Fejét vették a térdelő emberáldozatnak az ókori Kínában

Kép forrása: Northfoto

Körülbelül háromezer éve egy rituális lefejezést követően egy gödör alján maradt egy ember térdeplő holtteste Kínában. A térdelő csontvázat nemrég találták meg régészek a közép-kínai Honan tartományban, becsléseik szerint a Sang-dinasztia (Kr. e. 1600 – Kr. e. 1046) korának kései szakaszában végezhették ki. A holttest észak felé nézett, kezei maga előtt egykor keresztben össze voltak kötözve.

A régészek 2019-ben kezdték el feltárni a Csaizsuang nevű helyszínt, amely a feltételezések szerint 0,2 négyzetkilométeren terül el.

A szakértők eddig 6000 négyzetmétert vizsgáltak át, többek között tűzijátékmaradványokat, kagylóhéjból és jádéből készült díszeket, kerámia- és csontmaradványokat, valamint több utat, kutat és épületmaradványt találtak.

A korábbi régészeti felfedezések is afelé mutatnak, hogy a Sang-dinasztia korában gyakoriak voltak Kínában az emberáldozatok.

A korabeli fővárosban, Jihszuban 200 év alatt mintegy 13 000 emberrel végeztek rituálisan. Sok esetben több tucat embert gyilkoltak meg egyszerre, a legnagyobb feltárt tömegsír 339 ember maradványait tartalmazta.

Az emberáldozatok emlékeit őrzik a kínai írás legrégebbi emlékei, az úgynevezett jóslócsontok is. Ezeket a lapos, állati csontból vagy teknőspáncélból készült tárgyakat nevüknek megfelelően jóslásra használták: miután rájuk karcolták a kérdést, addig melegítették őket forró fémpálcákkal, amíg szét nem repedtek. Ezután a jósok a repedés mintázata alapján adtak választ a kérdésre.

Egy szintén Csaizsuangban előkerült jóslócsont a „kan” írásjellel volt ellátva, amely éppen az emberek és állatok gödörben való elhelyezését jelentette (a régészek egy korábbi, Jihszuban talált lelet alapján ismerték fel). Lehetséges, hogy a jóslócsont döntötte el a gödörben talált, lefejezett ember sorsát.

A legtöbb kínai emberáldozatot eddig fekvő helyzetben találták meg, azonban a szakértők szerint könnyen lehet, hogy a térdelő testhelyzetben való eltemetésük gyakoribb volt, mint eddig sejtették.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/95186/pics/15901412301113094_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?