Tudta-e, hogy...?

Az első reguláris rakétás egységet a Maiszúri Királyság (Dél-India) hadereje állította fel. A rakétásokat 1792-ben a britek ellen sikerrel vetették be.

Az Amerikai Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófája a Texas állambeli Galvestonban történt 1900-ban. A kisvárosra lecsapó hurrikán 8000 ezer áldozatot követelt.

Alan Turing matematikus, a britek második világháborús kódfejtő ásza egyben remek hosszútávfutó is volt. Turing eredményei olyan jók voltak, hogy a tervek szerint még az 1948-as nyári olimpián is indulhatott volna, de egy váratlan sérülés miatt végül nem versenyezhetett Londonban.

Az amerikai elnök John F. Kennedy gyilkosának Lee Harvey Oswaldnak temetésén nem sokan tolongtak. A merénylőtől csak az özvegye és felesége vett végső búcsút, így rokonok hiányában pár újságíró kénytelen volt beállni koporsóvivőnek.

A középkori képzelet egészen elképesztő lényekkel töltötte be a világot: Az egyik ilyen fura teremtmény a „formicoleon”, azaz a „hangyaoroszlán” volt, amely tulajdonképpen csak a hangyákra jelentett nagy veszélyt, mivel kis méreténél fogva az ember bármikor eltaposhatta.

John A. Wheeler amerikai elméleti fizikus, a fekete lyuk kifejezés megalkotója, 1953-ban hatalmas baklövést követett el: a Princetonból Washingtonba tartó vonat toalettjében hagyta az első hidrogénbomba tesztjéről szóló, szupertitkos, több oldalas összefoglalót. AZ FBI alaposan átfésülte a vonatot, de nem akadt az eltűnt dokumentumok nyomára.

A felfoghatatlan zenei tehetséggel megáldott Mozart tudott komponálni beszélgetés és étkezés, sőt mások zenéjének hallgatása közben is, kiválóan rögtönzött, a zongorán fejjel lefelé, letakart billentyűzettel és háttal állva is játszott.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/87752/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?