Tudta-e, hogy...?

A dohányzás egészségügyi kockázatáról, például a tüdőrák és az állandó füstölés közötti szoros kapcsolatról, csak az 1950-es években kezdtek komolyan írni.

A boldogtalan házasság felbontására a kora újkori Angliában gyakran a piactéren került sor.  A férj (a feleség beleegyezésével) egyszerűen eladhatta párját. A feleségeladás gyakorlata egészen a 19. század végéig létezett a szigetországban.

Az utolsó etióp császár, Hailé Szelasszié pályafutása dicstelen véget ért. A meggyilkolt uralkodó földi maradványait a császári palota latrinájában találták meg 1992-ben.

Az 1798-tól 1861-ig tartó időszak alatt az amerikai haditengerészet tisztjeinek nagyjából kétharmada nem a harctéren, hanem párbajban vesztette életét.

A Panama földszoros átvágására már a 16-ik században születtek elképzelések. V. Károly német-római császár és spanyol király tervei azonban nem valósulhattak meg, mert erőforrásait rendre felemésztették az állandó háborúk Európában.

Az amerikai haditengerészet hajóinak 1819 óta az Amerikai Haditengerészeti Minisztérium vezetője ad nevet egy lista alapján, amelynek összeállításában az egyszerű állampolgárok mellett, veteránok, és aktív tengerészek is részt vesznek.

A lövészárok-hadviselés az első világháborút követően csak az 1980 és 1988 között zajló irak-iráni háborúban játszott meghatározó szerepet.

 

 

 

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/83812/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?