alatt írta.

Brutális sors várt a japánok által elhurcolt szexrabszolgákra

2018.03.01.

A japán hadsereg az 1930-as, illetve 1940-es években több tízezer, más becslések szerint több százezer kínai és koreai nőt kényszerített prostitúcióra a kényelmi központoknak nevezett katonai bordélyokban. A háború végére a „kényelmi hölgyek” közel 90 százaléka életét vesztette az embertelen körülmények között.

10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a kaliforniai aranylázról

2018.02.28.

1. Az 1848 és 1855 között zajló kaliforniai aranyláz számos mélyreható eredménnyel járt: többek között ennek a folyamatnak köszönhető a terület őslakos népességének szinte teljes kiirtása, az Egyesült Államok 31. államának megszületése és a térség igen intenzív gazdasági növekedése.

Az apagyilkos sikoltó múmia

2018.02.27.

Pentawer herceg Kr. e. 1155-ben (a legelfogadottabb nézet szerint) részt vett atyja, III. Ramszesz egyiptomi fáraó elleni merényletben. A hagyományos mumifikálás nélkül eltemetett, a források szerint életét önkezével véget vető fiút manapság sokan úgy ismerik: a sikító múmia. Most ismét visszatért a kairói Egyiptomi Múzeumba.

Tudta-e, hogy...?

2018.02.26.

A Forma-1 történetének öt női versenyzője közül egyedül Lella Lombardi végzett pontszerző helyen, ám az 1975-ös Spanyol Nagydíjon elért 6. helyezése a verseny félbeszakítása miatt csak fél pontot ért.

Ezeket a cikkeket olvastad már?