Csak mások elbeszéléseiből ismerjük az ókori kelta druidákat

2019.12.03.

Kép forrása: renegadetribune.com

Békés papok vagy veszélyes próféták? A természet tisztelői vagy a lázadás szítói? Nem sokat lehet biztosan tudni a kelta druidákról, ez azonban nem akadályozta meg a történelem során az embereket abban, hogy merő spekuláció alapján tegyenek megállapításokat valódi természetükről.

Lázadóból sztárrá vált az amerikaiak szemében Geronimo, az apacs

2019.12.02.

Kép forrása: historynet.com

Az összefoglaló néven indiánokként ismert észak-amerikai őslakosok közül máig az egyik leghíresebb Geronimo, a csirikava apacsok bedonkohénak nevezett csoportjának gyógyítója és gyakori vezetője. Az elterjedt tévhittel szemben sohasem volt törzsfőnök, azonban évtizedeken át tevékeny részt vállalt a mexikói és az amerikai katonai erők elleni küzdelemben, mígnem idős korában az amerikaiak foglyaként egyfajta élő látványossággá nem vált.

Halálos mindennapok a viktoriánus Nagy-Britanniában

2019.11.29.

Kép forrása: Pinterest

A 19. századi (avagy viktoriánus) Nagy-Britanniát a közvélemény a konzervatív etikett, a gótikus irodalom és az általános melankólia közegeként ismeri. E külső jegyek azonban jó okkal jellemzők a korra: a halál szinte bármikor lesújthatott váratlanul az emberekre. Egy pohár víz, egy szép ruha, vagy egy színekben pompázó tapéta mind végzetes veszélyt hordozhatott magában. A rossz köztisztaság, a veszélyes munkakörülmények és az élet minden területén jelen lévő mérgező anyagok miatt az erejük teljében lévőket is elérhette hirtelen a vég. Napjainkban a tudomány fejlődésének és a törvényi szabályozásoknak köszönhetően minden korábbinál hosszabb a születéskor várható élettartam, azonban e veszélyek közül némelyik ma is leselkedik.

Rasszizmus és gazdasági érdekek miatt próbálták eltitkolni a hatóságok Kalifornia első pestisjárványát

2019.11.28.

Dr. Rupert Blue és csapata 1905-ben (kép forrása: dustyoldthing.com / U.S. National Library of Medicine)

A 19-20. század fordulóján a világot egy, a középkori fekete halálnál kevésbé híres pestisjárvány szorongatta, amely Kínából kiindulva számos kikötővárosban ütötte fel a fejét több kontinensen. Amikor 1900 márciusában egy 41 éves San Franciscó-i lakos, Wong Chut King egy különösen borzalmas tüneteket előidéző betegségbe halt bele, sokan aggódni kezdtek, hogy a pestis elérte az Egyesült Államokat is.

Meghódította Amerika gyarmatosítóinak ízlését a csokoládé

2019.11.27.

Spanyol ciszterci szerzetesek csokoládét készítenek a kora újkorban (kép forrása: Pinterest)

Az Újvilág európaiak általi felfedezése és gyarmatosítása gyökeresen új pályára állította a világtörténelmet, és ez a legmindennapibb szokásokra és fogyasztási cikkekre is kiterjedt. A kakaó, illetve a csokoládé lassan, de biztosan világhódító útra indult, ez pedig részben egy angol kalóznak is köszönhető volt.

12 meglepő találmány az amerikai kontinens őslakosaitól

2019.11.26.

Kajakozó inuit férfiak (kép forrása: museu.ms)

Az amerikai kontinens őslakosait a legelterjedtebb narratívák a hódítók technológiájával szemben esélytelen, kőkorszaki fejlettségi szinten élő emberekként ábrázolják. Ezzel szemben e népek számos olyan találmánnyal álltak elő a kontinens európai gyarmatosítását megelőző elszigeteltségükben, amelyek arra sarkallták felfedezőiket, hogy föníciai, atlantiszi, származásukról költsenek elméleteket e fejlesztések magyarázatára – de volt olyan is, aki úgy gondolta, hogy a bibliai zsidók egy elveszett törzséről van szó. Mely ma is használt találmányokat köszönhetjük az Újvilág eredeti lakóinak?

Sosem hordott fegyvert Frank Costello, „a maffia miniszterelnöke”

2019.11.25.

Frank Costello a bíróságon (kép forrása: All That's Interesting)

Az általa ihletett Don Corleonéhoz hasonlóan Frank Costello politikusokat tartott a markában, nem volt hajlandó a drogkereskedelemben részt venni, és túlélt egy merényletkísérletet, amely kis híján sikerrel járt.

Tudta-e, hogy...?

2019.11.22.

Thomas Alva Edison halálának hírére egy kis időre világszerte kialudtak a villanylámpák 1931-ben.

Jóváhagytak-e egy király elleni merényletet 1936-ban a brit hatóságok?

2019.11.22.

A rendőrök őrizetbe veszik George McMahont, a „barna öltönyös férfit” (kép forrása: telegraph.co.uk / Print Collector / Hulton Archive)

1936. július 16-án a fél évvel korábban trónra lépett VIII. Eduárd brit király a londoni Hyde Parkban egy hivatalos ünnepség keretében új zászlókat adott át hat gárdazászlóaljnak. A szertartás végeztével a katonai alakzatok és zenekarok élén haladva visszaindult lóháton a Constitution Hill nevű úton a Buckingham-palota felé. Az út mellett összegyűlt tömegen ekkor keresztültolakodott egy ócska barna öltönyt viselő férfi, és zakója zsebéből elővett egy apró amerikai gyártmányú revolvert.

Otthonról elmenekülve vált a legnagyobb szamurájjá Mijamoto Muszasi

2019.11.21.

Muszasi harca Cukahara Bokudennel, egy másik legendás harcművésszel (a történetnek semmiféle valóságalapja nincs, mivel Cukahara mintegy 13 évvel Muszasi születése előtt elhunyt) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Mijamoto Muszasi kétségtelenül Japán legismertebb és legszélesebb körben tisztelt kardforgató művésze, aki mára kulturális ikonná is vált. 30 éves korára mintegy 60 párbajban győzedelmeskedett, az utolsó – amelyet az országos hírnévnek örvendő Szaszaki Kódzsiró ellen vívott – tette azonban halhatatlanná nevét. Az általa alkotott, az életvezetéssel és filozófiával kapcsolatos szabályok, valamint önéletrajza a mai napig népszerű olvasmányok Japánban és külföldön egyaránt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?