Egy orosz házaspár a kertjükben építette fel a Kheopsz-piramis mását

A Vahrusev-házaspár piramisa (kép forrása: thevintagenews.com / YouTube)

Egy orosz házaspár az elmúlt évek során tartós emléket állított az ókori Egyiptom iránti rajongásának: a gízai Kheopsz-piramis kicsinyített másolatát építették fel házuk udvarán.

A Szentpétervártól délnyugatra található Isztyinka nevű faluban élő Andrej Vahrusev és felesége, Viktorija két éve döntöttek a kilenc méter magas, 52 méter kerületű – az eredeti műemlék méretének egy tizenkilencede – építmény felhúzása mellett.

A kerti piramis az eredetitől eltérően – amely jobbára bazalttömbökből épült – betonból van, azonban a nyilvánvaló eltérések ellenére a pár szívvel-lélekkel dolgozott rajta. „Ez attól még egy monolitikus épület, amelyhez precíz számításokat végeztünk a kőműves-munkálatokat illetően, oly módon dolgozva, hogy a lehető legközelebb álljon az eredetihez” – magyarázta el Andrej Vahrusev.

Az eredeti mellett eltörpülő másolat így is impozáns, és mintegy 400 tonnát nyom. A Vahrusev-házaspár többször járt Egyiptomban a Kheopsz-piramis tanulmányozása végett, és 2019 nyarán láttak neki sajátjuk felépítésének.

A házi műemlék belső tereiben még munkálatok zajlanak, azonban már látogatható – nem csupán az eredeti szarkofág méretével megegyező másolat található odabent, hanem több ókori szobor másolata is.

Az elkészült piramis felülnézetből (kép forrása: uk.news.yahoo.com)

„Le kellett csökkentenünk a piramis arányait” – mondta el Viktorija Vahruseva, „de a szarkofág ugyanakkora, mint a Kheopsz-piramisban, csak meg kellett bizonyosodnunk róla, hogy biztosan befér.” Az érdeklődők 3500 rubeles, azaz több, mint 15 000 forintos belépődíjért cserébe tekinthetik meg belülről a piramist.

Míg a 21. századi lelkes rajongók egy év alatt végeztek a munkálatokkal, a gízai piramisok legnagyobbikának felépítése akár két évtizeden át is tarthatott. A Kr. e. 2490 körül befejezett gigantikus műemlék 147 méter magas, és mintegy 4000 éven át viselte a legmagasabb ember által emelt építmény címet.

A kisebb Hafré- és Menkauré-piramisok által közrefogott Kheopsz-piramis két és fél millió kőtömbből áll, amelyeket egyesével kellett kifaragni és elhelyezni.

A Kheopsz-piramis (kép forrása: Wikimedia Commons)

Szomszédjaival tökéletesen egybevág az Orion csillagkép „övét” kiadó három csillaggal, az északi oldalukba épült járat pedig a fáraók lelkének a mennybe való útra kelését volt hivatott lehetővé tenni. Azt nem tudni, Vahrusevék is a piramisba terveznek-e temetkezni.

Mit szólnak a szokatlan látványossághoz a szomszédok? Egyikük, Alekszandr Pusztosinszkij „átlagos szomszédoknak” nevezte Vahrusevéket. Hozzátette, „amit csinálnak, engem is arra késztet, hogy kitaláljak valami különlegeset.”

A szomszédoknak azonban nehéz lesz lépést tartaniuk a különc párral, akik már tervbe is vették következő projektjüket: egy ókori templom másolatát, amelyet föld alatti járat fog összekapcsolni a piramissal.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/98286/pics/15958482471158638_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?