Ritka kőkori törpemaradványokra bukkantak Kínában

2020.01.08.

Kép forrása: LiveScience

Egy nemrég előkerült neolit kori kínai csontváz egy olyan egyéné volt, akinél a törpenövés egy rendkívül ritka formája alakult ki. A régészeti leletek közt eleve ritkák a kisnövésű emberek maradványai, azonban még napjaink orvosi esetei közt is elenyésző az úgynevezett „arányos törpék” száma.

Milyen volt a római nők élete?

2020.01.07.

Kép forrása: brewminate.com

Az ókori Róma női lakói sok tekintetben hasonló kihívásokkal néztek szembe életük folyamán, mint napjaink lányai és asszonyai. Mit lehet azonban tudni a császárnék életéről? Volt-e lehetősége a nőknek a tanulásra? Elválhattak-e a római asszonyok férjeiktől?

Gyakran verték át egymást paranormális jelenségekkel az újkori britek

2020.01.06.

Kép forrása: Pinterest

A természetfeletti erőkben való hit, és a tőlük való félelem igen elterjedt volt a 18. és 19. századi Nagy-Britannia lakosságának körében. Ebből kifolyólag előfordult, hogy különféle törvényszegők kovácsoltak a babonákból előnyt, és túlvilági szellemek vagy más paranormális jelenségek „bevetésével” félemlítették meg, illetve verték át áldozataikat.

Tudta-e, hogy...?

2019.12.27.

Az első reguláris rakétás egységet a Maiszúri Királyság (Dél-India) hadereje állította fel. A rakétásokat 1792-ben a britek ellen sikerrel vetették be.

Az Amerikai Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófája a Texas állambeli Galvestonban történt 1900-ban. A kisvárosra lecsapó hurrikán 8000 ezer áldozatot követelt.

Alan Turing matematikus, a britek második világháborús kódfejtő ásza egyben remek hosszútávfutó is volt. Turing eredményei olyan jók voltak, hogy a tervek szerint még az 1948-as nyári olimpián is indulhatott volna, de egy váratlan sérülés miatt végül nem versenyezhetett Londonban.

Az amerikai elnök John F. Kennedy gyilkosának Lee Harvey Oswaldnak temetésén nem sokan tolongtak. A merénylőtől csak az özvegye és felesége vett végső búcsút, így rokonok hiányában pár újságíró kénytelen volt beállni koporsóvivőnek.

A középkori képzelet egészen elképesztő lényekkel töltötte be a világot: Az egyik ilyen fura teremtmény a „formicoleon”, azaz a „hangyaoroszlán” volt, amely tulajdonképpen csak a hangyákra jelentett nagy veszélyt, mivel kis méreténél fogva az ember bármikor eltaposhatta.

John A. Wheeler amerikai elméleti fizikus, a fekete lyuk kifejezés megalkotója, 1953-ban hatalmas baklövést követett el: a Princetonból Washingtonba tartó vonat toalettjében hagyta az első hidrogénbomba tesztjéről szóló, szupertitkos, több oldalas összefoglalót. AZ FBI alaposan átfésülte a vonatot, de nem akadt az eltűnt dokumentumok nyomára.

A felfoghatatlan zenei tehetséggel megáldott Mozart tudott komponálni beszélgetés és étkezés, sőt mások zenéjének hallgatása közben is, kiválóan rögtönzött, a zongorán fejjel lefelé, letakart billentyűzettel és háttal állva is játszott.

Tudta-e, hogy...?

2019.12.20.

A repülés úttörői, Orville és Wilbur Wright életükben csak egyszer emelkedtek közösen a magasba. A fivérek ugyanis megígérték apjuknak, hogy lehetőleg külön-külön szállnak a repülő lélekvesztőkbe, hogy elkerüljék a kettős családi tragédiát.

Elképesztő lények a középkori emberek fantáziájából

2019.12.20.

A formicoleon egy 1491-ből származó ábrázoláson (kép forrása: medievalists.net)

A középkori Európában elterjedt, a világgal kapcsolatos elképzelések számos különös formát öltöttek, azonban legtöbbjükben közös, hogy a természetet, illetve az emberek által lakatlan vadont jobbára ismeretlen, egyszerre félelmetes és az emberek által tisztelt dologként kezelik. A távoli vidékek, de a közeli erdők, vizek is rejthettek egyszerre halálos veszélyeket és csodás szépséget. Alább az írástudó emberek fantáziájából kipattant legkülönösebb lények kerülnek felsorolásra.

