A divaton és a filmeken is nagyot újított az ausztrál úszónő

Kép forrása: Wikimedia Commons

A fürdőruhadivatot a 20. század elején egy csapásra megváltoztató ausztrál úszónőről egy alkalommal a Harvard egyetem professzora jelentette ki egy „tudományos” tanulmányban, hogy ő „a tökéletes nő”. Annette Kellermann azonban nem csupán sportteljesítményével, de az üzleti élethez és a szórakoztató produkciókhoz való érzékével is megérdemelten vált hírességgé.

Valószínűtlen tehetség

1887-ben, amikor Annette Kellermann az új-dél-walesi Marrickville-ben meglátta a napvilágot, a nyugati kultúrában nemrégiben felkapott strandolásra a nők esetében még szigorú szabályok vonatkoztak: nehéz gyapjúruhákban mehettek csak a vízpartra, illetve lábaikat teljességgel el kellett takarniuk harisnyával – mindezt akkor is, ha a vízbe mentek.

Kisgyermekként Kellermann esetében még az sem tűnt valószínűnek, hogy valaha járni fog. Hatéves korától fogva gyenge lábait nagy acélsúlyokkal edzették, hogy idővel elbírják testtömegét.

Az úszásra zenész szülei biztatták, mint később kiderült, nagyon helyesen – 15 évesen már megnyerte első úszóversenyét.

„Csak a nyomorékok érthetik azt az örömöt, amelyet éreztem” – mondta később. „Miután megtanultam, bárhol, bármikor tudtam úszni.”

1902-ben helyi női rekordot állított fel azzal, hogy 34 perc alatt úszott le egy mérföldet (1,6 kilométer). 1905-re már több női világrekord birtokosaként további határokat akart áttörni.

Kellermann 1900 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)

Miután több férfi ellenfelet is legyőzött egy versenyen a Szajna folyón, megpróbálkozott a La Manche átúszásával is (a férfiak közül ezt elsőként az angol Matthew Webb hajtotta végre 1875-ben).

E mutatványt végül három próbálkozás után fel kellett adnia. „Megvolt hozzá az állóképességem, de a nyers erőm nem” – nyilatkozta. Végül a mutatvány 1926-ban az akkor 19 éves amerikai Gertrude Ederlének sikerült elsőként.

Legnagyobb nyilvánosságot kapó tette ugyan az úszáshoz kapcsolódott, de nem ebbéli teljesítményéhez: az Egyesült Államokban strandruhájával sokkolta a közönséget.

1907-ben Kellermann a bostoni Revere Beach nevű partszakaszra érkezett edzeni egy 13 mérföldes (21 kilométeres) versenyre. „Bostonban elképedtem a fürdőruhákon, amelyeket az amerikai nők hordtak” – mondta később.

Az ausztrál versenyző igencsak elütött az amerikai nőktől: a fűzőket, kitömött vállú gyapjúruhákat, tömött szoknyákat és más hasonló „fürdőruhákat” hordó nők szinte egész teste el volt takarva, míg Kellermann úszódressze – amelyet versenyeire fejlesztett ki – teljesen szabadon hagyta mind karjait, mind lábait. „Mi különbség van aközött, ha 12 yardnyi lent veszek fel a vízbe, vagy ha ólomláncokat?” – érvelt a ruha formája mellett.

Annette Kellermann 1907 körül (kép forrása: Flickr)

Az egyik strandoló rendőrt hívott rá, és le is tartóztatták a közerkölcs megsértéséért. Kijelenthető, hogy igencsak visszafelé sült el – a hír az újságok címlapjaira került.

Az ügyben eljáró bíró végül úgy határozott, Kellermann felveheti a strandra saját úszódresszét, azzal a feltétellel, hogy egészen a víz széléig egy hosszú köpennyel takarja el magát.

A nagy sajtónyilvánosságot sikeresen forgatta üzleti haszonba: az „Annette Kellermann-féle Nap-csókolta úszóruha” 1914-től slágertermék volt az Egyesült Államokban.

