Tragédiák sora kísérte a karlendítést megtagadó német férfi életét

Kép forrása: vintage-everyday.com

1936. június 13-án a hamburgi Blohm und Voss hajógyárban nagyszabású ceremóniát tartottak a legújabb tengerjáró, a 90 méter hosszú, bark osztályú vitorlás Horst Wessel vízrebocsátása alkalmából. A hajó a náci pártpropaganda egyik elsőszámú mártírjáról kapta nevét, az eseményt pedig az állampárt helyettes Führere, Rudolf Hess beszéde koronázta meg, melynek során végig mellette állt maga a vezér, Adolf Hitler is. A hajót a névadó SA-vezér édesanyja keresztelte meg a hagyományos üveg pezsgővel, az összegyűlt gyári munkások és bámészkodók tömege pedig lelkesen a magasba emelte a karját, a nácik bevett üdvözlését bemutatva – egy ember kivételével.

Tiltott frigy

A 26 éves August Landmesser a tömegben állt ugyan, ám míg a körülötte lévők fellendítették karjukat, ő igencsak feltűnő módon karba tett kézzel állt tovább.

Landmesser korábban az eddigre állampárttá duzzadt NSDAP tagja is volt: 1931-ben, még Hitler hatalomra kerülése előtt lépett be abban a reményben, hogy így könnyebben talál munkát. Amikor azonban 1935-ben eljegyezte a zsidó származású Irma Ecklert, a nácik kizárták soraikból.

Bár a pár intézkedett a polgári esküvőről, az alig egy hónappal később meghozott nürnbergi törvények ezt ellehetetlenítették: „tisztavérű” német nem köthetett házasságot olyan személlyel, akinek zsidó felmenői voltak. Első lányuk, Ingrid így házasságon kívül született meg 1935. október 29-én.

1937-ben Landmesser és Eckler Dániába kísérelt meg átszökni, azonban a hatóságok elfogták őket. Eckler ekkor ismét terhes volt, ezért Landmessert 1937 júliusában megvádolták és bűnösnek találták „fajgyalázás” bűnében.

A családról készült első és egyetlen fénykép (kép forrása: vintage-everyday.com)

Landmesser azzal érvelt, sem ő, sem Eckler nem volt tisztában a nő teljes származásával, így végül 1938. május 27-én felmentették, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a bűnismétlés több éves börtönbüntetést vonhat maga után.

A pár továbbra sem titkolta kapcsolatát nyilvánosan, így Landmessert július 15-én ismét letartóztatták, majd két és fél év kényszermunkára ítélték a börgermoori koncentrációs táborban.

A szerelem megbüntetése

Ecklert eközben letartóztatta a Gestapo, és a politikai foglyok gyűjtésére használt fuhlsbütteli börtönbe internálták. Itt adott életet második lányának, Irenének.

Innen az oranienburgi koncentrációs táborba szállították tovább, majd a lichtenburgi – nőknek fenntartott – koncentrációs táborba, majd a ravensbrücki, szintén női táborba.

Irma Eckler (kép forrása: vintage-everyday.com)

Irma Ecklertől 1942-ig érkezett hozzátartozóihoz néhány levél, ezt követően azonban már nem. A nyomok szerint Ravensbrückből a bernburgi eutanáziaközpontba szállíthatták, ahol az összesen 15-20 000 áldozatot követelő 14f13 jelű akció keretében, 1942 februárjában meggyilkolták. 1949-es, hivatalos halottá nyilvánításakor a dátum 1942. április 28-aként került bejegyzésre.

Landmessert közben kiengedték a börtönből 1941. január 19-én. A Püst fuvarozócégnél talált munkát műszakvezetőként, annak a warnemündei Heinkel-repülőgépgyárnál lévő kirendeltségnél.

1944 februárjában a Wehrmacht 999. könnyű Afrika-hadosztályához sorozták be, amely hangzatos neve ellenére büntetőegységként működött politikailag megbízhatatlan egyének számára, és ekkor már a Balkánon harcolt, főként partizánok elleni műveletekben.

Landmesser a dokumentumok szerint 1944. október 17-én esett el Horvátországban, feleségéhez hasonlóan őt is 1949-ben nyilvánították hivatalosan halottá.

August Landmesser 1935-ben (kép forrása: vintage-everyday.com)

A pár letartóztatása után gyermekeik először egy hamburgi árvaházba kerültek, ahonnan Ingrid végül anyai nagyanyjához, míg Irene nevelőszülőkhöz került. A nagymama 1953-as halálát követően Ingridet ugyancsak nevelőszülőkhöz helyezték.

August Landmesser és Irma Eckler házasságát 1951 nyarán visszamenőleg érvényesnek ismerte el a hamburgi szenátus, és az ősszel Ingrid fel is vette a Landmesser nevet. Irene a későbbiekben is az Eckler nevet használta.

A híres fénykép először 1991. március 22-én jelent meg a Die Zeit című lapban, ennek nyomán Irene volt az, aki édesapjaként azonosította az akkor ismeretlennek tekintett férfit, és jelentkezett történetével a nyilvánosság előtt.

Érdekesség, hogy a Horst Wessel vitorlás háborús jóvátételként végül az Egyesült Államokba került, ahol a mai napig a parti őrség kiképzőhajójaként, illetve reprezentációs célokra szolgál.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/97938/pics/15952589927064177_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?