Sötét titkokat rejthet egy középkori angol templom alatti csontkamra

Kép forrása: dailymail.co.uk

Meglehetősen erőszakos halált halhatott egy férfi, akinek 700 éves koponyáját egy, a 13. század óta használatos osszáriumban találták meg brit kutatók. A „csontcsarnok” egy templom alatt helyezkedik el, az itt található maradványokat egészen eddig nem vizsgálták meg.

Egy angol kisvárosban, a northamptonshire-i Rothwellben található az Egyesült Királyság két 13. századi templomi kriptájának egyike. A Holy Trinity (Szentháromság) templom alatti osszáriumba az 1250-es években helyeztek el először emberi maradványokat, majd évszázadokra feledésbe merült.

Kép forrása: bbc.com

Végül a 17. században fedezték fel újra (a helyi hagyomány szerint egy kétbalkezes sírásó hibájának köszönhetően), és egészen a 20. századig újból temettek ide csontokat.

Az eltelt hosszú idő ellenére az itt található maradványokat (mintegy 2500 emberét) nemrég kezdték el vizsgálni a szakértők.

Kép forrása: dailymail.co.uk

A kutatók elsőként öt koponyát vizsgáltak meg, amelyek közül az egyiken jelentős külsérelmi nyom látható. A tudósok célja részben az volt, hogy eloszlassa az olyan mendemondákat, mint például hogy egy mészárlás áldozatai nyugszanak a templom alatt.

Kép forrása: bbc.com

Dr. Lizzy Craig-Atkins, a Sheffieldi Egyetem kutatója szerint könnyen lehet, hogy egyszerűen arról van szó, a csontokat (amelyek egy része rendezetten, polcokon található, mások azonban több méter magas halmokba vannak hányva) a templom melletti temetőből ásták ki és hozták le ide, amikor az túlságosan megtelt.

Kép forrása: bbc.com

A sérült koponyának a homlokán van egy nyílás, amelyet a jelek alapján valamilyen eszközzel okoztak, így vélhetően erőszakos halált halt a radiokarbon kormeghatározás alapján mintegy 700 évvel ezelőtt élt férfi.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/74868/pics/15609576191809048_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?