A 18. században az érettebb nőket kedvelték jobban a férfiak

Pietro Fabris: Házaspár egy asztalnál (kép forrása: Wikimedia Commons)

A 18. századi brit férfiak tüzesebb és tapasztaltabb szeretőknek tartották a(z akkoriban) középkorúnak tartott, 30 és 50 év közötti nőket egy új kutatás tanúsága szerint. A Cambridge-i Egyetem kutatója, Ella Sbaraini különböző György-kori naplókat, nyomtatványokat, pamfleteket és más írott forrásokat dolgozott fel a korabeli nők szexuális életének vizsgálatához.

Téves modern képzetek

A források ellentmondanak annak a modern képzetnek, hogy a kora újkorban a nőknek a házasságot követően elmúlt a vonzereje mások irányába, és hogy koruk előrehaladtával egyre passzívabbá váltak e tekintetben.

Sbaraini eredményei alapján az érettebb nők egyáltalán nem számítottak érinthetetlennek, valójában „rendkívül erotikus figurák” voltak. A források alapján a 18. századi férfiak elsősorban szexuális tapasztalatuk és tüzességük miatt vágytak utánuk.

„Elgondolkodtató, hogy vajon egyes történészek azon feltételezése, hogy a korszak női már nem szexiek 30-on vagy 40-en túl esetleg amiatt jött-e létre, hogy a mi kultúránk azt gondolja, az ember már nincs élete azon szakaszában 45 évesen, például” – írta Sbaraini tanulmányában, amely a Cultural and Social History című szakfolyóiratban jelent meg.

Jó példa az érettebb nők korabeli kelendőségére a napjainkban inkább internetes mémekből ismert Samuel Johnson költő, szótárszerkesztő és kritikus esete, aki 25 évesen a nála 20 évvel idősebb Elizabeth Portert vette el feleségül. Johnson nézete szerint „nem a lányok, hanem a nők azok, akik az erős és tartós szenvedélyt ébresztik.”

„Habár a szexualitást tanulmányozó történészek némelyike több figyelmet kezdett el fordítani az ’idősebb’ nőkre – különböző meghatározások szerint az 50, 55 vagy 60 felettiekre –, kevesen vizsgálták meg a ’középkorúnak’ nevezhető nők helyzetét” – írta Sbaraini.

Samuel Johnson (kép forrása: Wikimedia Commons)

E nők nemi élete, illetve annak fejlődése a házasság és az anyaság folyamán igen keveset kutatott téma volt eddig.

„Ez a ’középkor’ kulcsfontosságú időszak volt, amelyben a nők jelentős szexuális, testi és társadalmi változásokon mentek keresztül” – írta a kutató. Sbaraini kutatásának célja elmondása szerint az volt, „hogy orvosolja azon gondolatot, mely szerint a 18. századi emberek szexuálisan nem kívánatosnak látták a középkorú nőket.”

A korabeli erotikus témájú írott anyagok egyedülálló betekintést nyújtanak abba, mennyit is fantáziáltak a férfiak éppen az ilyen nőkről. Ezt támasztották alá az egyéb írott források is.

Kutatása során Sbaraini hét kötetnyi házasságtörési ügy peranyagát vizsgálta át a korból. Az esetek több mint 40 százalékában 30 feletti nők voltak az érintettek. Az iratok szerint a férfiakat igencsak izgatta annak gondolata, hogy egy másik férfi feleségével, netán édesanyjával lépjenek át bizonyos határokat.

Anyák, vénlányok és prostituáltak

A kutató átfésülte a korabeli prostituáltak jegyzékeit is – ezek teljesen nyilvánosak voltak akkoriban –, ezekből pedig az látszott, hogy sokuknak éppen életkora miatt ment jól az üzlet, nem annak ellenére.

Egy 37 éves kéjhölgy hirdetése például azzal csábította a vendégeket, hogy ő az ideális választás „az érett, lágy gyümölcsöt mindennél jobban kedvelők” számára. Egy másikról azt írták, közvetlen, anyatermészetű, és „reggel megkínál egy kellemes csésze teával”.

Giuseppe Piattoli: A bál (1790) (kép forrása: Wikimedia Commons)

A középkorú nők talán legvonzóbb csoportja ekkoriban az özvegyasszonyoké volt. Sbaraini szerint úgy tartották róluk, valódi elbűvölő erővel bírtak a férfiak felett. „Az özvegyek varázsa részben a szex őszinte élvezetében rejlett – a tapasztalat azt mutatta, ők jobban szeretik” – írta.

Az egyetlen kivételt a Sbaraini által vizsgált források alapján a vénlányok jelentették. Őket „nemkívánatosnak”, illetve „a szexuális élvezettől elzárkózónak” tartották. Velük szemben „a középkorú özvegyek, feleségek, anyák és prostituáltak izgalmas – bár nem bonyodalmaktól mentes – erotikus lehetőségekkel szolgálhattak.”

Rendszerint kezdeményező és lelkes szeretőkként ábrázolták őket, akikben a szexuális tapasztalat nem csupán feltüzelte a szenvedélyt, de hatalmat is adott a kezükbe. „A középkorú nőkkel szemben megfogalmazott kritikák rendszerint a kezdeményezőkészségükkel és a szexuális étvágyukkal kapcsolatosak, nem pedig a passzivitásukkal” – mondta Sbaraini.

A valóban érettebb asszonyok esetében a társadalmi státusz, illetve a „világiasság” önmagukban is a szexuális érdeklődés indokaiként voltak bemutatva. Ebben az anyaság is gyakran szerepet játszott, a nagyszámú gyermeket a „házastársi szeretet erős bizonyítékának” tekintették.

Louis-Roland Trinquesse: Az udvarlás (1774) (kép forrása: Wikimedia Commons)

„A perek leiratai gyakran megjegyzik a nők gyermekeinek számát, és rávilágítanak a kiemelt státuszra, amelyet az anyaság kölcsönzött nekik” – írta Sbaraini.

„Jane Fay-ről például azt írták, ’nyolc gyermeket szült hét év alatt’, ezt pedig ’a házastársi szeretet erős bizonyítékának’ vették, míg egy bizonyos Mrs. Martin fő ’teljesítménye’ kilenc gyermeke volt” – mondta Sbariani.

„Az édesanyák, különösen a harmincas éveikben termékeny testekként is vonzóak lehettek a férfiak számára. A késő harmincas, illetve negyvenes éveikben járó nők inkább a matróna, illetve a matriarcha szerepében tetszeleghettek” – tette hozzá a kutató. „Volt egy olyan olvasat, hogy az idősebb nők tapasztalt, szinte anyai útmutatással szolgálhattak.”

A 18. századi nőket „vágytalanként” ábrázoló modern narratívával ellentétben a valóság sokkal árnyaltabb. „Kevés forrás áll rendelkezésre, amely abba engedne betekintést, hogy a középkorú nők maguk mit gondoltak saját szexuális vonzerejükről vagy nemiségükről, és ez a csend meglehetősen frusztráló” – írta Sbaraini. „Habár egyre több kutatómunka zajlik e területen (…) még mindig többet kell tennünk annak kipuhatolására, a nők miként gondoltak erre.”

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/97486/pics/15943764817175256_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?