Tudta-e, hogy...?

A 17-ik századi Európában az orvosok egészségtelennek tartották a gyakori fürdőzést, mondván, hogy az kioldja a bőr pórusaiban lévő koszt, így az egyén sokkal fogékonyabb lesz a bőrön keresztül terjedő fertőzésekre.

Az amerikai polgárháborúban részt vevő katonák közel negyede esett fogságba a konfliktus alatt. Sokan többször is megadták magukat az ellenfelüknek.

A britek, hogy elősegítsék bombázóik sűrű ködben történő biztonságos fel- és leszállását, egy merőben szokatlan rendszert helyeztek működésbe a második világháborúban. A kifutópályák mentén felszerelt csővezetékekre méterenként szórófejeket szereltek és a hálózatban keringő kerozint begyújtották. A „lángoló pályák”, így sűrű ködben, akár száz kilométeres távolságból is, láthatóvá váltak.

Franciaországban a 19. század elején a nőknek engedélyt kellett kérniük a lakóhelyükhöz közeli rendőrőrsön, ha nadrágot akartak hordani.

A háború közeledtével Nagy Britanniában 1938-ban megjelent a gázálló babakocsi, amely egy esetleges gáztámadás esetén védelmet nyújthatott a benne lévő kisdednek.

Az Amerikai Egyesült Államok 1967-ben megközelítőleg 32 ezer nukleáris robbanófejjel rendelkezett amelyeknek száma a nyolcvanas évek közepére 24 ezerre csökkent.

Palesztina az első világháború után az oszmánoktól brit fennhatóság alá került. A britek megosztó politikája jelentősen hozzájárult a zsidók és arabok közötti ellentét kiéleződéséhez.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/81967/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?