Sikert kovácsolt születési rendellenességéből a „háromlábú ember”

A különféle testi deformitásokkal, fogyatékosságokkal rendelkező emberek bizarr „látványosságként” való mutogatása napjainkra szerencsére eltűnt a világ nagy részén, a 19. században azonban valóságos aranykorukat élték a kiszolgáltatott helyzetben lévőket ily módon kihasználó mutatványosok. Leghíresebb közülük P.T. Barnum, aki évtizedeken át sikeresen játszott rá a közönség morbid kíváncsiságára. Sovány vigasz, ám egyúttal örömteli élettörténetek forrása, hogy a mutatványosok csapatát alkotó emberek közül – akiknek különös kinézetük vagy munkaképességüket korlátozó rendellenességeik miatt kevés lehetőségük volt „normális” bevételi forrást találni a megélhetéshez – sokaknak sikerült viszonylagos gazdagságot elérniük karrierjük során. Az ilyen „látványosságok” közé tartozott Francesco „Frank” Lentini, a „háromlábú ember”, aki egy úgynevezett parazita ikertestvérnek köszönhette hírnevét.

„Csoda” és „szörnyeteg”

Lentini életéről a megbízható források hiánya miatt nem tudni pontosan minden tényt, az azonban viszonylag biztosnak tűnik, hogy 1889. május 18-án született a szicíliai Rosoliniben.

Egyes beszámolók szerint egyke volt, mások azonban arról írnak, tizenkét gyermek közül ötödikként látta meg a napvilágot – lehetséges, hogy utóbbi narratíva csupán története még színesebbé tételére szolgált.

Világra jötte mindenesetre hatalmas megütközést keltett környezetében: három kifejlett alsó végtaggal, négy lábfejjel, tizenhat kézujjal és két (hím) nemi szervvel született. Harmadik lába a jobb csípőjéből indult ki, ennek térdéből nőtt ki a negyedik lábfej.

Különös helyzete annak volt köszönhető, hogy édesanyja méhében vele együtt egy másik embrió – egy ikertestvér – is fejlődésnek indult, azonban a kettőnek nem sikerült időben szétválnia két külön magzattá. Az egyik így „magába szívta” a másikat.

Frank Lentini 1903-ban (kép forrása: Pinterest)

Az „ikertestvér” Lentini gerincének tövénél csatlakozott az ő testéhez, az alsó végtagon kívül saját medencecsonttal és egy fejlődésben visszamaradt nemi szervvel rendelkezett.

Lentinit négy hónapos korában szakorvoshoz vitték, hogy megvizsgálja a harmadik láb esetleges amputálásának lehetőségét. A szakember túlságosan magasnak tartotta a súlyos komplikációk – bénulás, vagy akár halál – kockázatát bármiféle sebészi beavatkozáshoz.

A környezetében egyesek által „csodának”, mások által „szörnyetegnek” nevezett gyermeket szülei nagynénjéhez küldték el, első éveiben ő nevelte. Ötéves korára már játszott társaival és képes volt kiegyenesíteni harmadik lábát, járni azonban még nem tudott.

Lehetőségek Amerikában

Szülei hamar felismerték azonban a gyermek látványosságként való mutogatásában rejlő lehetőségeket. 1897-ben már Londonban csodálhatta a közönség.

Élete igazi fordulópontja kilencéves korában érkezett el, amikor édesapjával megtették a hosszú hajóutat az Egyesült Államokba.

Itt egy Magnano nevű olasz mutatványos vette magához, aki már három éve az országban élt. 1899-ben már az egyik legnagyobb nevű amerikai cirkusz, a Ringling fivérek világhírű társulatát erősítette.

Lentinit „a háromlábú szicíliaiként”, „a világ egyetlen háromlábú futballistájaként”, illetve „a nagy Lentiniként” mutatták be a közönségnek.

Fő mutatványaként azzal szórakoztatta a nézőket, hogy harmadik lábával egy futball-labdát rugdosott. Ezen kívül egy kötél felett ugrált át, korcsolyázott és kerékpározott előttük.

Kép forrása: All That's Interesting

Nem ügyessége volt az egyetlen készsége: Lentini rendkívül eszes volt, igen jó humorral, ami még népszerűbbé tette. Interjúit általában harmadik lábának térdére ereszkedve „ülve” adta, és az ártalmatlan kérdésektől az explicit faggatásokig mindenre válaszolt, szándékosan nagy derültséget keltve.

Amikor például megkérdezték tőle, hogy mennyire nehéz hármasával cipőt vásárolnia, azt válaszolta, hogy rendszerint két teljes párral vesz, az egy felesleges cipőt pedig egy féllábú barátjának ajándékozza.

Felnőtt korára azonban továbbra is gondjai akadtak a járással – két „saját” alsó végtagja is különböző hosszúságú volt, a harmadik pedig ezeknél jóval rövidebb, ráadásul dongalábú volt.

Gyakran emlegette fel azt is, hogy vélhetően ő a világon az egyetlen, akinek nincs szüksége székre, mivel harmadik lábára bármikor „leülhet”. Gyermekként hamar megtanult angolul, így sosem okozott neki gondot a kommunikáció utazásai során.

Hátrányból előnyt faragni

Természetes karizmájának és életvidámságának köszönhetően – az interjúk tanúsága szerint határozottan büszke volt teste különleges mivoltára – nem csupán hírnévre és gazdagságra tett szert, de egy Theresa Murray nevű színésznőt is elcsábított, aki férjhez ment hozzá 1907-ben.

Murray-vel négy, teljesen egészséges gyermekük született: Giuseppina (Josephine), Natale (Ned), ifj. Francesco (Frank), és Giacomo (James).

Habár Lentini és Murray 1935-ben végül elváltak, nem maradt sokáig egyedül: egy Helen Shupe nevű nővel töltötte élete – igen mozgalmas – hátralevő részét.

Lentini idősebb korában (kép forrása: All That's Interesting)

Lentini ugyanis egészen 1966-ban, 77 éves korában tüdőelégtelenség miatt bekövetkezett haláláig nem hagyott fel a fellépésekkel.

Habár a mutatványosok hőskorában a Ringling fivérek cirkusza mellett William „Buffalo Bill” Cody világhírű westernshowjában is szerepelt alkalmanként, a műfaj hanyatlását követően sem maradt lehetőségek nélkül.

2016-ban, halálának 50. évfordulója alkalmából szülővárosában kétnapos ünnepséget tartottak, ahová hivatalos volt minden leszármazottja a világ minden tájáról.

Legutóbb 2017-ben irányult nagyobb figyelem Lentini történetére, amikor A legnagyobb showman című, P.T. Barnum életéről szóló filmben tűnt fel, amelyben Jonathan Redavid alakította.

Frank Lentini élete arra emlékeztethet mindenkit, hogy ha az ember saját furcsaságaiban meglátja a lehetőséget, képes lehet azokat előnyére fordítani. Lentini esetében sikeréhez kétségtelenül nagy mértékben járult hozzá végtelenül pozitív természete.

„Sohasem panaszkodtam” – mondta egy alkalommal idősebb korában. „Úgy gondolom, az élet gyönyörű, és élvezem, hogy élek.”

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/87590/pics/15765858813791346_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?