1918-as Hogyan kell úszni című könyvében Kellermann úgy érvelt: „A víz 700-szor nehezebb a levegőnél, és bármilyen kísérlet arra, hogy lazán illeszkedő ruhadarabokat húzzunk magunk után a vízben olyan, mintha a bibliai malomkövet vennénk nyakunkba.”

„A tökéletes nő” Hollywoodig masíroz

Kellermann hírneve nem csupán a fürdőruha-marketingben vált hasznára: 1908-ban egy Dudley Sargent nevű professzor a Harvard Egyetemről azzal kereste meg, hogy legyen segítségére egy tanulmányban – e „tanulmányt” ma már nemigen tekintené senki tudományosnak.

Sargent ugyanis több ezer nő testméreteit gyűjtötte és mérte össze, és a milói Vénusszal hasonlította össze, a „tökéletes nőt” keresve. A klasszikus szobor arányaihoz Kellermann bizonyult a legközelebb állónak, ő maga azonban kitartott amellett, hogy „csak nyaktól lefelé” tökéletes.

A milói Vénusz (kép forrása: Wikimedia Commons)

Mindazonáltal a jó csengésű „tökéletes nő” címet nem hagyta kárba veszni. Egy 1912-es újsághirdetés a La France márkájú cipőket reklámozta az ő nevével, de „az ausztrál sellő” saját varietéműsort is indított, amelynek fő mutatványa saját vízi szinkronúszószáma volt.

E vízi sportot is ő tette világszerte népszerűvé. Repertoárját később a vízen kívüli számokkal is bővítette, kötéltáncosként és akrobatamutatványokkal is szórakoztatva a közönséget.

A varietéműsorok után a szárnyait bontogató filmiparban is kipróbálta magát, a vásznon is bemutatva nem mindennapi képességeit.

Kép forrása: chroniclingamerica.loc.gov

Az 1914-es Neptunusz lánya, majd az 1916-os Az istenek lánya című filmekben veszélyes kaszkadőrmutatványokat hajtott végre – egy szakadékról való merülőugrás következtében eszméletét is elvesztette.

Utóbbi filmben ráadásul újabb tabut is döntött: ő lett az első színésznő, aki teljesen meztelenül szerepelt a vásznon. Az alkotás mára sajnos az „elveszett filmek” táborát erősíti, ugyanis egyetlen fennmaradt példánya sem ismert.

Miután sportolóként, színésznőként és könyvek szerzőjeként is nyomot hagyott, Annette Kellermann visszavonult a közélettől, és a kaliforniai Long Beach-en nyitott egy egészséges ételeket árusító üzletet. Napjaink számos étrend-fitnesz gurujához hasonlóan ő is egész életében vegetáriánus volt.

Kellermann Az istenek lánya című filmben (kép forrása: Wikimedia Commons)

A sors iróniája, hogy a saját korában újító szerepet betöltő híresség a későbbiekben a fürdőruhadivattal kapcsolatban konzervatívabb véleménynek adott hangot.

Amikor a bikini 1946-os debütálása kapcsán a Boston Globe című lap kikérte véleményét, Kellermann azt válaszolta: „A bikini fürdőruha nagy hiba. Egymillió nőből csak kettő képes jól hordani. És nagyon nagy hiba próbálkozni vele.”

Tény azonban, hogy saját tapasztalatai alapján indokolta meg véleményét: „A bikini túl sokat mutat, olyan vonalat képez, amelytől a legjobb alakkal is rondának tűnik a láb. A test akkor a legszebb, ha egyetlen, töretlen vonalat képez.”

1970-ben Kellermann visszaköltözött Ausztráliába férjével, ahol visszavonultan élt, és egészen 89 éves korában bekövetkezett haláláig úszással töltötte szabadidejét.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/91721/pics/15840979462781074_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?