Máig sok a rejtély Lord Mountbatten meggyilkolása körül

Lord Mountbatten és családja a Shadow V fedélzetén

A Károly walesi herceg mentora, Lord Mountbatten ellen végrehajtott sikeres IRA-merénylet megrázta a brit királyi családot. Az 1979-es gyilkosság mind a mai napig sok kérdést vet fel, egyesek egyenesen megkérdőjelezik azt is, hogy az IRA valóban részt vett-e az akcióban.

Tragikus nyaralás

1979. augusztus 27-én az írországi Classiebawn kastélyban pihenő Lord Mountbatten és családja végre fellélegezhetett: a hétfői munkaszüneti napon az elmúlt esős időszak után remek időre volt kilátás. Mountbatten is úgy gondolta, hogy elérkezett az idő egy kis kirándulásra, és a reggelinél egy családi hajókázással egybekötött rákhalászatot javasolt az egybegyűlteknek.

Déli fél tizenkettő tájban Mountbatten lányával, Patríciával, vejével, John Knatchbull-lal és két unukájával, Timothy-val és Nicholasszal egyetemben a majd’ 9 méter hosszú halászhajója fedélzetére lépett, hogy a korábban elhelyezett rákcsapdákat felszedjék. A „rákvadászatra” elkísérte őket a 83 éves Lady Doreen Brabourne, Mountbatten vejének az anyja, illetve a hajón tartózkodott az ott dolgozó 15 éves Paul Maxwell.

A Shadow V névre keresztelt hajót két biztonsági ember látcsövön keresztül szemlélte, ahogy az kifutott a kikötőből. A biztonságiak nem voltak egyedül, a közelben egy helyi IRA-tag is távcsövet ragadott, hogy figyelemmel kísérje a kikötőből kifutó Shadow V-ot.

Károly walesi herceg Lord Mountbattennel Windsorban, 1979.

A hajó negyedóra múlva ért a rákcsapdákhoz. Néhány száz méterre a Shadow V-tól, az egyik part menti szikla tetején, a készenlétben lévő IRA tagok már feszülten várták ezt a pillanatot. Amint a hajó lelassított és a csapdákhoz ért, egyikük megnyomta a detonátor gombját, aktiválva az előző éjjel a hajótestre felszerelt pokolgépet. A 22 kilogrammnyi gelignit detonációját fa- és fémdarabok zápora követte, cipők, mentőövek, és párnák röpültek a levegőbe, majd néma csend ereszkedett a környékre.

A robbanás teljesen szétroncsolta Mountbatten lábait és letépte róla a ruhát. Élettelen testét csupán a hosszú ujjú pulóverének egy része takarta, amelyen a második világháborúban általa irányított rombolónak, az HMS Kellynek a kitűzője virított. Mountbatten azonnal meghalt, akárcsak egyik unokája, Nicholas, és a hajón dolgozó másik tinédzser, Paul. A súlyosan megsebesült Lady Doreen Brabourne másnap belehalt sérüléseibe.

Az IRA aznap további merényletsorozattal zavarta meg a munkaszüneti nap békéjét: fegyveresei egy brit katonai oszlopra támadtak rá, majd a megtámadott konvoj felmentésére küldött, a határmenti Warrenpointból indított különítményen is rajtaütöttek.

A warrenpointi rajtaütés során megsemmisült egyik brit katonai teherautó (kép forrása: Wikimedia Commons)

A támadásokban tizennyolc brit katona vesztette életét és másik négy súlyosan megsebesült. Brit szemszögből 1979. augusztus 27-e az északír konfliktus legtragikusabb napjává vált. Az IRA egy nyilatkozatban vállalta a felelősséget a merényletekért.

Károly herceg éppen Írországban horgászott, amikor közölték vele „tiszteletbeli nagyapja” halálhírét. Azon az estén ezt írta naplójába: „Most, hogy elment, az élet már soha nem lesz a régi.”

Régóta célkeresztben

Lord Louis Francis Mountbattent, akit a családban mindenki csak Dickie-ként emlegetett, édesanyja, Viktória hessen-darmstadti hercegnő révén, aki Viktória királynő unokája volt, szoros rokoni szálak fűzték a brit királyi famíliához. Apja, Lajos Sándor battenbergi herceg 1912-ben elfoglalhatta a haditengerészet vezérkari főnöki székét.

Posztjáról az első világháború kitörését követően azonban le kellett, hogy mondjon a Nagy-Britanniában egyre inkább eluralkodó németellenes hangulat miatt. Fia, hivatalos német titulusán Prinz Louis Franz von Battenberg e kellemetlen incidens miatt változtatta nevét az angolosabban hangzó Mountbattenre.

Mountbatten apja nyomdokait követve csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, és harcolt az első és a második világháborúban is. A második világégés után India alkirályaként részt vállalt az önálló Pakisztán létrehozásában, majd 1955-től a Brit Királyi Haditengerészet élére került. 1959-ben „állást váltott”, és 1965-ig a Brit Királyi Hadsereg vezérkari főnökeként irányította a brit haderőt.

