Egy Sivának tett ígéret betartására épült India legszebb temploma

Kép forrása: My Modern Met / Leonid Andronov / Shutterstock

A számos barlangtemplommal, illetve -kolostorral rendelkező Indiában kétségtelenül a leglenyűgözőbb ilyen alkotások az Ellórai-barlangok néven ismert 34 részes építményegyütteshez tartozók. A nyugati Mahárástra államban található, Kr. u. 600 és 1000 között épült építészeti remekek az UNESCO világörökségi listájának védelmét élvezik. Mind közül a legimpozánsabb azonban a Csota Kailásza néven ismert templom.

A mind méretében, mind díszességében a többi közül kiemelkedő építményt számos kérdés lengi körül – az sem teljesen tisztázott, hogy pontosan ki és mikor építtette. A kutatók többsége a Rastrakuta-dinasztia tagja, I. Krisna uralkodásának (Kr. u. 756-773) idejére teszik építését.

E feltételezésnek azonban csupán azok a faragványok szolgálnak alapul, amelyek egy bizonyos „Krisnarádzsa” nevéhez társítják – az I. Krisna uralkodásáról szóló feljegyzések egyike sem említi a templomot.

Kép forrása: timesofindia.indiatimes.com

Habár a valós történelme sok szempontból bizonytalan, egy középkori legenda igazán romantikus képpel szolgál a templom keletkezésének körülményeiről.

A körülbelül 1470 és 1535 között élt Krisna Jadzsnavalki által írt Katha-Kalpataru című szöveg számol be elsőként arról a történetről, mely szerint egy uralkodó súlyosan megbetegedett, mire felesége Siva istenhez imádkozott gyógyulásáért, ígéretet téve arra, hogy ha férje felépül, ő templomot építtet az isten tiszteletére, és addig böjtöl, amíg annak csúcsa (siharája) el nem készül.

Kép forrása: Wikimedia Commons

A király ezután hamar meggyógyult, így nekiláttak a templom építésének, azonban hamar kiderült, hogy évekbe is telhet, mire a csúcsot felhelyezhetik.

Ekkor szólalt fel egy találékony mérnök, aki elmagyarázta, hogy ha fentről lefelé, a hegyből faragnák ki az építményt, akkor a sihara már egy hét után felkerülhet a tetejére. Ez nagy megnyugvást jelentett a böjtölő királynénak, aki így könnyen betarthatta Sivának tett fogadalmát.

Kép forrása: All That's Interesting

Annyi mindenképpen igaz a legendából, hogy a Kailásza templomot a tetejénél kezdve építették, amihez mintegy 200 000 tonnányi vulkáni követ kellett kifejteni a hegyből.

Bejáratánál egy úgynevezett gopuram, azaz torony áll, amely körülbelül három méter magas, és egy három oldalon zárt udvarhoz vezet. A templomot mindenütt részletes faragványok és szobrok díszítik, mindenhol Siva alakja kapja a legkiemeltebb figyelmet.

Kép forrása: My Modern Met / SurabhiArtss / Shutterstock

A hatalmas tereket és a rendkívül gazdag díszítést, számos kutató azon a véleményen van, hogy az építés I. Krisna idején kezdődhetett, azonban akár több évszázadon át is folytatódhatott, miközben az egymás után következő uralkodók saját ízlésüknek megfelelően formálták.

Miközben a látogató elsétál a gopuram mellett, a bal oldalt lévő faragványok Siva, míg a jobb oldalon láthatók Visnu követőit ábrázolják. A templom lába körül faragott elefántok sokasága látható, amelyek olyan hatást keltenek, mintha hátukon hordanák az egész építményt.

Kép forrása: My Modern Met / Mister Stock / Shutterstock

Az építés által igénybe vett elképesztő mérnöki és építészi munkának, valamint rendkívüli díszességének köszönhetően a Csota Kailásza az indiai templomépítészet egyik kiemelkedő példájának számít.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/83518/pics/15682180647438651_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?