Lehetséges, hogy Albert Einstein fogadott unokája valójában a lánya volt

Evelyn Einstein az 1960-as tüntetés idején (kép forrása: All That's Interesting)

Gyermekként az örökbefogadott Evelyn Einsteinnek az egész család – köztük nevelőszülei, Einstein fia és annak felesége – egyként állította, hogy valójában Albert Einstein vér szerinti gyermeke. Hivatalos bizonyíték hiányában teljességgel mellőzték az örökség elosztásakor, és meghalt, mielőtt bizonyítani tudta volna igazát. Élete nem csupán szívszorító történet, de fényt vet a világszerte idealizált Albert Einstein magánéletének egy kevéssé ismert oldalára is.

Einsteinként felnőni

Evelyn 1941-ben született Chicagóban egy Joan Hire nevű 16 éves lány gyermekeként. Hans Albert Einstein, a híres fizikus második gyermeke és első fia és felesége, Frieda mindössze nyolc és fél napos korában fogadták örökbe.

Nem Evelyn volt azonban a pár egyetlen gyermeke: rajta kívül egy fiuk volt, az egy évtizeddel korábban született Bernhard Caesar Einstein, valamint született két további fiuk is, akik korábban meghaltak – Klaus Martin Einstein hatévesen diftériában, míg David Einstein mindössze egyhónapos korában hunyt el.

Néhány évvel Evelyn születését követően a négytagú család a kaliforniai Berkeley-be költözött, ahol Hans Albert hidraulikai mérnökként tanított.

Albert Einstein fiával, Hans Alberttel és unokájával, Bernharddal (kép forrása: Pinterest)

Hans Albert nem követte édesapját a fizika világába, és nem tett szert világhírnévre, a maga tudományágában azonban briliáns tudósként tartották számon. Az Einstein-családban való nevelkedés azonban rajta is mély nyomot hagyott: súlyos kisebbségi érzéssel küzdött apja eredményei miatt, és nem segített az sem, hogy a család és a rokonok hangot adtak annak, hogy szerintük öccse, Eduard örökölte csak édesapjuk géniuszát.

A géniusz terhe

Evelyn elbeszélése szerint édesapját felemésztette az elégtelenség érzése öccsével szemben, akinél azonban végül skizofréniás betegséget állapítottak meg, és élete végéig egy svájci pszichiátriai intézetben kezelték.

„Minden bizonnyal ő volt a géniusz” – mondta el Evelyn. Tetéhez (Eduardhoz) képest az apám csak gürcölt.”

Ami világhíres nagyapját illeti, Evelynnek csupán ritkán nyílt alkalma találkozni vele. A család a hatalmas ország két túlsó végén lakott: Evelyn és családja Kaliforniában éltek (bár Evelyn eltöltött néhány évet egy svájci bentlakásos iskolában is), Albert Einstein pedig a New Jersey állambeli Princetonban lakott haláláig.

Fiatal felnőttként Evelynnek már erős véleményei voltak a világról, ami egészen a diákaktivizmusba vitte őt. 1960-ban többekkel együtt letartóztatták San Franciscóban, miután tiltakozott az amerikai kongresszus alsóházának Amerika-ellenes Tevékenységeket Vizsgáló Bizottságának (a mccarthyzmus szellemében létrehozott kongresszusi bizottság) ottani meghallgatásai ellen.

Eduard Einstein (kép forrása: alchetron.com)

Kétségtelen, hogy Evelyn meglehetősen intelligens volt: négy vagy öt nyelven is megtanult beszélni, és középkori irodalomból szerzett mesterdiplomát a Kaliforniai Egyetem berkeley-i tagintézményében. Édesapja önértékelési zavarai azonban idővel rajta is megmutatkoztak.

