Tudta-e, hogy...?

Válaszul a vietnámi háború növekvő emberanyag igényére, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1966-ban elindította a Project 100 000 névre keresztelt programját, amely lehetővé tette, olyan katonaképes férfiak besorozását is, akik korábban nem ütötték meg a hadsereg által megállapított testi és mentális követelmények alsó határát. Az így besorozottak halálozási rátája magasabb volt a fronton.

Európában a 11-ik századtól máglyára küldték az eretnekség vádjával elítélteket.

A 1980-as évek elején a világ lakosságának 10-18 százaléka olyan országokban élt, ahol az abortuszt törvénybe ütköző cselekedet volt, illetve csak olyan esetben volt alkalmazható, ha az anya élete veszélyben forgott.

A gyermekek számának tekintetében az Egyesült Államok 10. elnöke, John Tyler, aki 1841-től 1845-ig töltötte be hivatalát, abszolút rekordtartónak számít. Tyler, aki élete során 15 gyermeket nemzett, 70 éves volt, amikor az utolsó gyermeke megszületett.

Az utolsó nyilvános kivégzésre 1868-ban került sor Nagy-Britanniában. A nyilvános akasztást Londonban hajtották végre; az elítélt Michael Barrett volt, aki egy terrortámadás során 12 embert ölt meg bombájával.

A második világháború végére Japánnak mindössze egy nagy csatahajója maradt, az összes többi megsemmisült a harcok során.

A nulla mint számjegy Indiában jelent meg először. A legősibb lejegyzett nullák a mai Pakisztán területén lévő Bakhshali közelében talált, Kr. u. 3-4. századból származó baksháli matematikai kéziratban láthatók.

 


https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/86064/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?