Különleges páros sírra bukkantak Kazahsztánban

Kép forrása: dailymail.co.uk

Két, 4000 évvel ezelőtt élt kamasz – egy lány és egy fiú – maradványaira bukkantak egy egészen kivételesnek mondható sírban Kazahsztánban. Az arccal egymás felé nézve temetett pár életkora 16-17 év körül lehetett halálukkor, a régészek szerint kultúrájuk nemességéhez tartozhattak.

Egyelőre nem tisztázott, hogy szerelmes, illetve házaspár voltak-e, avagy testvérek, erre azonban hamarosan fény derülhet a maradványok alaposabb, laboratóriumi vizsgálatával.

A fiatalok sírjára egy Kiziltau nevű ókori temetkezési helyen találtak, amely öt dombból áll Kazahsztán Karagandi területének meglehetősen kihalt északkeleti részén.

A sírban a maradványokon kívül számos arany és bronz kincset találtak, a fiatal lány pedig mindkét karján két karkötőt viselt, valamint a Napot jelképező medálokat, illetve halántékán arany karikaékszereket.

„A férfi és a nő egymás felé néznek” – mondta el Igor Kukuskin régész. Szerinte feltételezhető, hogy a pár a nemességhez tartozott.

Bronzból készült ékszerek a helyszínről (kép forrása: dailymail.co.uk)

„A sír igen gazdag. A fiatal nő mindkét karján két spirális végződésű karkötő van, és kerek, gazdagon díszített Nap-medáljai. Nagy jelentősége van annak, hogy arany halántékgyűrűket viselt” – tette hozzá Kukuskin.

A régészek a kettős sír közelében megtalálták továbbá egy (vélhetően) papnő sírját, amely az alakul nevű ókori kultúrától származhat. „Ezt a nőt hét edénnyel, hamuval és egy koponyával együtt temették el” – mondta el Kukuskin.

„Az ő sírját nem rabolták ki a későbbiek során, a szomszédos sírok közül azonban sokakat igen. Talán volt itt valami, ami elijeszthette őket. A hét edény szokatlan szám. Valószínűleg papnő lehetett” – tette hozzá a régész.

A helyszín feltárása (kép forrása: dailymail.co.uk)

Az igen nagy kiterjedésű Karagandi terület meglehetősen gazdag régészeti anyaggal szolgált az utóbbi időben. Egy évvel ezelőtt egy 5000 éves temetkezésre bukkantak itt, ebben szintén egy házaspár volt eltemetve.

A bronzkori férfi és nő egymás mellett feküdtek háton, a férfinál egy tegez nyílvessző és egy bronz tőr volt. A nő több ékszert is viselt, köztük zöld féldrágakövekből készült karkötőket. E sír közelében két – vélhetően a temetéshez feláldozott – ló volt eltemetve, és befogva egy szekér elé.

2015-ben szintén Karagandában egy korábban ismeretlen piramist is felfedeztek régészek, amely Dzsószer egyiptomi fáraóéra hasonlít, azonban annál mintegy 1000 évvel régebbi.

A 2015-ben felfedezett piramis romjai (kép forrása: archaeologynewsnetwork.blogspot.com)

Habár a Szovjetunió idején a Karagandi területet a „semmi közepének” nevezte a közvélemény, és a politikai elítéltek egyik bevett kitelepítési helyeként volt ismert, a piramis és a számos különféle kultúrától származó temetkezési hely azt mutatja, a régmúltban viszonylag sokan élhettek itt, és virágzó kultúrák jöhettek létre.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/82398/pics/15656950343072144_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?