„Nem könnyű Einsteinnek lenni”

„Nem könnyű Einsteinnek lenni” – mondta el Evelyn Michael Paterniti író 2000-ben kiadott „Mr. Einstein sofőrje” című könyvében. „Amikor a ’60-as években a Berkeley-en tanultam, sosem tudtam biztosan, hogy a férfiak értem vagy a nevemért akartak-e velem lenni. Hogy elmondhassák, tudod, ’nekem egy Einstein is megvolt’.”

Evelyn gyakorta említette interjúkban, hogy családja és ismerősei is többször elmondták neki, valójában vér szerinti Einstein. Gina Zangger, Albert Einstein közeli barátja, Heinrich Zangger lánya ugyanabba a svájci bentlakásos iskolába járt, ahová Evelyn nevelőszülei. Gina elmondása szerint Evelyn nevelőanyja, Frieda azt mondta az iskola vezetőségének, hogy Evelyn örökbefogadása egy Albertnek tett szívesség volt – eszerint a tudós nem akarta elengedni gyermekét.

Albert Einstein (kép forrása: britannica.com)

Gina Zangger úgy szerzett tudomást a titokról, hogy a bentlakásos iskola igazgatójának felesége, akivel jó viszonyban volt, elárulta neki.

Evelyn mindig is gyanakodott tényleges származását illetően. Az általa hallott történetek szerint valójában nem Albert Einstein örökbefogadás általi unokája volt, hanem vér szerinti gyermeke egy New York-i balett-táncosnővel folytatott viszonyból.

Az említett beszélgetés során Evelyn azt is hozzátette: „Még a sógornőm, Aude is azt mondta nekem, hogy vér szerinti családtag vagyok. Pedig ő nem is kedvelt!”

Senki nem rendelkezett azonban kézzelfogható bizonyítékkal Evelyn apaságát illetően. Egy alkalommal azonban közel került hozzá, hogy végére járjon a kérdésnek nagyapja agyának egy darabja segítségével.

Thomas Harvey patológus a fizikus 1955-ös halála után – máig vitatott körülmények között – eltávolította Albert Einstein agyát azzal a céllal, hogy vizsgálatokat hajtson végre rajta. A Harvey vizsgálatai során apró (kb. egy köbcentiméter térfogatú) darabokra vágott agy végül a patológus birtokában maradt évtizedeken át. Harvey több neves szakembernek is ajándékozott darabokat, és egy ponton Evelynnek is felajánlott egyet. Végül azonban a patológus és útitársa, a kalandból az említett könyvet megíró Paterniti anélkül távoztak, hogy odaadták volta Evelynnek az agydarabot.

Albert Einstein magánélete feltárul

Evelynnek óriási szerepe volt viszont egy olyan felfedezésben, amely rengeteg fényt vetett nagyapja magánéletére. 1986-ban egy nevelőanyja által írt, kiadatlan kéziratra bukkant, amelyben a világhírű fizikus által írt szerelmes levelekből idézett.

Ez a felfedezés egy még nagyobbhoz vezetett: hat évvel ezután egy berkeley-i bankfiók egyik bérelhető széfjében több száz, azelőtt soha nem látott levelet találtak, melyeket Albert Einstein írt első feleségének, Mileva Marić-nak és egyéb családtagoknak.

Albert Einstein és Mileva Marić (kép forrása: nature.com)

A levelek a tudós egy olyan intim oldalát mutatták, amely a publikum előtt addig ismeretlen volt. Emellett fényt derítettek első feleségével és idősebb fiával való viharos kapcsolatára, valamint arra a korábban senki által nem ismert tényre, hogy Albertnek és Milevának született egy (talán) Lieserl nevű lányuk Újvidéken, még mielőtt összeházasodtak volna (a lány sorsát máig találgatás övezi).

Egy évtizeddel később Evelyn csatlakozott az Einstein-család több más tagjához abban a perben, amelyben unokaöccsét, Thomas Einsteint (Bernhard fiát) kívánták eltávolítani az Albert személyes leveleit kezelő szövetkezetből. Rokonai azzal vádolták Thomast, hogy 15 millió dollár értékben rejtett el leveleket a család elől. A felek végül 1996-ban megegyeztek peren kívül, az egyezség részletei nem ismertek.

