Amikor egy akváriumi cápa egy emberi kart öklendezett fel Ausztráliában

A tigriscápa az akváriumban (kép forrása: heraldsun.com.au)

1935. április 25-én az ausztráliai Sydneyben található Coogee Aquarium Baths nevű akváriumban fogvatartott tigriscápa a látogatók szeme láttára előbb a rosszullét jeleit mutatta, majd kihányt egy emberi kart, nem kis pánikot keltve a közönségben. Elsőre úgy tűnt, a nemrégiben befogott állat embert ölhetett, azonban a valóság ennél jóval összetettebbnek bizonyult – az ügy részletei máig megoldatlanok.

Groteszk meglepetés

Ha a szokványos krimitörténetekkel hasonlítja össze az ember a „cápa-kar ügy” néven elhíresült esetet, akkor a 3,5 méteres állat szerepe nem a gyilkosénak felel meg – sokkal inkább a holttestre bukkanó vétlen járókelőének.

Az összehasonlítás voltaképpen nem is alaptalan: a kihányt kar Ausztrália történelmének egyik leghírhedtebb, fordulatokkal teli bűnügyét indította el.

A gyötört gyomrú állatot április közepén fogta ki egy helyi halász, Bert Hobson, miután a férfi horgára akadt kisebb cápáért folytatott küzdelemben belegabalyodott Hobson damiljába.

A halász és fia a partra vonszolták az állatot, és a Hobson testvére által működtetett akváriumba szállították, ahol nagysikerű látványosságnak bizonyult.

Néhány napig úgy tűnt, a tigriscápa rendben hozzászokott új környezetéhez, azonban nem sokkal később igen különösen kezdett viselkedni. Többször nagy erővel nekiment az akvárium falának, majd lassú, lusta körökben úszkált annak alján.

Végül hányni kezdett. A Sydney Morning Herald című napilap helyszínen tartózkodó újságírója szerint „borzalmas szagú, bőséges barna hab” távozott a ragadozó hal száján, ebből pedig „egy madár, egy patkány, egy adag iszap és egy emberi kar, amely köré egy darab kötél volt tekerve” is a felszínre úszott.

A jelenlévők értesítették a rendőrséget, a kart (valójában egy alkarról és kézről volt szó) pedig a halottkém mellett egy cápaszakértő is megvizsgálta.

Az elsőre egyértelműnek tűnő esetbe itt került az első csavar: megállapították, hogy a végtagot egészen biztosan nem az állat harapta le – azt pengével, egyetlen tiszta vágással távolították el a könyéknél. Arra is fény derült, hogy eredetileg a Hobson horgára ráharapó kisebbik cápa nyelte le.

A sydneyi alvilág

A rendőrség emberölés gyanújával kezdett nyomozásba, és a Truth („Igazság”) című helyi lapnak megengedte, hogy közreadja a karon talált tetoválás leírását és a róla készült fényképet, abban a reményben, hogy ezzel további információt nyerhetnek a lakosságtól.

Egy Edward Smith nevű férfi felismerte a tetoválást – amely két, egymással szemben álló ökölvívót ábrázolt –, és azonosította a kart: a testvéréé, James Smith-é volt, aki bukmékerként, amatőr bokszolóként és piti bűnözőként volt ismert, és néhány héttel korábban rejtélyes módon eltűnt. Az azonosságot megerősítette James Smith felesége, Gladys is.

A tetoválásról készült fénykép (kép forrása: pedestrian.tv)

A nyomozók hamar fényt derítettek Smith legutóbbi elfoglaltságaira. Utoljára Sydney Cronulla nevű külvárosában látták élve egy szállodában, ahol italozott és dominózott barátjával, Patrick Bradyvel, aki gyakorlott hamisítóként volt ismert a hatóságok előtt.

A nyomozás során kiderült, a két férfi szórakozása rossz irányt vett. Brady lakhelyének tulaja elmondta a rendőröknek, a férfi nem sokkal Smith eltűnése után elköltözött a part menti viskóból, még mielőtt a bérleti szerződés lejárt volna.

A ház átvizsgálása során a tulajnak feltűnt, hogy egy ágymatrac és egy nagy utazókoffer ki lett cserélve, a falak le lettek tisztítva, és az ingatlanhoz tartozó csónak alaposan ki lett pucolva.

Brady személyében immár volt gyanúsított, és a nyomozók hamarosan indítékot is találtak. Egy taxisofőr elárulta a detektíveknek, hogy Smith eltűnésének másnapján a zilált külsejű és láthatóan ideges Bradyt a város északi részébe fuvarozta, és egy Reginald Lloyd Holmes nevű férfi háza előtt tette ki.

Holmes köztiszteletben álló hajóépítő és üzletember volt, azonban mélyen benne volt a helyi alvilági tevékenységben is.

James Smith (kép forrása: strangeremains.com)

Csempészhálózatot felügyelt, és alkalmanként felbérelte Smith-t és Bradyt, hogy a vállalkozása által birtokolt motorcsónakokkal gyűjtsék össze a tengerről a megbeszélt helyeken hajókról ledobott cigaretta-, kokain- és egyéb csempészáruszállítmányokat.

