hirdetés

Honnan származik az "oké" kifejezés?

2019.03.21.

Csaktó indiánok Mississippi államban, 1908. (kép forrása: Atlas Obscura)

Az amerikai angol nyelv talán egyetlen szava sem terjedt el úgy a világban, mint az „oké” (változatos írásmódjaiban „O.K.” „OK”, „okay”, stb.). Felmerül a kérdés: mit is jelent ez? Egyetlen szó, vagy valóban valamiféle rövidítés? A sokszor határozószóként és melléknévként egyaránt használt kifejezés eredetét olyan mértékű homály fedi a köztudatban, amennyire használata elterjedt a világon.

James Watt nélkül nem indulhatott volna el az ipari forradalom

2019.03.20.

James Watt (kép forrása: Wikimedia Commons)

James Watt gőzgépe nem csupán felgyorsította és egyszerűbbé tette a közlekedést és a gyártást – erős lökés volt, mely beindította az ipari forradalmat. Nem túl gyakori jelenség, hogy James Wattot nevezik meg az ipari forradalom atyjaként, azonban a skót mérnök nélkül az nem lett volna lehetséges. Nevéről megemlékezett a fizika tudománya is, a teljesítmény mértékegységeként alkalmazva azt. Fő találmánya, a Watt-féle gőzgép indította el az emberiséget a túlnyomórészt földműveléssel foglalkozó társadalmaktól a technológia- és innováció-központúak felé. Több értelemben is elmondható róla, hogy egyúttal a modern gyártási folyamatok megalkotója.

Ki vagy mi végzett az ismeretlen "somertoni férfival"?

2019.03.19.

Halottasházi fotó a somertoni férfiról (kép forrása: historicmysteries.com

A férfit „a somertoni férfi” névvel illették, a tengerpartról, ahol megtalálták élettelen testét. A hatóságok semmiféle azonosító dokumentumot nem találtak rajta, csupán egy könyvből kitépett papírdarabot, melyen az állt: „Tamám shud” – azaz „bevégeztetett”, perzsa nyelven.

Tippek a jó alváshoz a kora újkorból

2019.03.18.

Kép forrása: Pinterest

Mindenkinek jól esik egy pihentető, átaludt éjszaka, és ez régen sem volt másként. Hogyan kezelték elődeink az kevés alvást és az esetleges inszomniát? Egyes alvási praktikáik ma meglepőnek tűnhetnek: a fejes salátából készült leves fogyasztása még napjainkban is elfogadható lenne, de a tehéntrágyával vagy a farkasfogakkal kapcsolatos módszerek már valószínűleg kevésbé.

Valóban annyira erőszakos volt a középkor?

2019.03.14.

Kép forrása: Smithsonian Magazine

A közbeszédben gyakran kapcsoljuk össze a középkort a mértéktelen és szükségtelen erőszakkal – mennyire támasztják ezt alá a rendelkezésünkre álló bizonyítékok? Valóban annyival erőszakosabbak voltak a társadalmak, mint napjainkban?

Este kilenctől másnap reggelig folytatódott a történelem leghosszabb bokszmeccse

2019.03.13.

Kép forrása: guildhalllibrarynewsletter.wordpress.com

Az ökölvívás az egyik legősibb ismert sport, amelyet már az ókorban is űztek – mind sumer, mind egyiptomi ábrázolásokon felismerhető az öklökkel folytatott állóharc, sok esetben már különféle kesztyűkkel. Az első ismert szabályrendszer az ókori olimpiákról, Kr. e. 668-ból való. A sport a római korban is nagy népszerűségnek örvendett, és Európában később is időről időre előtérbe került. A boksz e korokban nem ismerte a súlycsoportokat, és legtöbbször menetekre sem voltak osztva a mérkőzések, így gyakorta váltak tisztán állóképességi versenyekké.

Milyen volt háziasszonynak lenni a középkorban?

2019.03.12.

Kép forrása: stravaganzastravaganza.blogspot.com

Napjainkban a modern kor vívmányai igen nagy mértékben megkönnyítik a mindennapi teendők elvégzését. Innen nézve igazán távoli világnak tűnik a középkori háziasszony világa. Felmerülnek a kérdések: Hol vásárolt? Honnan szerezte ruháit? Hogyan teltek mindennapjai, és hogyan viszonyult körülményeihez?

"Óriáspingvin" tartotta rettegésben Floridát a 20. század derekán

2019.03.11.

A rejtélyes nyomok egyike (kép forrása: mentalfloss.com)

1948 februárjában az amerikai Florida állambeli Clearwater egy lakosa váratlan rejtéllyel találta szemben magát: egy reggel a tengerparton sétálva rendkívül különös lábnyomokat talált a homokban. A nyomok hatalmasak, körülbelül 35 centiméter hosszúak és 28 centiméter szélesek voltak, három lábujjal, amelyek hosszú karmokban végződtek.

Milyen előítéletek kísérték régen a vörös hajú embereket?

2019.03.08.

Dante Gabriel Rossetti: Lilith asszony (1873) (kép forrása: biblicalarchaeology.org)

A vörös hajú emberek – tulajdonságuk viszonylagos ritkaságánál fogva – gyakran találják magukat mások gúnyolódásának célpontjában. A történelem során sokszor ennél is súlyosabb sértések érték őket – előfordult, hogy az életükbe is kerülhetett a hajuk színe.

Tudta-e, hogy...?

2019.03.08.

Az első vonalkód olvasót az Egyesült Államokban az ohiói Troy városában egy Marsh szupermarketben helyezték működésbe. Az első vonalkódos termék pedig a Wrigley’s rágógumi volt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?