A herceg a Királyi Haditengerészet egyenruhájában (kép forrása: Wikimedia Commons)

Mountbatten búcsúztatására 1979. szeptember 5-én került sor a londoni Westminster Apátságban. A biztonság itt is létkérdés volt, így az egész szertartást, amelyen II. Erzsébet királynő és 1400 vendég is részt vett, a Freeman hadművelet keretében bonyolították le. Károly herceg 30 perces beszédet mondott, amelyet 20 ország tévécsatornája is átvett.

A 31 éves Thomas McMahon, az IRA bombaspecialistája, és a 24 éves Francis McGirl IRA-tag tárgyalása november 5-én kezdődött. A két gyanúsan viselkedő férfit közvetlenül a robbantás előtt tartóztatták le, egy közönséges országúti ellenőrzés során. Ruhájukon robbanószermaradványokat, gelignitet találtak, illetve McMahon ruháján a levegőbe röpített Shadow V zöld festékmintáit is megtalálták.

McMahon 19 évet töltött rács mögött, és csak az északír konfliktust lezáró, 1998-ban megkötött nagypénteki egyezmény után szabadult. McGirl ellen a vád képviselői nem tudtak elfogadható terhelő bizonyítékokat a bíróság elé állítani, így a férfinak nem kellett börtönbe vonulnia. McGirl 1995-ben egy furcsa traktorbaleset következtében vesztette életét. A Mountbattennel végző különítmény a feltételezések szerint hat emberből állt, amelyben több nő megfigyelőként vagy őrszemként vett részt. Megfelelő bizonyítékok hiányában azonban nem kerültek a bíróság elé.

Mountbatten egyébként már régóta az IRA célkeresztjében volt, és korábban is többször kíséreltek meg merényletet ellene. 1978-ban például egy mesterlövész próbálta leteríteni a Shadow V fedélzetén tartózkodó lordot, de a viharos tenger miatt a merénylő képtelen volt a célpontra tartani fegyverét.

Különös biztonsági hiányosságok

Miután az ellenzéki árnyékkormány Észak-Írországért felelős államtitkára, Airey Neave ellen 1978-ban sikeres merényletet hajtott végre az Ír Nemzeti Felszabadító Hadsereg (az Ír Köztársasági Szocialista Párt fegyveres szárnya), a Mountbatten védelméért felelős biztonságiak 1979 márciusában figyelmeztették a lordot, hogy a királyi családot, köztük őt is támadás érheti. Mountbattent nem igazán hatotta meg a rossz hír, nem aggódott.

1978-ban a biztonságiak ezért árgus szemekkel figyelték a Shadow V-ot, hogy elhárítsanak egy esetleges bombamerényletet. 1979-ben azonban rejtélyes módon beszüntették a hajó ellenőrzését. Graham Yuill, aki azon a nyáron a lord biztonságáért felelt, később úgy nyilatkozott, hogy jelentést tett ismert IRA-tagok felbukkanásáról Mullaghmore-ban, és felvetette a Shadow V ellenőrzésének a szükségességét, de hivatalos beszámolójára felettesei elég furán reagáltak: Yuillt hirtelen Hong Kongba vezényelték, és utasították arra, hogy senkinek nem beszélhet korábbi, a lord hajóját érintő jelentéséről.

A holttestek egyikének kiemelése a vízből

A Mountbatten életét fenyegető veszély mértékét nézve szinte érthetetlen, miért vették félvállról az illetékes fegyveres szervek a királyi család egyik fontos tagjának biztonságát. Többen úgy tartják, hogy Mountbatten maga állította le a biztonságiakat, mert nem akarta, hogy azok minden lépését árgus szemmel figyeljék.

Egyesek azt feltételezik, hogy a merényletért nem is az IRA, hanem a brit titkosszolgálat a felelős. Ezt a teóriát egy bizonyos Patrick Holland nevű úr állítására alapozzák, aki McMahon fegyenctársaként tengette életét a Portlaoise börtönben, és azt állította, hogy McMahon más helyett vitte el a balhét.

A látszólag jól értesült, hetvenedik életévében járó Holland azt tervezte, hogy könyvet ír a Mountbatten-merényletről, de erre már nem maradt ideje, mert egy reggel holtan találták a cellájában. A halála előtti éjszakán Holland egyébként mellkasfájdalmakra panaszkodott, és orvosi kezelésre szorult. Soha nem tudjuk meg, hogy mit tudhatott meg McMahontől a börtönben.

A merénylet kapcsán egyébként máshol is felbukkantak hajmeresztőnek tűnő információk. Az Ulsteri Királyi Rendőrség egyik forrása szerint nem az IRA, hanem a CIA állhatott a merénylet mögött, ugyanis Mountbattennek igen sarkos véleménye volt a két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió között dúló atomfegyverkezési versenyről, amit képtelennek, eszelősnek nevezett.

A merénylet negyven évvel a lord halála után is rengeteg kérdést vet fel, és a nem kellően védett Mountbatten tragédiája remek táptalajt nyújt az újabb és újabb összeesküvés-elméleteknek. A tisztánlátást egyelőre zavarja az, hogy azokba a kormányzati iratokba, amelyek eloszlathatnák a kételyeket a lord halálával kapcsolatban, nemzetbiztonsági okokból nem lehet betekinteni, ráadásul ezen dokumentumok egy részét már megsemmisítették.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/101157/pics/16022480564709087_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?