A közfelháborodás állította le a náci eutanáziaprogramot

2020.10.30.

A Katharinenhof nevű intézet lakóinak nagy részével a sonnensteini eutanáziaközpontban végeztek

A náci hatóságok a holokauszt előtt és alatt is működtettek egy jelentős, de kevésbé ismert tömeggyilkossági programot, amely a felügyeletük alá tartozó egyik legkiszolgáltatottabb csoportot vette célba: a fogyatékkal élőket.

Mióta repülnek seprűn a boszorkányok?

2020.10.29.

Boszorkányok seprűvel egy 18. századi illusztráción

A gonosz, zöld bőrű, varázsseprűn repülő boszorkány mára a gyermekmesék gyakori toposza, amely szinte világszerte ismert. Annak háttere azonban, hogy e hétköznapi tárgy miként lett a boszorkányok nélkülözhetetlen kelléke, korántsem köztudomású, ám annál érdekesebb.

Politikai és vallási jelentősége lehetett az inka lámaáldozatoknak

2020.10.27.

A régészek számára régóta ismert az egykori inkák azon szokása, hogy emberáldozatokat mutattak be isteneiknek, nemrégiben azonban négy feláldozott láma maradványai is előkerültek Peruban.

Az indiai királynő, aki életét adta hazája függetlenségéért

2020.10.21.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Egészen tündérmesébe illőnek tűnik Laksmi Bai felemelkedése Dzshánszí királynőjévé a 19. század közepén, ez azonban csak a kezdetét jelentette egyedülálló történetének. Miután húszas évei közepén, 1853-ban vette át a hatalmat a mai Uttár Prades területén található fejedelemség felett, 1857-ben a híres szipojlázadás (amelyet indiai történészek ma már az első indiai függetlenségi háborúnak neveznek) középpontjában találta magát.

Nem volt elég a spanyol koronának, hogy a mórok leszármazottai felvették a kereszténységet

2020.10.20.

Moriszkók hajókra helyezése Valencia város Grau nevű negyedénél Pere Oromig 1616-os festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)

1609-ben a spanyol korona elrendelte mintegy 300 000 „moriszkó” – a korábban muszlim mórok keresztény hitre tért leszármazottai – kiűzését az Ibériai-félszigetről. A hatalmas embertömeg Észak-Afrikába való erőszakos áttelepítése a történelem egyik legnagyobb tömeges deportálása, a mai szempontok szerint az etnikai tisztogatás fogalmát is kimeríti.

A Tudor-korban Anglia földjére lépő rabszolgák azonnal szabaddá váltak

2020.10.19.

Jan Mostaert: Afrikai férfi portréja (1525-1530 k.) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Bár számuk elenyésző volt, Anglia az újkori rabszolgakereskedelemben való részvételét megelőzően nem csupán szabad emberként éltek a szigetországban afrikai emberek, de a rabszolgaként érkezők is azonnal szabaddá váltak.

Lovag, szerzetes és útonálló is volt a középkor egyik legrettegettebb kalóza, Szerzetes Euszták

2020.10.16.

A sandwichi csata (kép forrása: Wikimedia Commons)

Gyilkolt, kínzott, csonkított, hazudott, és sokakat átvert a Szerzetes Euszták néven ismert kalóz, aki végül egy Anglia elleni hatalmas francia invázió vezetőjeként vesztette életét. Európa történetének egyik legkevésbé szent életű szerzetese fordulatokban bővelkedő életutat járt be.

Előbb kétszínű diplomáciával, majd erővel bővítette birodalmát Hammurapi

2020.10.15.

Hammurapi király imádságra emeli jobb kezét egy domborművön (kép forrása: Wikimedia Commons)

Csaknem négy évezreddel hatalomra jutása után is ismerjük Hammurapi babiloni király nevét, elsősorban törvénykönyve által, amelyet egykor embermagasságú kőoszlopokra (sztélékre) vésve állítottak közszemlére a fennhatósága alatt álló területeken. A 282 rendelkezést rögzítő törvénykönyv azonban csupán egy volt azon vezér eredményei közül, aki a városállam Babilont Mezopotámia első számú hatalmi központjává tette.

Ép agysejtekre bukkantak egy herculaneumi férfi üveggé vált agyában

2020.10.14.

A vitrifikált agyszövet egy eleme az elektronmikroszkóp alatt

Egy, a Vezúv vulkán csaknem 2000 évvel ezelőtti kitörésében meghalt fiatal férfi földi maradványaiban épen fennmaradt agysejteket fedeztek fel olasz kutatók egy új tanulmány szerint.

Rémisztő démonok gyűjteménye a XX. század eleji Perzsiából

2020.10.13.

22. Az Ikrek csillagjegyet itt egy kétfejű férfi jeleníti meg. A hozzátartozó démonnak ennél több feje van.

Az emberek már ősidőktől fogva hisznek a démonok létezésében. A vallás megjelenésével párhuzamosan fejlődött a természetfeletti gyakran sötét hatalmát hirdető miszticizmus, és egyre kifinomultabb lett a hiedelmek és babonák világa is, amelyre jó példa a különféle démonábrázolásokat tartalmazó ősi kéziratok. A galériában szereplő démonábrazolások Iránból, a gazdag történelmi múlttal rendelkező Iszfahán városából származnak. Az 56 illusztrációt tartalmazó kéziratban rengeteg démont jelenítettek meg. A rajzokhoz varázsigéket is mellékeltek, amelyek az ördögi kreatúrák elűzését szolgálták.

Ezeket a cikkeket olvastad már?