40 000 éven át őrizte a fagy egy óriásfarkas fejét Szibériában

Kép forrása: LiveScience

Tavaly nyáron egy orosz férfi a jakutföldi Tyirektih folyó partján sétált, amikor ijesztő látványban volt része: egy ősi farkas levágott fejére bukkant. Az állati maradványt kiváló állapotban őrizte meg a permafroszt, és mind szőre, mind hegyes fogai a helyükön voltak.

A férfi, Pavel Jefimov szakértőknek adta át a fejet, a tudósok pedig 40 000 évesre becsülték korát, azaz a farkas a pleisztocén földtörténeti kor végén élt. A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az állat egy kifejlett példány volt, 2-4 éves lehetett halálakor.

Kép forrása: siberiantimes.com

A fej mintegy 40 centiméter hosszú, azaz nem sokkal kisebb, mint egy mai farkas teste, amely 66-86 centiméter hosszú lehet. Az első kiváló állapotban megőrződött pleisztocén kori farkasmaradvány páratlan lelet. Korábban is kerültek elő ősi farkasok maradványai – mint például egy 50 000 éve élt kölyök mumifikálódott teteme Kanadában.

2015-ben szakértők egy 35 000 éves farkasborda segítségével elemezték a farkasok és kutyák közti evolúciós szétválást, ez a borda szintén Szibériából származott.

Kép forrása: siberiantimes.com

Az újonnan felfedezett farkasfejből vett DNS-mintát a Svéd Természettudományi Múzeum szakemberei fogják megvizsgálni és összehasonlítani a mai farkasok DNS-ével. A fej más nemrég felfedezett szibériai leletekkel, például mamutmaradványokkal együtt jelenleg Tokióban van kiállítva.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/74799/pics/15608681658980738_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?