Valóban annyira jó lehetett papnak lenni a középkorban?

2019.07.26.

Kép forrása: about-history.com

A középkori viszonyokra mai szemmel visszatekintve talán az elfogadhatóbb „állások” közé sorolná az ember a papi életet – elvégre egy templomot vezetni és az oda járóknak erkölcsi útmutatást adni nem is tűnik annyira megerőltetőnek például a jobbágyi robothoz képest. Akadtak azonban ennek a hivatásnak is hátulütői.

A legnagyobb atomkatasztrófákat is meghaladja a Marshall-szigetek sugárzása

2019.07.25.

Az első ottani atomfegyverteszt, az Able gombafelhője a Bikini-atollnál, 1946. (kép forrása: The Independent)

A csendes-óceáni Marshall-szigetek egyes részein – például a Bikini vagy az Enewetak atollokon, ahol az Egyesült Államok több mint egy évtizeden át atomfegyverteszteket hajtott végre – ma is nagyobb a radioaktív sugárzás, mint a csernobili vagy a fukusimai atomerőműveknél, állítja új tanulmányában egy kutatócsapat.

A nők korabeli megítélése még segítette is a viktoriánus Nagy-Britannia „betörőhölgyeit”

2019.07.24.

Kép forrása: historytoday.com

A konzervativizmusáról híres viktoriánus kori Nagy-Britanniában szinte mitikus státust élveztek a 19. század végi sajtó által „betörőhölgyeknek” nevezett bűnözők. A merev felfogású társadalom számára szinte felfoghatatlan volt, hogy nők is követnek el éjszakai rablásokat.

Mi az igazság a középkori emberek vízfogyasztásáról?

2019.07.23.

Kép forrása: Gizmodo

Az egyik legkülönösebb, közszájon forgó mítosz a középkori életmódról az, hogy ekkoriban az emberek nem ittak vizet. Számos könyv és cikk emlegeti azt a gondolatot, hogy a víz olyannyira szennyezett volt a középkorban, hogy az emberek csak bort, sört, vagy egyéb alkoholos italt fogyasztottak. Van azonban bőséggel bizonyíték arra, hogy mindennapos volt a vízivás is.

Lehetséges, hogy Albert Einstein fogadott unokája valójában a lánya volt

2019.07.22.

Evelyn Einstein az 1960-as tüntetés idején (kép forrása: All That's Interesting)

Gyermekként az örökbefogadott Evelyn Einsteinnek az egész család – köztük nevelőszülei, Einstein fia és annak felesége – egyként állította, hogy valójában Albert Einstein vér szerinti gyermeke. Hivatalos bizonyíték hiányában teljességgel mellőzték az örökség elosztásakor, és meghalt, mielőtt bizonyítani tudta volna igazát. Élete nem csupán szívszorító történet, de fényt vet a világszerte idealizált Albert Einstein magánéletének egy kevéssé ismert oldalára is.

Ártatlanokat gyilkoló gerillacsoportban kezdte karrierjét Jesse James

2019.07.19.

Jesse James (kép forrása: All That's Interesting)

Jesse James neve azoknak is ismerősen csenghet, akik érdeklődésének nem az amerikai vadnyugat a fő területe. A bank-, vonat- és postakocsi-rabló bandát vezető férfi, aki éveken át el tudta kerülni a törvény kezére kerülést a fejére tűzött busás vérdíj ellenére, és akit végül saját társai árultak el, szinte Robin Hood-i legendává vált az amerikai folklórban. A valóság azonban ennél sokkal sötétebb: a rabszolgatartó családból származó James törvényen kívüli pályáját az amerikai polgárháború nyugati peremén folyó kegyetlen gerillaharc indította el, az ártatlanok ezreinek halálával járó értelmetlen mészárlásokból már kamaszkorától tevékenyen kivette részét.

Tudta-e, hogy...?

2019.07.18.

A 19-ik század végétől a 20-ik század elejéig tartó pár évtizedben a svéd népesség mintegy negyede, megközelítőleg 1,3 millió ember, vándorolt ki Svédországból az Egyesült Államokba.

Rettegett harcos volt Japán leghíresebb női szamurája

2019.07.18.

Tomoe Gozen az avazui csatában (kép forrása: Wikimedia Commons)

Habár a híres japán szamurájok túlnyomó többsége férfi volt, akadt példa női harcosokra is Japán feudális korszakában. E társadalmi normákkal szembemenő nők egyike volt a legendás Tomoe Gozen is. Történetében kevés a biztos pont, abban azonban egyeznek a beszámolók, hogy mind szépsége, mind harci képességei messze földön híresek voltak. Tomoe Gozen ugyanis nem csupán női szamuráj volt, de a szamurájok között is a kivételes képességű elitbe tartozott.

Emberrablással és átverésekkel toboroztak tengerészeket a középkorban

2019.07.17.

A keresztény és oszmán hajóhadak összecsapása Lepantónál, 1571. (kép forrása: studiolum.com)

A hadiflottánál való szolgálat a történelem legtöbb időszakában egyet jelentett a szűkös terekben végzett kényelmetlen és nehéz munkával, valamint az otthontól távol töltött hosszú hónapokkal. Hogyan kerítettek tengerészeket a Földközi-tenger középkori és kora újkori nagyhatalmai?

Miért nem sikerült az antantnak bíróság elé állítania II. Vilmost?

2019.07.16.

II. Vilmos német császár (kép forrása: nationalinterest.org)

A versailles-i béke értelmében az antanthatalmak igényt formáltak arra, hogy a háború kirobbantójának tekintett II. Vilmos, mint háborús bűnös ellen eljárást indítsanak. Miért nem került erre végül sor?

Ezeket a cikkeket olvastad már?