Evelyn Einstein egészségének hanyatlása

A per idején Evelyn már kerekesszékbe kényszerült. Fizikuma többször visszatérő mellrák és májbetegség miatt jelentősen legyengült. Állítása szerint nagyapja mindössze 5000 dollárt (mai értéken kb. másfél millió forintot) hagyott rá, minden mást – közte mintegy 75 000 oldalnyi írásával, melyek élete során keletkeztek, azaz gyakorlatilag teljes írásbeli hagyatékát – a Jeruzsálemi Héber Egyetemre hagyományozta.

A Forbes magazin „legjobban kereső halott hírességek” listája szerint Albert Einstein neve és képmása évente mintegy 10 millió dollár értékben hoznak bevételt – ebből Evelynnek sosem jutott egy fabatka sem.

Élet szegénységben

Evelyn férje 1964-től 1977-ig Grover Krantz antropológus volt, aki azon kevés tudományos szakember közé tartozott, akik komolyan számoltak a rejtélyes észak-amerikai emberszabású, a Nagyláb létezésével. Viszonyuk megromlásával az 1970-es évek elején Evelyn hazaköltözött édesapjához, aki azonban 1973-ban elhunyt.

Evelyn Einstein a San Franciscó-i tüntetések 50. évfordulóján, 2010-ben (kép forrása: flickr.com)

Evelyn ezt követően egy ideig az autójában lakott, és volt egy három hónapos periódus, amikor utcai szemeteseken kellett élelmet keresnie. „Meg tudom mondani, melyek a legjobb szemeteskukák a környéken” – mondta el Zackheimnek, „de sosem koldultam egy pennyt sem.”

Kitartását jól mutatja, hogy ebből a helyzetből képes volt a lábára állni. Első lépésként három másik nővel bérelt lakást közösen Berkeley-ben, és a rokkantsági segély mellett több munkát is elvállalt, volt sintér, tartalékos rendőr, banki alkalmazott és hajóőr is, továbbá foglalkozott szekták által manipulált emberek „deprogramozásával”.

Néhány tárgyat sikerült csak megőriznie a családi hagyatékból: nagybátyja, Eduard pszichiátriai kezelései során készített, meztelen nőket ábrázoló rajzait, illetve édesanyja ékszereit, amelyeket ágyának matraca alatt tartott.

Habár élete végére pénzügyileg rendeződött a helyzete, Evelyn eddigre minden kapcsolatot elveszített az Einstein-család többi tagjával. Sosem adta fel azonban szándékát, hogy Albert lányaként igazolja magát, és hozzáférjen a fizikus örökségének őt illető részéhez. Nem sokkal 2011-es halála előtt is vitába keveredett a Jeruzsálemi Héber Egyetemmel az Albert Einstein nevéből, illetve képmásából származó jövedelmeken.

Az ekkor 70 éves Evelynnek azért lett volna szüksége a pénzre, hogy öregotthonba költözzön. Legfőképpen az zavarta, hogy habár Albert Einstein az írásbeli hagyatékát ruházta át az egyetemre, az minden, a nevéhez kapcsolódó termékből bevételt látott. „Mi köze van egy bólogatós figurának az írásbeli hagyatékhoz?” – tette fel a kérdést.

A vitának azonban nem volt ideje kibontakozni: Evelyn Einstein 2011. április 13-án, 70 éves korában elhunyt a kaliforniai Albanyben. Egymillió dollár értékű hagyatékát Allen P. Wilkinson ügyvédre ruházta végrendeletében. Az élet által elé gördített nehézségeken felülkerekedve ekkor már a San Franciscó-i öbölre néző saját otthonában lakott, élete nagy kérdésére azonban – hogy valóban Albert Einstein lánya volt-e – nem sikerült választ találnia.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/81610/pics/15638123667821816_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?