Igen tisztes kort ért meg „Hitler aligátora”

Saturn 2014-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

A Saturn névre hallgató hüllő túlélte a Berlini Állatkertet érő pusztító bombázást, és állítólagos gazdáját, Hitlert is, hogy végül a kommunista ősellenség fővárosában szórakoztassa a nagyérdeműt.

Három homályos év

Saturn, az aligátor hollétéről 1943 és 1946 között nincs információ. Egyesek úgy vélik, hogy 1943-tól Adolf Hitler haláláig a náci vezér vendégszeretetét élvezte, mint a Führer egyik egzotikus házi kedvence.

Saturn május 22-én, 84 éves korában fejezte be földi pályafutását a Moszkvai Állatkertben. A hüllő, miután átélte élete talán legnagyobb traumáját – előző otthona, a Berlini Állatkert 1943-as szétbombázását – messze tovább élt, mint fajtársai, hiszen az aligátorok átlagos élettartama valahol 30 és 50 év között van.

A Mississippi vadonjában születése után nem sokkal, 1936-ban befogott Saturnt még abban az évben a Berlini Állatkertbe szállították. Innen 1943. november 23-án, miután a szövetségesek bombázása során az Akvárium telitalálatot kapott, nyoma veszett.

A támadást követően sokan úgy vélték, hogy Saturn a többi, mintegy 20-30 aligátorral és krokodillal együtt odaveszett.  Saturn azonban a szerencse kegyeltje volt, mivel azon körülbelül száz állat közé tartozott, amelyek az állatkert 16 ezres állományából túlélték a háborút.

Az aligátor hét éves volt, amikor eltűnt, és 1946-ban a britek akadtak rá a megszállt városban. Tőlük került a szovjetekhez, akik a Moszkvai Állatkertbe szállították.

Az intézmény egy közleményben búcsúzott szeretett aligátorától:

„A Moszkvai Állatkertnek nagy megtiszteltetés, hogy 74 éven keresztül otthont adhatott Saturnnak. Túlzások nélkül mondhatjuk, hogy Saturn egy korszakot jelölt számunkra. A második világháborús győzelem után érkezett hozzánk, és egészen itt volt velünk diadalunk 75-ik évfordulójáig. Nagy boldogság mindannyiunknak, hogy bele tudtunk nézni szemeibe, csak csendben a közelében lenni. Sokunkat gyermekként látott, és reméljük, hogy nem okoztunk neki csalódást.”

Hitler aligátora

A szóbeszéd, hogy Saturn Hitler magánállatkertjének tagja volt, akkor kezdett terjedni, amikor az aligátor a háború lezárultával Moszkvába érkezett. Bár Saturn kapcsolatát a Führerrel semmilyen dokumentum nem támasztotta alá, a kialakult mítosz egyfajta celeb státuszt biztosított az aligátornak.

A Moszkvai Állatkert igyekszik kihangsúlyozni, hogy ha ez igaz is, Saturn ártatlanságához nem férhet kétség. „(…) az állatok nem tehetők felelőseké a háborúkért, és a politikát sem irányítják. Abszurd lenne hibáztatni őket az emberek bűnei miatt” – szól az intézmény közleménye.

Bár páran talán neheztelően tekintettek az állatra, annak Hitlerrel való vélt kapcsolata miatt, a 3,5 méteres hüllő az állatkert megbecsült lakója volt, akit megérkezése óta egyfajta díszvendégként kezeltek.

A berlini állatkert 1945-ben, a háttérben a Brandenburgi kapu – az állatkert területének nagy részét művelés alá vonta a város éhező lakossága (kép forrása: Wikimedia Commons)

„A legnagyobb figyelemmel és odaadással próbáltunk gondoskodni nagyra becsült aligátorunkról”- írták az állatkerti gyászjelentésben. Saturn elég válogatós volt, és tökéletesen emlékezett az általa becsben tartott gondozókra. Imádta, ha megmasszírozták a partvissal, és ha nem tetszett neki valami, akkor megrágta az acél fogókampót.”

Egyelőre nem tisztázott, hogy jó hetven évvel ezelőtt ki indította el a szóbeszédet, miszerint Saturn Hitler házi kedvencei közé tartozott. A történet hamar szárnyra kelt, és ezt az alapozhatta meg, hogy a hüllő Berlinben élt a háború alatt.

„Egy pillanat alatt megszületett a mítosz, hogy Saturn feltehetőleg Hitler gyűjteményébe és nem a Berlini Állatkerthez tartozott” – nyilatkozták a Moszkvai Állatkert illetékesei.

Az aligátor úgy tűnik, hogy a történelmi emlékezet része marad, hiszen kitömött formában a moszkvai Darwin Múzeumban fogják kiállítani.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/96719/pics/15929067194894864_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?