Politikai és vallási jelentősége lehetett az inka lámaáldozatoknak

A régészek számára régóta ismert az egykori inkák azon szokása, hogy emberáldozatokat mutattak be isteneiknek, nemrégiben azonban négy feláldozott láma maradványai is előkerültek Peruban.

Élve eltemetve?

A kanadai Calgary Egyetem régésze, Lidio Valdez által vezetett kutatócsoport négy láma mumifikált maradványait ásta elő az egykori inka adminisztratív központ, Tambo Viejo feltárása során.

Az állatok szőre, bár össze volt tapadva, továbbra is puha volt, ami jól mutatja, milyen kiváló állapotban találtak rá a kutatók a természetes úton mumifikálódott tetemekre. A lámákat díszes madzagokkal és karkötőkkel temették el, a becslések szerint valamikor 1432 és 1459 között.

A kutatók tanulmányukban megjegyezték, hogy semmiféle külsérelmi nyomot nem találtak a lámákon, ami arra is utalhat, hogy élve temették el őket.

„A történeti feljegyzések arra utalnak, az állatáldozatok is fontosak voltak az inkák számára, akik különleges felajánlásnak tartották őket isteneik számára” – mondta el Valdez, aki a perui San Cristóbal de Huamanga Egyetem régészeivel közösen tárta fel a helyszínt. „Ez különösen igaz volt a lámákra, amelyeknél értékesebb áldozatnak csak az emberek számítottak.”

A lámákat díszítő díszes madzagok

A négy áldozati lámán kívül ezektől elkülönítve bukkantak a kutatók egy ötödik, lebomlott lámatetemre is, ami arra utalhat, az áldozat bemutatását követően valakik megpróbálhatták kirabolni a sírt, amelyet többek közt trópusi madarak tollai is díszítettek. A régészek a nagy testű lámák mellett több, hozzájuk hasonlóan feldíszített tengerimalac maradványait is megtalálták.

Tambo Viejo legújabb feltárása egy nagy lakoma nyomaira is bukkant, nagyméretű kemencék, illetve nagy ünneplésre utaló jelek formájában. Az e hónapban az Antiquity című szaklapban megjelent tanulmány szerint az öt évszázaddal ezelőtti ünnepség és lámaáldozat időpontja azután lehetett, hogy a területet békés úton bekebelezte az inka állam.

Politika és vallás

Ebben az esetben az ünnepélyes lakoma célja is a birodalom új alattvalóinak kiengesztelése lehetett. Az állatáldozatok az isteneknek tett, jó termést és egészséget hozó ajándékok mellett politikai célt is szolgálhattak a terület megjelölésével. „Az áldozatok valószínűleg sokkal nagyobb lakomák és összejövetelek részei voltak, amelyeket az állam támogatott” – mondta el Valdez. „Az állam elnyerte a helyiek barátságát étellel és itallal, bebetonozva a politikai szövetségeket, miközben az itt elhelyezett áldozatok által az inkák a sajátjukénak mondhatták a földet.”

Tambo Viejónál az ásatások 2018-ban kezdődtek, a régészek eddig egy nagyobb tér, illetve egy jellegzetes inka vallási építmény, az usnu maradványait találták meg. Egy út nyomait is feltárták, amely a Nazca-völgybe, a híres Nazca-vonalak helyére vezetett.

Az egyik, barna szőrű áldozati állat állkapcsa

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a lámák igen nagy jelentőséggel bírtak az inka kultúrában. Míg a négylábú állatokat le is vágták húsukért, egyúttal igavonó és áldozati állatként is tartották őket. Habár a gyakorlatnak viszonylag kevés fizikai nyomát találták eddig, a feljegyzésekből tudható, hogy lámaáldozatot még az emberáldozatoknál is gyakrabban mutattak be.

A lámaáldozatokat általában az év meghatározott időszakaiban mutatták be: a források szerint az inka közösségek rendszerint száz állatot öltek le október táján a bőséges eső reményében, majd februárban a csapadék elállásáért.

Bernabé Cobo, a spanyol gyarmati korszak krónikása arról írt, az állatokat színezetük szerint különböző célokra áldozták fel. A barna bundájú lámákat a teremtő isten, Virakocsa számára ajánlották fel, míg a fehéreket a Napnak, a foltos szőrzetű lámákat pedig a mennydörgésnek áldozták fel.

Az egyik, fehér szőrzetű áldozati láma

Kétségtelen, hogy az inka áldozati felajánlásoknak mindig saját, különös jelentősége és célja volt. A kutatók megjegyezték tanulmányukban: „E szertartások által az inkák új rendet, új értelmezést és jelentőséget teremtettek, amelyek segítettek legitimálni és igazolni tetteiket mind a hódítók, mind a meghódítottak előtt.”

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/101843/pics/16038076725866592_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?