Így néz ki 4K minőségben, 60 FPS képkockasebességgel a Lumière-fivérek vonata

Kép forrása: Denis Shiryaev / YouTube

A híres Lumière-fivérek által forradalmi „kinematográfukkal” 1895-ben készített A vonat megérkezik a La Ciotat állomásra című felvételt egy orosz internetfelhasználó ingyenesen elérhető programok segítségével mind képi, mind mozgásvilágában felújította, modern felvétel látszatát keltve. Ugyan a 45 másodperces képsor továbbra is fekete-fehér, a vonat és az emberek a régi felvételekről ismerős „ugráló” mozgása szinte teljesen megszűnt, és az elmosódott részletek is tisztábbá váltak.

Ugyan nem ez a film volt a Lumière-fivérek első alkotása, és nem is volt az elsőként, 1895. december 28-án Párizsban vetített tíz kinematográfos felvételük között, meglehetős hírnévre tett szert a későbbiekben egy városi legendának köszönhetően, amelyet „a mozi alapmítoszának” is neveznek.

Az alátámaszthatatlan (a legtöbb szakértő szerint teljes mértékben kitalált) történet szerint 1896. januárjában, a film első nyilvános vetítésének alkalmával a nagyméretű filmvászonra vetített, életnagyságú vonat közeledése pánikot keltett a nézőközönségben, amelynek tagjai a terem hátuljába menekültek.

A felvétel emellett a filmtechnika számos, mára bevett eleme első bemutatkozásának is tekinthető: találkozni rajta különleges kameraszöggel, az úgynevezett plánok szinte teljes skálájával (totál, szekond és premier, távolról közelre haladva), valamint a kényszerített látásmóddal (más néven mesterkélt perspektívával), amely a tárgyak méretével kapcsolatos, a látószögből adódó optikai illúziót jelenti.

A Denis Shiryaev nevű felhasználó február 3-án töltötte fel a YouTube videómegosztóra a „felnagyított” (megnövelt képfelbontású) felvételt, amely a korszerű szabványoknak megfelelően 4000 pixel széles (4K), másodpercenként 60 képkocka sebességgel (60 FPS) vetített, realisztikus mozgóképet ad.

A felhasznált programok a Topaz Labs által fejlesztett Gigapixel AI nevű, mesterséges intelligenciát alkalmazó program (amely a képminőséget javította fel 4K-ra), illetve a Shanghai Jiao Tong Egyetem, a Kaliforniai Egyetem mercedi tagintézménye és a Google együttműködésében készült DAIN (Depth-Aware Video Frame Interpolation, azaz mélységet figyelembe vevő képkocka-interpolálás) technológia voltak.

A felvétel megtekinthető Denis Shiryaev Youtube-csatornáján:

IFrame

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/90339/pics/15815063394069715_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?