Földcsuszamlás fedett fel egy középkori barlangszentélyt Angliában

A szentély a gótikus fülkékkel és egyéb díszítésekkel (kép forrása: thehistoryblog.com / Archaeology South East)

A délkelet-angliai Surrey megyében, Guildford városánál egy sekély homokkő barlangra bukkantak a St. Catherine’s Hill nevű dombon a Network Rail vasúttársaság munkásai, akik egy decemberi földcsuszamlás miatt bekövetkezett károkat javították a vasútvonalon.

A felfedezést követően régészek érkeztek a helyszínre megvizsgálni a különleges díszítésű barlangot, ahová kötelekkel kellett leereszkedniük.

A központi díszítőelem egy gótikus csúcsívet mintázó fülke, amelyet további bemarások tarkítanak.

A fülke mellett egy Golgota-ábrázolás található kereszttel, szerte a barlangban pedig további kisebb, nehezebben kivehető csúcsív-faragványok, illetve a barlang plafonján monogramok és más vésett jelek.

A barlang helye a domboldalban a vasút felett (kép forrása: thehistoryblog.com / Archaeology South East)

Két tűzrakóhely maradványait is megtalálták a régészek, a plafonon látható füstnyomokkal együtt.

A helyben illetékes régészhatóság, az Archaeology South East szóvivője elmondta: „A barlang szentélynek vagy dekoratív fülkéknek tűnő faragványokat tartalmazott, vésett monogramokkal és egyéb jelekkel együtt.”

Kitért arra is, hogy a St. Catherine’s Hill – Szent Katalin-domb – eredeti neve Drakehill, azaz Sárkánydomb, így vélhetően a domb tetején található templom 13. századi megépülte előtt már régebben is rituális jelentősége volt a helyszínnek.

„Jelenleg zajlik a barlangban talált korom- és faszénmaradványok elemzése, amely remélhetőleg többet elárul majd arról, mikor és miként használták e helyet” – mondta a szóvivő.

A barlang megközelítése (kép forrása: thehistoryblog.com / Archaeology South East)

A barlang mai formájában meglehetősen kicsi, belmagassága némely helyen mindössze 30-60 centiméter, a középkorban azonban – amikor a díszítések vélhetően készültek – jóval tágasabb lehetett.

A vasút az 1840-es években vágott át a dombon, ekkor a barlang további szakaszai megsemmisültek. A Network Rail wessexi vonaligazgatója, Mark Killick elmondta: „Ez egy igen váratlan és lenyűgöző felfedezés, amely segít elképzelni és megérteni a térség gazdag történelmét.”

„A barlangól teljes, részletes leírás készült, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az elemek megőrződjenek a sérülékeny homokkő földmunkái során” – tette hozzá.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/94419/pics/15887660515269312_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?