Smith-t és Brady-t biztosítási csalásokhoz is alkalmazta: a cég tulajdonában lévő hajókat szándékosan elsüllyesztették vagy felgyújtották, Holmes pedig begyűjtötte értük a kártérítést.

A nyomozók arra jutottak, hogy miután az egyik ilyen művelet sikertelenül ért véget, és a biztosító nem fizetett, a férfiak között vita támadhatott, és Brady vagy Holmes megölte Smith-t.

Motorcsónakos üldözés

Mindkét férfit beidézték kihallgatásra, ám egyikőjük sem működött együtt a hatóságokkal. Míg Bradyt megvádolták a gyilkossággal, és vallomást próbáltak kicsikarni belőle, Holmes-ot elengedték, miután azt állította, sem Bradyt, sem Smith-t nem ismeri.

Patrick Brady (kép forrása: dictionaryofsydney.org / National Library of Australia)

Néhány nappal később Holmes egyik motorcsónakjával kihajózott Sydney egyik öblébe, majd egy pisztollyal fejbe lőtte magát, és a vízbe esett. Öngyilkossági kísérlete azonban sikertelen volt: a kiskaliberű lövedék kilapult, és nem ütötte át a koponyacsontját, az átmeneti eszméletvesztésen túl nem esett baja.

A vízbe zuhanva újból magához tért, és visszamászott a csónakba, néhány szemtanú azonban eddigre már értesítette a rendőrséget.

Az üzletember a következő néhány órában megpróbálta lerázni az őt üldöző rendőrségi hajókat, a nyílt óceánra érve azonban végül feladta magát, és hagyta, hogy őrizetbe vegyék és kórházba szállítsák.

Miután ellátták sérüléseit, Holmes hajlandó volt beszélni. Eleinte azt hazudta, valaki otthonában rátámadt és meglőtte, ő pedig a motorcsónakban fogta menekülőre, a rendőrök kiérkezésekor pedig azt hitte, korábbi támadói találtak rá, ezért futamodott meg.

Reginald Holmes (kép forrása: scratchingsydneyssurface.wordpress.com / Getty Images)

Végül kitálalt: elmondta, hogy Brady a vízparti kunyhóban ölte meg Smith-t, feldarabolta a holttestet, és a nagy részét egy kofferban beledobta a tengerbe. Az egyik kart azonban megtartotta, és beállított vele Holmes-hoz, azzal fenyegetőzve, hogy az üzletember is Smithhez hasonlóan végzi majd, ha nem fizet neki egy igen nagy összeget.

Ezt követően Brady súlyt kötözött a karhoz, amelyet a tengerbe hajított, ahol aztán később a cápa lenyelte. Holmes elmondása szerint az ügy idegösszeomlást idézett elő benne, emiatt próbált meg önkezével véget vetni életének.

A megoldatlan rejtély

Holmes egyezséget kötött a rendőrséggel, miszerint hajlandó mindezt megismételni a bíróságon is. A tárgyalás előestéjén azonban a férfit újabb lőtt sebbel holtan találták autójában.

A nyomok és addigi viselkedése alapján nem volt kizárható az öngyilkosság, de az időpont afelé mutatott, hogy valaki elhallgattatta.

Alex Castles jogtörténész 1995-ös könyvében (The Shark Arm Murders: The Thrilling True Story of a Tiger Shark and a Tattooed Arm. Wakefield Press, 1995.) amellett foglal állást, hogy Holmes végül bérgyilkossal ölette meg magát, hogy családját megkímélje a további megaláztatásoktól – és felvehessék az életbiztosítása összegét, amelyet öngyilkossága esetén nem kaptak volna meg.

Holmes halálával a Brady elleni vád is darabjaira hullott. Ügyvédje amellett érvelt, Holmes vallomásán kívül minden bizonyíték csupán közvetett, továbbá, hogy a levágott kar nem egyenlő a holttesttel, és egy félkarú Jim Smith akár életben is lehet valahol a világban.

A bíró egyetértett, és felmentésre utasította az esküdtszéket. Bradyt kiengedték, majd újra letartóztatták egy hamisítási ügyben, amint elhagyta a bíróság épületét. A gyilkossági ügyben 1965-ös haláláig kitartott ártatlansága mellett.

Kép forrása: news.com.au

Smith eltűnésének (és valószínű meggyilkolásának) ügyét sohasem oldották meg. Castles könyvében azt is felveti, a férfi rendőrspicli lehetett, valódi gyilkosa pedig egy miatta letartóztatott bankrabló, Eddie Weyman lehetett.

Az ügy sajnos nem kímélte a szó szerint hányatott sorsú tigriscápát sem: az állatot leölték és felboncolták, hogy emésztőrendszerét átkutassák további maradványok után. Smithhez hasonlóan azonban ő sem tudott több információval szolgálni a nyomozáshoz.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/95382/pics/15904075297678312_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?