hirdetés

Bebizonyosodott, hogy valóban a gyenyiszovai ember koponyájának darabjai kerültek elő

2019.03.07.

Kép forrása: sciencemag.org

A titokzatos ősi emberfajta 2008-as felfedezése óta először került elő koponyadarab, amely jelentős adaléknak ígérkezik a maréknyi eddig ismert maradványhoz. A Torontói Egyetem paleoantropológusa, Dr. Viola Bence az Egyesült Államokban egy, az Ohio állambeli Clevelandben tartandó konferencián fog bővebben beszélni az eddig nem publikált felfedezésről március végén.

Hamarosan megtalálhatják Nagy Sándor sírját

2019.03.06.

Kép forrása: history.com

Az egyiptomi Alexandria ókori uralkodói negyedében folytatott ásatások érdekfeszítő nyomokkal szolgálnak a híres hódító végső nyughelyét illetően.

Az angol király, akinek szextanácsadókra volt szüksége

2019.03.05.

Kép forrása: royal.uk

VI. Henrik (1421-1471, uralkodott 1422-1461, majd 1470-1471) nem tartozik Anglia legsikeresebb uralkodói közé. Csecsemőként örökölte ugyan a trónt, későbbi saját kormányzása azonban jelentős mértékben hozzájárult az úgynevezett rózsák háborújának kitöréséhez, majd végül saját 1471-es meggyilkolásához. Életének számos különös tényezője közrejátszhatott viselkedésében és uralkodói teljesítményében – feleségével, Anjou Margittal való viszonya nem volt éppen hétköznapi, és egy rejtélyes betegség is mintegy másfél éven át hátráltatta.

Különleges, befejezetlen szfinxre bukkantak Egyiptomban

2019.03.04.

A szfinx kiásott állapotban (kép forrása: http://gebelelsilsilaepigraphicsurveyproject.blogspot.com)

Egy több mint 3000 éves, homokkőből faragott befejezetlen szfinxszobrot találtak az egyiptomi Asszuán közelében lévő Dzsebel el-Szilszilánál. A 3,5 méteres szobrot egy mély gödörből ásták elő, ahol több méternyi, római kori kőfejtésből származó törmelék borította.

Amikor a ló és a gőzmozdony rajthoz állt egymás ellen

2019.03.01.

A verseny rekonstrukciója 1949-ben (kép forrása: Don's Rail Photos)

1830-ban az Egyesült Államokban egy lóerő és gőzerő közötti küzdelem jelezte a világnak, hogy az ipari forradalom örökre megváltoztatta a közlekedést.

Tudta-e, hogy...?

2019.03.01.

Miután sikerült beszippantania egy adagot a holdkompba jutott finom porból, az Apollo-17 legénységének egyik tagja Harrison Schmitt „holdpor-allergiára” panaszkodott.

Az ablakoktól a gyufákig mindent adóztattak már a brit történelem során

2019.02.28.

Wat Tyler meggyilkolása (kép forrása: wattylercountrypark.org.uk)

Az emberiség történelme folyamán a hatalom birtokosai a legkülönfélébb tárgyakra, élőlényekre és tevékenységekre vetettek ki adót. Ezeket a lakosság a legtöbbször elfogadta, azonban előfordultak olyan népszerűtlen intézkedések is, amelyek ellenállást váltottak ki. Az alábbiakban olvasható tíz olyan adónem, amelyek Nagy-Britannia történelme során kimondottan heves reakciót váltottak ki az érintettekből.

Több évtizedes testvérháborúba keveredtek a Puma és az Adidas alapítói

2019.02.27.

Adolf és Rudolf Dassler (kép forrása: forbes.blog.hu)

A 20. század folyamán a sportesemények olyan világméretű tömegjelenségekké váltak, mint még soha a történelem során, és a sportfelszerelés és -ruházat a mindennapok részévé vált az egész világon, korábban nem látott nagyságú piacot kialakítva. A legnagyobb márkákat mindenki ismeri, azonban kevés szó esik legtöbbjük eredetéről, a cégek kezdeteiről. Ezek között az egyik legérdekesebb, egyenesen filmbe illő történet a két nagy német márka, az Adidas és a Puma útja, amely akár egy világsikerű regényhez vagy egy hollywoodi filmhez is alapul szolgálhatna.

A csúnya középkori csecsemőábrázolások rejtélye

2019.02.26.

Kép forrása: Vox

A középkori rajzok és festmények sokszor igen kevéssé törekedtek a realisztikus ábrázolásra, ennek az egyik legszembetűnőbb része talán a gyermek- és csecsemőábrázolások. Mi indokolta, hogy szándékosan igen kevéssé valósághű babákat fessenek?

Idős korában sem menekülhetett a hírnév elől Tolsztoj

2019.02.25.

Lev Tolsztoj feleségével, Szofjával mindössze hat héttel az író halála előtt, 1910. (kép forrása: Atlas Obscura)

Lev Tolsztoj maradandó nyomot hagyott a világirodalmon, és kétségtelenül a leghíresebb orosz írók egyike. Élete végén azonban egyre több feszültség gyötörte, és egyre gyökeresebb változásokat eszközölt magán és környezetén – ezek végül halálát is befolyásolták.

Ezeket a cikkeket olvastad már?