Tudta-e, hogy...?

2019.12.13.

Hitler 1938-ban egy expedíciót indított a Déli-sarkra, hogy biztosítsa Németország margarin ellátását. A küldetés célja egy bálnavadász bázis létrehozása volt, amelynek feladata az lett volna, hogy nagy mennyiségű, a margarin gyártásához akkoriban elengedhetetlen, bálnaolajjal lássa el a német élelmiszeripart.

Valóban tudtak állati ürülékkel gyógyítani a középkorban?

2019.12.13.

A középkori krónikák rendszeresen előforduló legendás állata az úgynevezett bonakon, amely hátsó fertályából lángoló székletet lő támadóira (kép forrása: Wikimedia Commons)

Amikor az ember megbetegszik, sok esetben ragadtatja el magát olyan fogadkozásra, mint hogy bármit megtenne, hogy jobban legyen. Ezt természetesen ritkán gondolja szó szerint – mi történne például, ha erre az a válasz érkezne, hogy fogyasszon állati ürüléket?

Miért félnek az izlandi gyermekek Grýlától, a karácsonyi boszorkánytól?

2019.12.12.

Grýla egy bölcsőben fekvő csecsemő fölé hajol (kép forrása: Twitter)

Az izlandi kultúra méltán híres világszerte egyedi mivoltáról. Az Atlanti-óceán által elszigetelten több mint ezer éve alakuló, a kereszténység felvétele előtti skandináv kultúrát és a későbbi európai hagyományokat is a maga módján értelmező és továbbgondoló mondakörök és hiedelemvilág számtalan különös példával szolgálnak arra, hogy egy kis létszámú, ám sok évszázados egybefüggő történetiséggel rendelkező kultúra miként alakítja saját képére a külső behatásokat, és ötvözi azokat a teljességgel saját elemekkel. Nincs ez másként a karácsonyi hagyományok esetében sem: a szigetországban a gyermekeket egészen különös lényekről szóló mesékkel igyekeznek jó magaviseletre bírni.

Máig nem tisztázott, miért száműzte Rómából az író Ovidiust a császár

2019.12.11.

Publius Ovidius Naso (kép forrása: svd.se)

Botránykeltő stílusával a római irodalom aranykorának egyik jeles képviselőjévé vált Ovidius, és számos rajongót szerzett magának merész költeményeivel. Nem tartozott azonban közéjük az uralkodó, aki miatt sikere csúcsán hátra kellett hagynia az aranyéletet.

Nem tudni, kutya-e vagy farkas a 18 000 éves szibériai kölyök

2019.12.10.

Kép forrása: siberiantimes.com

A halálakor mindössze két hónapos kölyöknek épen maradt szőrzete, szempillái, nyílhegy formájú tejfogai, de még bársonyos orra is. A tetemre még 2018 nyarán bukkantak Jakutszk városától északkeletre az Ingyigirka folyó mentén lévő fagyott földben, azonban a tudósok DNS-vizsgálattal sem tudják eldönteni továbbra sem, hogy farkasról vagy háziasított ebről van szó.

Hogyan tartották titokban a japánok a Pearl Harbor elleni támadást?

2019.12.09.

A süllyedő USS California csatahajó Pearl Harbornál, 1941. december 7. (kép forrása: historyonthenet.com)

1941. december 7. óriási jelentőségű fordulópontot jelentett a második világháború menetében: a japán haditengerészet repülős alakulatai rendkívül nagyszabású és teljesen váratlan támadást hajtottak végre az amerikai haditengerészet hawaii bázisán, az Oahu szigetén található Pearl Harboron. A támadás során az amerikai csatahajó-állományban jelentős károk keletkeztek, és félő volt, hogy Japán képes lesz kialakítani a tengeri fölényt a Csendes-óceánon. A támadás bevonta az addig közvetlenül nem érintett Egyesült Államokat a világméretű konfliktusba. Mi volt az oka annak, hogy a japánok ennyire hatékonyan és észrevétlenül képesek voltak cselekedni?

Tudta-e, hogy...?

2019.12.06.

