Lávába lépő előemberek hagyták „az ördög lábnyomait” Olaszországban

Kép forrása: Mauro Fermariello / Science Photo Library

A dél-olaszországi Campaniában található, mintegy 50 000 éve kialudt Roccamonfina vulkán egyik nevezetessége az oldalában található lábnyomok, amelyeket két lábon közlekedő élőlények hagytak több százezer évvel ezelőtt. A nyomok, melyeket nápolyi nyelven a „Ciampate del Diavolo”, azaz „az ördög lábnyomai” névvel illetnek, azáltal keletkeztek, hogy a rejtélyes élőlények – minden bizonnyal emberelődök – a még meg nem szilárdult vulkáni láván jártak, néhány órával vagy nappal a vulkán kitörése után.

A 81 nyom legalább öt különböző egyedtől származik, a láva korát figyelembe véve a mai ember létrejötte előtt keletkeztek, egy körülbelül 345 000 évvel ezelőtti kitörést követően.

A talán a kíváncsiság által hajtott emberelődök – a vulkán környékén előkerült számos eddigi régészeti lelet alapján – akár rendszeres látogatói is lehettek a még aktív vulkánnak.

Olasz régészek és geológusok nemrég közelebbről is megvizsgálták a 2001-ben felfedezett nyomokat, ekkor derült fény arra, hogy az emberelőd-csoport nem sokkal azután hagyhatta nyomait, hogy a kitöréskor képződő piroklaszt ár lezúdult a hegy oldalán.

A forró gázokból, törmelékből és folyékony kőzetből álló ár vastagságától függően órák vagy napok alatt hűl le.

A nyomok egymáshoz képesti távolságából arra lehet következtetni, a minden bizonnyal még puha anyag nem lehetett elviselhetetlenül forró: a rajta lépkedő emberelődök 1 méter per szekundum sebességgel közlekedhettek, azaz nem siettek.

Kép forrása: Wikimedia Commons

A tudósok szerint a réteg körülbelül 50 Celsius-fokos hőmérsékleten már járható lehetett, ám még elég puha is lehetett ahhoz, hogy a fennmaradt nyomokat hagyják a rajta közlekedők.

Érdekesség, hogy az egyik nyompár a többivel ellentétes irányba tart – lehetséges, hogy egy másik emberelőd-csoport más időpontban járt ugyanarra. A kíváncsiságon kívül hajthatta őket az eszközkészítéshez való anyagok szükségessége is.

A vulkánjárók kilétét illetően a nyomok mérete és formája alapján mind a Homo heidelbergensis (amely körülbelül 700 000 évvel ezelőtt alakult ki, és nagyjából 300 000 éve tűnt el), mind a Homo sapiens neanderthalensis (amely körülbelül 430 000 évvel ezelőtt alakult ki, és egészen 40 000 évvel ezelőtti eltűnéséig létezett) egyedei szóba jöhetnek a kutatók szerint.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/89710/pics/15803860408171995_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?