Sikertelen koponyalékelés áldozata lehetett a szarmata harcos

Kép forrása: thesun.co.uk

Egy több mint 1500 éve elhunyt férfi maradványait találták meg régészek az Asztraháni területen, a Kaszpi-tenger közelében. A sírhelyre azáltal derült fény, hogy egy helyi földműves talált egy bronz edényt a földjén, miután egy szemetesgödör kialakításához fogott.

A férfi csontváza mellett egy körülbelül kétéves, egyelőre ismeretlen nemű gyermeké is előkerült, mindkettőjük sírmellékletei igen érdekesek. Egyelőre nem tisztázott, hogy a férfi és a gyermek között volt-e bármilyen kapcsolat. A sírok a nomád szarmaták térségbeli tartózkodásának idejéből, a Kr. u. 2-4. századból származnak.

A férfit egy markolat nélküli, rövid karddal, valamint egy nyílhegyeket tartalmazó tegezzel temették el.A gyermek sírjában egy kacsa alakú olajos kancsó mellett számos különféle kőből és féldrágakőből készült gyöngyöt és más ékszert találtak, köztük két nagyméretű arany fülbevalót, valamint több nyakláncot és karkötőt, amelyek ametiszt-, üveg-, korall- és karneolgyöngyökből állnak.

A férfi koponyájából jókora darab hiányzik (kép forrása: dailymail.co.uk)

A még nem egészen kifejlett tejfogakkal rendelkező gyermek vélhetően magas pozíciót foglalt el a társadalomban. Igazi különlegesség, hogy az ékkövek némelyikén görög mitológiai ábrázolások is találhatók, az egyiken például jól kivehetően Perszeusz tartja a Medúza levágott fejét.

A legérdekesebb része a leletnek azonban a férfi koponyáján található fejsérülés, amely a szakértők szerint nem harci sebesülés, hanem egy trepanációra (koponyalékelésre) tett kísérlet eredménye. „A nagy, kerek lyuk egy kudarcos koponyaműtétre utal” – mondta el Damir Szolovjev régész.

A Perszeusz-mítoszt ábrázoló kő (kép forrása: dailymail.co.uk)

„A nyílás szélei nem mutatják a csontszövet újratermelődésének nyomait, ami azt jelenti, hogy a férfi vélhetően a műtét közben halt meg” – tette hozzá.

A beavatkozás célja nem egyértelmű, ugyanis a modern orvostudomány kifejlődése előtti időkben számos különféle panaszra alkalmaztak koponyalékelést, így például súlyos fejfájásokra, az agykoponyában megnövekedett nyomás enyhítésére, de még az epilepsziás tünetek remélt kezelésére is.

A kisgyermek maradványai az őt körülvevő ékszerekkel (kép forrása: thesun.co.uk)

A térségben végzett eddigi kutatások szerint szokás volt az ilyen beavatkozások alkalmával kannabiszt, tudatmódosító hatású gombákat, és más sámánisztikus módszereket alkalmaztak a fájdalom enyhítésére.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/81938/pics/15645804279403829_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?