Róma szolgálatában juthattak különleges ékszerekhez a kaukázusi alánok

2019.11.20.

Kép forrása: thehistoryblog.com / Joint North Caucasian Archaeological Expedition

Nagyszámú római készítésű ékszerrel eltemetett alán nő maradványaira bukkantak régészek Oroszország észak-kaukázusi régiójában, Kabard- és Balkárföldön. A körülbelül 2000 évvel ezelőtt élt asszony mellett mások is nyugodtak a sírban, vélhetően egyazon család tagjai voltak.

Nem ehették meg, de szentként tisztelték a mangót a kínaiak Mao alatt

2019.11.19.

Jellegzetes kínai propagandaplakát, középpontban egy tál mangóval (kép forrása: chineseposters.net)

1968 augusztusában valóságos mangóláz kerítette hatalmába Kína lakosságát: a gyümölcsöt versekben magasztalták, oltárokon imádták, és valóságos ereklyeként hordozták körbe az országban. Az emberek mangókkal fényképezkedtek, mangó alakú csészékből itták a teát, és „Mangguo” márkájú cigarettát szívtak. Mi vezetett ehhez a különös kultuszhoz?

Illegálisan boncolt emberi maradványokat találhattak Skóciában

2019.11.18.

Kép forrása: historic-uk.com

Az orvostudomány fejlődése rögös utat járt be az elmúlt évszázadokban. Az egyik legellentmondásosabb kérdés sokáig az emberi testeken végrehajtott boncolások etikusságát lengte körül: Európa-szerte számos helyen tiltották e tevékenységet, ami az orvosi képzésben résztvevőket sokszor a törvény megszegésére sarkallta. A tudománytörténet e sötét fejezeteinek nyomait fedezhették fel nemrég Skóciában.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.15.

Válaszul a vietnámi háború növekvő emberanyag igényére, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1966-ban elindította a Project 100 000 névre keresztelt programját, amely lehetővé tette, olyan katonaképes férfiak besorozását is, akik korábban nem ütötték meg a hadsereg által megállapított testi és mentális követelmények alsó határát. Az így besorozottak halálozási rátája magasabb volt a fronton.

Bram Stoker nem hitte, hogy a vámpírok csupán a képzelet szüleményei

2019.11.15.

Rettegő falusiak egy vámpírnak tartott, előásott holttestbe lőnek egy 18. századi illusztráción (kép forrása: Pinterest)

Bram Stoker klasszikus horrorregénye, az 1897-ben megjelent Drakula eredeti kézirata tartalmazott egy előszót, amely végül nem jelent meg a kiadott műben. A kivágott szövegben az író hitet tesz amellett, hogy műve nem pusztán a képzelet szüleménye: „Igen szilárd meggyőződésem, hogy nem fér semmiféle kétség ahhoz, hogy az itt leírt események valóban megtörténtek, bármennyire hihetetlenek és felfoghatatlanok első látásra. Meggyőződésem továbbá, hogy bizonyos mértékig mindörökre felfoghatatlanok is maradnak.” Miért gondolhatta így az író?

Újonnan felfedezett alagutak rejthetik a templomosok kincsét Izraelben

2019.11.14.

Kép forrása: independent.co.uk / National Geographic

Krisztus és a Jeruzsálemi Salamon-templom Szegény Lovagjai, avagy a templomos lovagok már saját korukban is legendák tárgyává váltak, így esetükben kiváltképp nehéz elválasztani a mítoszt a valóságtól. A templomosok történetének kutatásában a legújabb fejlemény az izraeli Akkó városában történt, ahol kutatók egy egész föld alatti labirintust fedeztek fel, melyet a lovagrend tagjai használtak a keresztes háborúk idején.

Valóban démoni erők lenghetik körül a gyilkos Annabelle-babát?

2019.11.13.

A filmekben használt baba (b) és a „valódi” Annabelle, mellette Ed és Lorraine Warren (b) (kép forrása: theoccultmuseum.com)

A horrortörténetek és -filmek gyakori toposza valamilyen ártatlanságot sugárzó lény vagy tárgy (például kisgyermekek, illetve játékaik) álcája mögé bújó rosszindulatú, természetfeletti erő. Nincs ez másként az elsőként a 2013-ban bemutatott Démonok között című filmben feltűnő, azóta pedig három további filmben központi szerepet játszó Annabelle nevű játékbaba esetében sem. E filmeket, és az Annabelle-baba történetét azonban hátborzongató megtörtént események ihlették, amelyek halálesetekkel is összefüggésbe hozhatók.

A vámpírokat okolták a tuberkulózisért a 19. századi Új-Angliában

2019.11.12.

19. századi tuberkulózisos beteg szenvedése (kép forrása: history.com / Getty Images)

Több mint 200 évvel a hírhedt salemi boszorkányperek után az Egyesült Államok északkeleti, együttesen Új-Anglia néven ismert államait egy újfajta természetfeletti rémmel kapcsolatos pánik kerítette hatalmába: a vámpíroktól való rettegés. Ennek oka a tuberkulózis volt, amely – a korban számos más helyhez hasonlóan – egész családokat vitt a sírba Rhode Island, Connecticut, Vermont és más környező államok területén.

Széleskörű alkalmazásra lelhetnek a keresőkutyák a régészek oldalán

2019.11.11.

Sírkereső kutya munka közben (kép forrása: theguardian.com / Zlatko Bala / Department of Archaeology / University of Zadar)

A megfelelően kiképzett kutyák páratlan szaglása már számtalanszor segített az embereknek megtalálni olyan dolgokat, amelyek elkerülték volna figyelmüket – összedőlt házak alatt ragadt túlélőktől kezdve gyilkosságok elrejtett áldozatain át mindennemű csempészáruig. Horvátországban jelenleg afelé mutatnak a fejlemények, hogy a régészet is nagy hasznukat veheti a továbbiakban.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.08.

Az 1945 tavaszán berlini bunkerjébe szorult Hitler attól félt, hogy holttestét Sztálin közszemlére tenné, így parancsba adta, hogy öngyilkossága után égessék el tetemét.

Ezeket a cikkeket olvastad már?