A 19. század elején egy német mester elkészítette a zenélő robotot

A világ egyik leghíresebb, emberalakot utánozó szerkezete a jelenleg a müncheni Deutsches Museumban kiállított Kaufmann-féle automata trombitás. A 180 centiméter magas alak egy kora újkori spanyol jelmezbe van öltöztetve, „tüdői” pedig valójában fújtatók, amelyek a trombita hangját utánzó nádsípokat szólaltatnak meg testében.

A „Trumpetenwerk” néven is ismert automata különlegessége, hogy ezáltal két különböző hangon is meg tudott szólalni egyszerre.

A különös, korát meghaladó szerkezet működését két, lépcsős felületű rézhenger biztosítja. Ezek „lépcsői” hat fel-le mozgó rudat és a hozzájuk kapcsolódó karokat mozgatják, amelyek a fújtatók szelepeire hatnak, amelyek aztán 12 „nyelven” eresztik át a levegőt. Mivel a hang valóban egy trombitán át jön ki a szerkezetből, hangja is emlékeztet a valódi hangszerére.

Az automata trombitás teljes öltözetében

A nagynevű zeneszerző, Carl Maria von Weber jó barátságot alakított ki a feltalálóval, miután 1811-ben a szerkezet egyik bemutatóján megismerkedtek. Webertől származik a „Trumpetenwerk” kifejezés is, 1812-ben pedig egy darabot is szerzett Kaufmann automata hangszeréhez.

A trombitás szerkezete egy színes fotón

Az 1785. február 5-én Drezdában született Johan Friedrich Wilhelm Kaufmann édesapja, Johann Gottfried Kaufmann jó szakember hírében álló órás volt, dédapja, Georg Friedrich Kaufmann pedig a szász hercegi udvar és számos székesegyház számára készített orgonákat.

A szerkezet hátulnézetből

Kaufmann 1799-ben, 14 évesen kezdte meg tanonci idejét az órásműhelyben, 1803-tól 1806-ig pedig körutat tett, a Német-Római Császárság, Svájc és Franciaország több órakészítő mestere alatt is tanult.

Friedrich Kaufmann a Harmonichord mögött (kép forrása: Wikimedia Commons)

1806-ban visszatért Drezdába, ahol édesapjával együtt épített a korban divatos zenélő órákat és egészen új eszközöket, valamint mechanikus hangszereket is.

A Harmonichord egy 1835-ben készült példánya (kép forrása: Wikimedia Commons)

A páros több európai nagyvárosban is bemutatta az évek során találmányait. Ezek közé tartozott az „automata trombitás” mellett a 24 trombitából és két üstdobból álló Belloneon, az álló zongorára emlékeztető Harmonichord, illetve az úgynevezett Chordalaudion is.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/100836/pics/16015532373756521_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?