Miért teknősök hordják a hátukon a világot számos nép mitológiájában?

2019.12.19.

A hindu mitológia világteknősének egy kora újkori ábrázolása (kép forrása: Wikimedia Commons)

Aki találkozott már a több nyelvben is előforduló „teknősök végtelen sora” kifejezéssel, valószínűleg ismeri azt a mitológiai képzetet, miszerint a világot egy gigantikus teknős hordozza a hátán. Míg a filozófusok által hangoztatott kifejezés újkori keletű, a kozmikus teknősök toposza évezredek óta jelen van a világ különböző tájainak világmagyarázataiban. Hogyan lehetséges, hogy több kultúrában is éppen erre az állatra esett a választás, hogy otthonunk hordozója legyen?

Évszázadokba is telhet Laosz területének bomba- és aknamentesítése

2019.12.18.

Kép forrása: abcnews.com

A vietnámi háború egy kevésbé ismert (és egyes aspektusaiban máig rejtélyes) arculata az Észak- és Dél-Vietnámmal szomszédos országokban, Kambodzsában és Laoszban folytatott titkos katonai műveletek története. Az amerikai különleges egységek és helyi szövetségeseik által az észak-vietnámi reguláris erők (a Vietnámi Néphadsereg) és a Vietkong gerilláinak ezekben az országokban elhelyezett titkos támaszpontjai és Dél-Vietnámba vezető utánpótlási vonalai, az úgynevezett Ho Si Minh-ösvény ellen indított támadásai azonban fontos, ám a korabeli nyilvánosság előtt jórészt rejtve maradt részét képezték a konfliktusnak. Jól mutatják, hogy a négy országra felosztott egykori francia gyarmat Indokína valójában sok szempontból egyetlen, szinte összefüggő harcteret jelentett a Szovjetunió és Kína, illetve az Egyesült Államok által támogatott erők proxyháborújában. E műveletek egy különös, ám annál szomorúbb rekordot is eredményeztek: Laosz az amerikaiaknak hála a történelem legtöbbet bombázott országává vált.

Sikert kovácsolt születési rendellenességéből a „háromlábú ember”

2019.12.17.

A különféle testi deformitásokkal, fogyatékosságokkal rendelkező emberek bizarr „látványosságként” való mutogatása napjainkra szerencsére eltűnt a világ nagy részén, a 19. században azonban valóságos aranykorukat élték a kiszolgáltatott helyzetben lévőket ily módon kihasználó mutatványosok. Leghíresebb közülük P.T. Barnum, aki évtizedeken át sikeresen játszott rá a közönség morbid kíváncsiságára. Sovány vigasz, ám egyúttal örömteli élettörténetek forrása, hogy a mutatványosok csapatát alkotó emberek közül – akiknek különös kinézetük vagy munkaképességüket korlátozó rendellenességeik miatt kevés lehetőségük volt „normális” bevételi forrást találni a megélhetéshez – sokaknak sikerült viszonylagos gazdagságot elérniük karrierjük során. Az ilyen „látványosságok” közé tartozott Francesco „Frank” Lentini, a „háromlábú ember”, aki egy úgynevezett parazita ikertestvérnek köszönhette hírnevét.

Az otthon ízeit hozták a frontvonalba az amerikai „fánkos babák”

2019.12.16.

Az Amerikai Vöröskereszt női önkéntese egy friss adag fánkkal a második világháborúban (kép forrása: All That's Interesting)

A történelem során a nők által a háborúkban játszott szerep rendre háttérbe szorul, mivel a harci cselekményekben túlnyomórészt férfiak vesznek részt. A modern kor fegyveres konfliktusaiban leggyakrabban a sebesültekkel foglalkozó ápolókként tűnnek fel, ritkábban pedig a harcmezőn – férfi társaik kétkedése és az eléjük gördített más akadályok ellenére – fegyverrel állnak helyt. Ennél azonban sokkal változatosabb szerepek is jutottak nekik a háborúk történetében. Jó példa erre a második világháborúban az amerikai csapatokat kísérő „fánkos babák” (Donut Dollies) esete.

Ezeket a cikkeket olvastad már?