A „valódi Mulan” sírjára bukkantak Mongóliában

Egy nő (b) és férje csontvázai az Ajragín Gozgor nevű lelőhelyről (kép forrása: allthatsinteresting.com / Christine Lee)

A mongóliai Orhon tartományban korábban feltárt ókori emberi maradványok újbóli vizsgálata különleges felfedezéssel szolgált: a női csontvázak közül legalább kettő olyan asszonyé volt, aki életében képzett harcos lehetett. A vizsgálatot végző szakértők szerint ők és a hozzájuk hasonló harcosnők lehettek a ma már világszerte ismert, évezredes gyökerű kínai Mulan-legenda ihletői.

Lovasok és harcosok

A 29 csontváz újbóli vizsgálata során több nő maradványaiból is megállapítható volt, hogy sokat ült lovon élete során, némelyeknél az íjászat rendszeres gyakorlásának nyomai is megfigyelhetők voltak. Két nő esetében annyira feltűnőek e nyomok, hogy kimondható: valószínűleg képzett harcosok voltak.

„Ez igen kicsi minta, mindössze 29 temetkezésről van szó, de két nő is van köztük, akikre illik a leírás” – mondta el Christine Lee, a Kalifornia Állami Egyetem antropológusa. „Ez valójában sok – egyre sem számítottam.”

A maradványok közt Lee és kolléganője, Yahaira Gonzalez három csoportot különítettek el: a térséget körülbelül 2200 évvel ezelőtt uraló hsziungnukat, az őket mintegy 1850 évvel ezelőtt a térségből kiszorító hszianbejeket, majd az ő helyükre 1470 évvel ezelőtt lépő türköket.

A türk nők csontvázain a lovaglás nyomai látszottak, azonban vélhetően nem volt számukra mindennapos tevékenység. A három hsziungnu nő csontjain ennél több lovaglás, és az íjászat által hagyott kopásminták voltak megfigyelhetők.

A legfigyelemreméltóbb jeleket azonban a hszianbej nők maradványain találták: a három nőből kettő csontozata alapján nem csak gyakorlott és rendszeres lovas volt, de képzett lovasíjász is.

Ez azt jelenti, a hszianbejek nagyobb harci készültségben élhettek, mint az előttük és utánuk a térségben lakó lovasnomádok. Ez egybevág a tágabb térség politikai viszonyaival a hszianbejek idejében:

Kr. u. 220-ban a kínai Han-dinasztia bukását több évszázados zavaros időszak követte, ezalatt – 386-tól 634-ig – létezett a hszianbej állam is (Kínában északi vej állam néven ismert).

Időtálló legenda

Hua Mulan legendáját is éppen ekkoriban, a 6. században foglalták először írásba, a Régi és új zenei feljegyzések című műgyűjteményben.

Az évszázadok során a történet hátteréül szolgáló környezet és kor természetesen többször változott, és számtalan vers és színdarab alapjául is szolgált. Ennek során a legenda a kínai kultúra szerves részévé vált.

A különféle változatokban közös vonás, hogy a címszereplő leány férfinak álcázva katonának áll a családját fenyegető háború idején, hogy édesapjának ne kelljen. Mulan kiváló harcosnak bizonyul, és a legmagasabb kitüntetésekben részesül, családja számára is dicsőséget hozva.

Habár Mulan története az egyik legkorábbi térségbeli említése a női harcosoknak, nem az egyetlen: a 9-10. századból maradtak fenn történetek a kitaj nép uralkodónőiről, akik saját maguk vezették seregeiket a csatákban, és a középkori mongoloknak is voltak hasonló legendáik.

„Arra gondoltam, ha itt van ez a sok történet, miért nem találta még meg senki ezeket a nőket?” – mondta Lee. „Leginkább azért, mert senki sem kereste őket. Úgy döntöttem, ennek is eljött az ideje.”

A friss felfedezés egyelőre nem jelent meg egyetlen tudományos szakfolyóiratban sem, mivel a tanulmányt a Fizikai Antropológusok Amerikai Társaságának kongresszusán mutatták volna be – ez azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A női harcosokról szóló legendák és beszámolók a világ szinte minden táján felbukkantak már, azonban a tudomány sokáig mélyebb vizsgálat nélkül elvetette létezésüket.

Az utóbbi időben ez megváltozni látszik: sok szakértő szerint a teljesen mitikus alakoknak tartott amazonok az ókori Urartu női katonái lehettek, míg nemrégiben egy korábban férfinak tartott skandináv harcos maradványairól derült ki, hogy valójában egy nőhöz tartoztak.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/95433/pics/15905158452534966_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?