A harcmezőn megállíthatatlan halálosztóként ténykedő viking harcosok (berserkerek), az újabb kutatások szerint egy lágyszárú növényfaj a bolondító beléndek elfogyasztása után váltak vérengző farkasokká.

A Che Guevarát kivégző egyik katonatiszt szeme világát kubai orvosok mentették meg évtizedekkel a kubai forradalom ikonikus alakjának halála után.

A Mona Lisa 1911-es elrablását követően a párizsi Louvre-ban üresen hagyták az eltulajdonított kép helyét. Az üres falrész ezreket vonzott a múzeumba. Franz Kafka, az abszurd nagymestere is meglátogatta a remekmű hűlt helyét, hogy megörökítse egy írásában.

A nyugati konyha egyik alaptételét, miszerint a sós ételeket az édes étkek előtt kell felszolgálni, XIV. Lajos (1643-1715) francia uralkodónak köszönhetjük, akinek elege lett abból, hogy a főétkezések alkalmával az édes és a sós fogásokat mindenféle rendszer nélkül, össze-vissza szolgálták fel.

Az oszmán hadsereg az elsők között alkalmazott ostromágyúkat. Konstantinápoly 1453-as ostrománál egy igazi óriást is bevetettek, amely 500 kilogrammos ágyúgolyókkal rombolta a Bizánci Birodalom szellemi és gazdasági központjának falait.

A kubai forradalom győzelmét követően a karibi államban nagyarányú nacionalizálás zajlott le, amelynek a hírneves rumokat előállító Bacardi is áldozatául esett. A vállalat tulajdonosa José Pepin Bosch nem volt képes megemészteni a történteket és bosszúvágytól fűtve egy bombázót vásárolt 1962-ben, hogy támadást intézzen egy kubai olajfinomító ellen.

Az ajkak összeérintésével történő, klasszikus csókra vonatkozó egyik legkorábbi utalás a  hinduizmus szent írásaiban, a Kr .e. 3500 körül megalkotott Védákban található.

 

Férfinak öltözve kellett az első női hajósoknak felfedezniük a világot

2019.12.06.

Annie Brassey családjával a Sunbeam fedélzetén (kép forrása: Atlas Obscura)

A nők többsége számára a történelem nagy részében nem nyílt olyan lehetőség a világ felfedezésére, mint a férfiaknak. Különösen igaz ez a hajózásra, amely hagyományosan szigorúan a férfiak által űzött tevékenység, és a nők sokáig egyszerű utasként is ritkaságszámba mentek. Ez mára természetesen megváltozott, azonban ehhez hosszú időnek kellett eltelnie, és a hajózás is szinte teljesen átalakult ezen idő alatt.

Nem kötötték a fürdéshez a tisztaságot Amerika puritán telepesei

2019.12.05.

A telepesek partra szállása Plymouth-nál (kép forrása: history.com)

Amikor 1620-ban a híres Mayflower nevű hajó a mai Massachusetts állambeli Plymouth leendő helyére érkezett, angol puritán telepes utasai nem voltak túl jó illatúak a korabeli őslakosoktól fennmaradt beszámolók szerint. Az itt élő, a vampanoag törzsszövetséghez tartozó népekkel szemben a puritánok ugyanis egyáltalán nem fürödtek rendszeresen: a patuxet nemzethez tartozó híres útikalauzuk, Tisquantum (akit a történelem legtöbbször Squanto néven emleget) még rá is próbálta őket venni (sikertelenül) a rendszeres mosakodásra.

Genetikai elemzéssel megtalálhatták Marat bőrbetegségének okát

2019.12.04.

Marat halála Jacques-Louis David festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)

Jean-Paul Marat-t, a francia forradalom politikaelméleti filozófusát, orvost és természettudóst 1793-ban saját fürdőkádjában érte a vég, ahol leszúrták. Egy kiadás előtt álló tanulmány azt vizsgálja, a gyilkosság során a Marat-t körülvevő újságpapírokra fröccsent és máig megőrződött vérből azonosítható-e a rejtélyes bőrbetegség, amely megkeserítette életét, és sokakat taszított tőle.

Ezeket a cikkeket olvastad már?