250 éves szexuális segédeszköz került elő egy régi vécéből Lengyelországban

Váratlan felfedezést tettek a régészek a lengyelországi Gdańskban, amikor a Balti-tenger partján fekvő város egy 18. századi latrináját tárták fel: egy 250 éves szexuális segédeszközt találtak.

A tárgy felépítése arra enged következtetni, hogy valóban önkielégítésre, és nem például rituális célokra készült. A helyi műemlékvédelmi hivatal közlése szerint a különös tárgy kiváló állapotban őrződött meg, és a 18. század második feléből származik.

A hímvesszőt formázó segédeszköz 20 centiméter hosszú, bőrből készült, és szőrrel volt kitömve, míg a feje fából készült. Marcin Tymiński, a műemlékvédelmi hivatal szóvivője elmondta: lehetetlen megállapítani, hogy véletlenül vagy szándékosan került-e a latrinába.

Annyi bizonyos, hogy egy efféle tárgy meglehetősen drága mulatságnak számított a korban. A részletesen kidolgozott segédeszköz igen jó minőségű bőrből készült, továbbá megrendelése, elkészítése és átadása nagyfokú diszkréciót igényelhetett.

A férfi nemi szerv mesterséges reprezentációi évezredek óta ismertek világszerte. A legrégebbi ilyen tárgy az őskőkorból származik, a németországi Ulm közelében lévő Hohle Fels barlangból került elő, és körülbelül 28 000 éves.

Az őskőkori tárgy esetében vitatott, hogy gyakorlati vagy rituális célra készült-e. Az előbbi melletti érv, hogy meglehetősen simára csiszolt a felszíne, illetve az is, hogy realisztikus méretű.

Kétségtelen, hogy különféle fallikus tárgyak rituális kontextusban is előfordultak számos kultúrában a történelem során, mind a termékenység növelésének reményében, mind a gonosz szellemek elűzésére.

A lengyelországi helyszín, ahol a latrinát feltárták, egyébként a jelek szerint egykor egy vívóiskola volt. A kiváló állapotban megőrződött, ám rendkívül sérülékeny anyagokból készült tárgyon a szakértők jelenleg aprólékos állagmegóvási munkát végeznek.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/102433/pics/16050829771666381_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?