Hetente történt gyilkosság a vadnyugat legrosszabb bányászvárosában

Cerro Gordo fő utcája (kép forrása: Wikimedia Commons)

A nehezen megközelíthető Cerro Gordo városkájában, Kalifornia keleti hegyvidékén egykor nagy értékben hoztak a felszínre ezüstöt, ólmot és cinket – és elkövettek átlagosan heti egy gyilkosságot. Manapság a település elhagyatott, sokak szerint az itt elhunytak szellemei kísértenek az épületekben. Egyetlen lakója van, aki gondját viseli a helynek.

Véres történelem

2018-ban a területet megvásárolta fiatal befektetők egy csoportja, akik a hely rovott múltjából akartak turistaattrakciót faragni, például a golyók lyuggatta szalon épületéből, amelynek belső falain máig vérnyomok látszanak.

A város a tavasszal azzal került ismét a hírekbe, hogy az egyik befektető, Brent Underwood egyedül ragadt Cerro Gordóban, miután egy hóvihar másfél méternyi hóval vette körbe az eleve bajosan megközelíthető helyszínt.

Mivel a karbantartó éppen beteg feleségét ápolja, Underwood egyelőre továbbra is kénytelen egyedül maradni a hidegben az állítólagos szellemekkel, konzervételeken élve.

Saját bevallása szerint kisebb felújításokkal igyekszik elütni az időt – annyi bizonyos, hogy a tomboló világjárványt viszonylagos biztonságban vészelheti itt át. Miért tartja azonban a vállalkozó is annyira kísértetjárta helynek Cerro Gordót?

A Los Angelestől mintegy 300 kilométerre északra, az Inyo-hegységben fekvő kisvárost 1865-ben alapították, miután egy Pablo Flores nevű férfi ezüstre bukkant a közelben. A településnév spanyolul annyit tesz: „kövér domb”.

A városka valóban gyorsan hízásnak indult: Kalifornia legnagyobb ezüst- és ólomlelőhelyévé vált, azonban lakói sosem alkottak valódi közösséget – ennek elsődleges oka az volt, hogy minden egyéb civilizációtól igen távol fekszik. A legközelebbi élelmiszerbolt ma is a 40 kilométerre lévő Lone Pine-ban található, és az út több mint egyharmada egyszerű földút.

Cerro Gordónak virágkora csúcsán mintegy 5000 lakója volt. Mivel azonban rendfenntartó erő nem volt, a szesz viszont szabadon folyt a szalonokban, a várost főként az erőszak igazgatta. A bányászok hamar rászoktak arra, hogy homokzsákokkal rakták körbe fekhelyeiket az eltévelyedett éjszakai lövések ellen.

Szellemvárossá válás

Ahogy az erőszak egyre jobban elharapódzott, az ezüst ára pedig csökkent, a bányászat is lelassult Cerro Gordóban. Az 1900-as évek elején adott új lendületet a cinkkészletek felfedezése a környéken, és a város az Egyesült Államok legnagyobb cinkkarbonát-termelőjévé vált.

Cerro Gordo madártávlatból (kép forrása: Wikimedia Commons)

1938-ra Cerro Gordo teljességgel átállt a cinkkitermelésre, azonban a bányák hamarosan kimerültek, a lakosok pedig másfelé kerestek megélhetést – az 1950-es évekre már jobbára lakatlan volt. Nem sokkal később már szellemvadász-túrákat szerveztek ide, illetve gazdagabb társaságok kibérelték valamelyik házat a háborítatlan mulatozáshoz.

Napjainkban a város eredeti épületei közül 22 áll még, köztük több lakóépület, az egykor színházként is használt templom, a múzeum, illetve egy egykori vegyesáru-kereskedés. A régi bányajáratok némelyikébe is le lehet ereszkedni.

A város korábbi gondnoka, Robert Louis Desmarais éppenséggel maga is bányász volt egykor. Ő gondozta Cerro Gordót egészen 2018-ig, amikor fiatal befektetők csoportja vásárolta fel 1,4 millió dollárért.

Új tulajokkal újjáéledhet?

Mielőtt Underwood és társai megvásárolták volna, Cerro Gordo két fivér tulajdonát képezte, akik névtelenek kívántak maradni a nyilvánosság előtt. Ők szüleiktől örökölték meg, akik az 1980-as évektől a 2000-es évek elején bekövetkezett halálukig itt éltek.

„Beleszerettem az otthonossága és a történelme egyvelegébe” – mondta el Underwood, aki egy történelmi szállót is birtokol Texasban. „Kihívást kerestem, és valóban meg is kaptam, és még annál is többet.” A tranzakciót illő módon 2018. július 13-án, pénteken véglegesítették a felek.

Egy bánya bejárata a város mellett (kép forrása: Flickr)

Underwood szerint Cerro Gordo nincs híján a hátborzongató történeteknek, így ideális helyszín a kalandvágyó turisták számára. „Az egyik történet szerint egyszer 30 bányász ragadt a föld alatt, éppen az épület alatt, amelyben lakom. Bármennyire rettenetes is kimondani, most is odalent vannak” – mondta.

A szellemváros nemrég azzal került a hírekbe, hogy Underwood szándékán kívül egyedül ragadt ott. Még a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések bevezetése előtt tette meg autóval az utat Texasból Kaliforniába, megérkezése után pedig Desmarais távozott, hogy feleségét ápolja.

A rövidnek szánt ottlétet egy hóvihar hosszabbította meg, amely miatt Underwood nem tudott kijutni. A közösségi média segítségével mindenesetre megosztotta a világgal itteni mindennapjait, amelyek nagy részét az állítólag kísértetjárta Belshaw-házban tölti.

A két hálószobás épület egykor a város legbefolyásosabb alakja, Mortimer Belshaw otthona volt. Az övé volt a bányák nagy része, valamint a vegyeskereskedés is, és ő építette az ide vezető utat is.

Cerro Gordo (kép forrása: Wikimedia Commons)

„Minden az övé volt, a kereskedelem minden részére hatással volt itt” – mondta Underwood, akinek nagy tervei vannak a várossal. A nyolc emeletes ágyat tartalmazó bányásszálló – amelybe Desmarais már beszerelt egy működő vízpumpát – lesz az első a felújítandó épületek listáján.

A későbbiekben itt szeretnének létrehozni egy zenei stúdiót, illetve egy csillagvizsgálóként használható teraszt – a lakatlan vidéken páratlanul tiszta az éjszakai égbolt.

A szellemváros hamarosan nyitva áll majd a látogatók előtt – az azonban senkinek nem javasolt, hogy egyedül induljon el felfedezni.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/97401/pics/15942050667346296_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?