Tudta-e, hogy...?

A repülés úttörői, Orville és Wilbur Wright életükben csak egyszer emelkedtek közösen a magasba. A fivérek ugyanis megígérték apjuknak, hogy lehetőleg külön-külön szállnak a repülő lélekvesztőkbe, hogy elkerüljék a kettős családi tragédiát.

A táguló világegyetem elméleti koncepcióját elsőként az orosz csillagász, Alexander Friedmann dolgozta ki 1922-ben.

A vietnámi háború folyamán az amerikai hadsereg veszteségeinek 11 százalékát különféle csapdák és aknák okozták.

A nagy gazdasági világválság évei alatt az amerikai nők tízezrei varrtak ruhákat családtagjaiknak liszteszsákok felhasználásával. A kényszer szülte újrafelhasználást látva a gyártók különböző mintákkal látták el a zsákokat, hogy azokból, minél színesebb ruhák készüljenek.

A 17. századi Európában az emberek azzal intézték el a mosakodást, hogy megpróbáltak minél többször alsóneműt cserélni. Ezzel a művelettel sokan le is tudták a tisztálkodást.

A háborús kötvények reklámozását igen különös módon, úgynevezett „emberszobrok” (human sculpture) alkalmazásával oldották meg az USA-ban az első világháború alatt. Az egyik ilyen emberekből álló 1918-ban elkészített, Woodrow Wilson amerikai elnököt ábrázoló „emberszoborhoz” az alkotó 21 ezer katonát használt fel.

A bálnák túlvadászata az 1980-as évek elejére kritikus méreteket öltött, így 1982-ben a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság lépett és moratóriumot hirdetett a kereskedelmi bálnavadászatra.

 

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/87748/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?